انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده با رقابتی تنگاتنگ بین ترامپ و هریس از اولین ساعات پنجم نوامبر آغاز شده و در نهایت با بازگشت ترامپ به کاخ سفید به ایستگاه پایانی خود رسید. با دو تن از کارشناسان مسائل سیاست خارجی در خصوص ابعاد این انتخابات و تاثیرات آن بر تحولات منطقه و جهان در دیدار به گفتگو نشستهایم.
دیدارنیوز _ محمد جعفری: با آغاز انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، شاهد یکی از رقابتیترین و نزدیکترین همآوردی کاندیداهای دموکرات و جمهوریخواه در ایالات متحده بودیم. در این باره به سراغ علیرضا مجیدی و اسفندیار خدایی، دو تن از کارشناسان و تحلیلگران ارشد مسائل بینالملل رفتیم که مشروح آن را در ادامه از نظر میگذرانید:
مجیدی: با انتخاب ترامپ، موجودیت محور مقاومت، عملا عملا با چالشهای جدی مواجه خواهد شد
در این رابطه، علیرضا مجیدی، کارشناس و تحلیلگر مسائل منطقه در گفتگویی با دیدارنیوز با اشاره به رقابتهای انتخاباتی در آمریکا و تاثیر آن بر شرایط تحولات منطقه خاورمیانه، اظهار داشت: دونالد ترامپ، دو ویژگی بارز دارد که میتوان وجه ممیزه آن را در برابر آمریکای دموکرات و کاملا هریس تحلیل کرد. نخست اینکه؛ ترامپ راهکار دو دولتی را دنبال نکرده و معامله قرن را در دستور کار خود قرار داده است. معامله قرن، هم راهکاری است که منطقه را بر هم خواهد ریخت. اظهارات اخیر نتانیاهو هم که گفته بود، همه به سراغ اسب برنده رفته و کسی روی اسب بازنده شرط نمیبندد، ناظر بر همین مسئله است. به عبارت دیگر با روی کار آمدن ترامپ در آمریکا، نظم جدیدی در منطقه خاورمیانه استوار میشود که پیرو آن، موجودیت محور مقاومت، عملا با چالشهای جدی مواجه خواهد شد.
وی افزود: تفاوت بنیادین دیگر بین این دو کاندیدا این بوده که؛ مجموعه آمریکای حزب دموکرات به رغم تمام شقوق آن دارای یک وجه اشتراک عمده است و در تنشگریزی در منطقه خاورمیانه، رئالیسم تدافعی را پیشنهاد میکند. البته، هریس در واقع یک هندوانه در بسته بود، اما اگر او را شبیه به بایدن در نظر میگرفتیم، رئیس جمهور کنونی آمریکا؛ مسائل خاورمیانه را ترکیب کرده و معتقد است که همگی باید در کنار هم حل شوند.
مجیدی، خاطرنشان کرد:، اما ترامپ به یک رئالیسم تهاجمی معتقد بوده و از این منظر هم با بر سر کار آمدن او، حداقل برای تهران، شاهد فضای به مراتب تنگتری از وضعیت کنونی خواهیم بود.
این تحلیلگر ارشد مسائل منطقه، همچنین با اشاره به موضع کرملین درباره انتخابات ایالات متحده نیز، تاکید داشت: مسکو، قطعا علاقمند بود تا نام ترامپ از صندوق آرای انتخابات در آمریکا بیرون بیاید. هریس و آمریکای دموکرات به اتحاد راهبردی با اتحادیه اروپایی در خصوص مسائلی نظیر جنگ اوکراین ملتزم هستند، اما در مقابل، ترامپ چنین دغدغهای نداشته و اساسا احتمال توافق بر سر بحران اوکراین در دوره او وجود خواهد داشت.
وی، همچنین در پایان با اشاره به تمایلات تهران درباره رقابتهای انتخاباتی آمریکا نیز، تصریح کرد: شخصا اطلاعی درباره هسته سخت قدرت در ایران و تمایل آن نسبت به هر یک از کاندیداهای این انتخابات نداشته و معتقدم که اساسا، موضع در تهران اینگونه بوده که سگ زرد، برادر شغال است و این دو، هیچ فرقی با یکدیگر ندارند! اما موضع شخصی من این است که ناظر بر سیاستهای منطقهای و نوع مواجهه آمریکا با ایران برای منافع ملی ما بهتر بود تا هریس در این دوره به کاخ سفید راه پیدا کند. چرا که انتخاب ترامپ، خطر جدی برای تهران خواهد بود.
خدایی: اگر انتخابات یک ماه قبل برگزار میشد، هریس نخستین رئیسجمهور زن در آمریکا بود
همچنین، اسفندیار خدایی، استاد دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران و تحلیلگر ارشد مسائل آمریکا در گفتگویی با دیدارنیوز به انتخابات ایالات متحده و ابعاد آن پرداخته و تصریح کرد: روند فضای انتخاباتی در آمریکا و همه نظرسنجیها-از جمله فاکس نیوز که به طور سنتی حامی جمهوریخواهان است- تا یک ماه قبل به سود هریس بود و اگر فرضا، یک ماه قبل انتخابات برگزار میشد، نام او از صندوق آرا بیرون میآمد.
این استاد دانشگاه، اضافه کرد: در ایالت میشیگان، ترکیب جمعیتی اعراب و مسلمانان بالا بوده و به رغم اینکه در انتخابات قبلی، جوبایدن با اختلاف اندکی در این ایالت به پیروزی رسید، باید گفت که در دوره کنونی، مسلمانان این ایالت که جمعیت قابل توجهی نیز دارند از عملکرد بایدن-هریس ناراضی بودند. در شماری دیگر از ایالات که شاهد سکونت یهودیان هستیم، باز ترکیب نارضایتی نسبت به عملکرد بایدن قابل توجه به نظر میرسید. چرا که به زعم این عده نیز-برپایه افکارسنجیهای صورت گرفته-اگر در دوره فعلی، ترامپ بر سر کار بود، اساسا حمله هفتم اکتبر اتفاق نمیافتاد و شاهد جنگ در غزه و اسرائیل نبودیم.
وی همچنین، اشارهای هم به تمایل کرملین در انتخابات کنونی برای تعیین ساکن جدید کاخ سفید داشت و تصریح کرد: با قاطعیت باید گفت که پوتین از ابتدا علاقمند به انتخاب ترامپ بود. چرا که با انتخاب نامزد جمهوریخواهان، او وعده پایان جنگ اوکراین-نه صرفا به نفع کیاف که تمام شدن جنگ به هر قیمتی-را داده و روسیه را یک قدرت اتمی نامیده که نباید با آن وارد جنگ شد. به عبارت دیگر، انتخاب ترامپ برای اوکراین یک شکست است.
پوپولیست آنارشیست وارد میشود!! مقیاس عمل کل جهان!!
وضعیت جهان قرمز!! رب النوع اُسکلیسم قدرت را دوباره بدست گرفت!!