در ادامه برنامه تاریخ شفاهی، گفت و گو با علی شمس اردکانی اولین سفیر جمهوری اسلامی ایران در کویت که منصوب مستقیم رهبر انقلاب بود را ادامه دادیم و در این برنامه به تاریخ لوله صلح و نقش مهمان برنامه در این موضوع پرداختیم.
دیدارنیوز ـ اسفندیار عبداللهی: به خاطر اولین مسئولیت اجرایی علی شمس اردکانی به عنوان سفیر انقلاب اسلامی در کویت، بیشتر او را به عنوان دیپلمات میشناسیم. اما او قبل از اینکه یک دیپلمات باشد یک متخصص انرژی از دانشگاههای آمریکا است و تا قبل از پیروزی انقلاب در دانشگاههای آمریکا در حوزه انرژی کار می کرد و بعد هم به عنوان متخصص نفت و انرژی راهی کویت می شود و در بخش نفت با دانشگاه مربوطه همکاری می کند. یعنی در واقع در کویت مشغول به کار و در دانشگاه مشغول به تدریس می شود.
به دلیل تخصصی که علی شمس ارکانی داشت و تجربیاتی که در آمریکا و کویت به دست آورده بود، در اوایل انقلاب در چند مذاکره مهم درباره انتقال نفت ایران به پاکستان و هندوستان شرکت داشت و خودش می گوید همه شرایط برای برقراری جریان گاز ایران به پاکستان و هند فراهم بود اما آمریکایی، روس ها و شاید هم قطری ها و عدهای در داخل نگذاشتند این پروسه و پروژه به نتیجه برسد. جالب است بدانید که تا به امروز خط صلح نهایی نشده است. ویدیوی زیر تجربیات و مشاهدات علی شمس اردکانی از دورانی است که مقدمات احداث لولهای تحت عنوان لوله صلح -که گاز پارس جنوبی را به هند می رساند- در سالهای ابتدایی پس از پیروزی انقلاب فراهم شده بود.
ویدیوی کامل این قسمت را در اینجا، یوتیوب و آپارات ببینید و بشنوید:
شمس اردکانی در یک گفتوگوی توضیح داده بود که «امام خمینی در زمان کودکی من، برخی از تابستانها به اصفهان میآمدند به منزل ما هم میآمدند و پدرم برای ایشان یک باغی را اجاره میکردند. یادم است روزی که کودتای ۲۸ مرداد شد امام در اصفهان بودند. رفاقت شخصی من با مرحوم آقا مصطفی و مرحوم حاج احمدآقا از دوران کودکی و مربوط به همین دوره بوده است.
از این رو شاید همین آشنایی امام خمینی با شخص شمس اردکانی و پدرش، موجب شد او از طرف امام چند ماموریت بزرگ دریافت کند، که از جمله این ماموریت ها شرکت در مذاکرات احداث لوله صلح برای انتقال گاز از پارس جنوبی به پاکستان و هند بود.