در دومین قسمت از برنامه سوم «با فرهنگ»، حسین قنواتی و دکتر نعمتالله فاضلی جامعهشناس و استاد دانشگاه به گفتوگو پچیرامون تغییرات بنیادی اجتماعی در چند دهه اخیر پرداختهاند.
دیدارنیوز ـ حسین قنواتی: در بخش دوم گفتوگو با دکتر نعمتالله فاضلی جامعهشناس، این استاد دانشگاه به شرح «زمان حال» در رویدادهای تاریخی و اجتماعی میپردازد و سپس دورههای زیستی فرهنگ اجتماعی ایران را از زندگی کوچنشینی و روستایی تا کلانشهری را برمیشمرد.
او یادآوری میکند که از ابتدای زیست تاریخی ما تا سال ۱۳۶۰ یعنی تنها ۴۲ سال پیش که برای نخستینبار جمعیت شهری کشور به ۵۱ درصد در برابر ۴۹ درصد جمعیت روستایی رسیده، زندگی اجتماعی ما عشایری و روستایی بوده است.
ویدیو این گفتوگو را اینجا ببینید
دکتر فاضلی خاطر نشان میکند که در ۱۵۰ سال اخیر، شیوه زندگی اجتماعی ما تغییراتی بنیادین کرده است و فرهنگ نیز به دنبال آن در حال تحول بوده است
وی سپس به «عصر مدرسه» اشاره میکند و سهگانه دیگری در بررسیهای فرهنگی جامعه پیشنهاد میکند که «سوژه»، «سیستم» و «ساختار» را شامل میشود.
این جامعه شناس برجسته تصریح میکند که سیستم در ایران [حکومت]، به دلایل ایدئولوژیک و سیاسی، مایل نیست تحولاتی که در ساختار [زیست بوم و فرهنگِ آن] و سوژه [تحولات فردی و شخصیتی] و در نتیجه زیستِ جهانوطنی را بپذیرد، اما از آنسو تصمیمها و سیاستها و گفتمانهایی که خود ایجاد میکند، بر زندگی فردی ما موثرند.
عکسها: آرش راهبر