پس از درگذشت مهسا امینی در گشت ارشاد تهران، اعتراض و تجمع مردم در شهرهای مختلف در واکنش به این اتفاق ناگوار و محدودیتهای شدید اینترنتی که دولت رئیسی به دلیل مسائل امنیتی برای مردم به ارمغان آورد، بحث اینترنت ماهوارهای ایلان ماسک و ورود تجهیزات آن برای ایران حسابی داغ شده است.
دیدارنیوز: در حالی که ایلان ماسک اعلام کرد امکان دسترسی ایرانیان به اینترنت استارلینک را فراهم میکند، اما گذشته از اینکه ایران تجهیزات لازم برای دسترسی به این اینترنت را ندارد، به نظر میرسد قاچاق تنها راه واردات این تجهیزات باشد.
تاکنون به صورت رسمی مجوزی برای واردات تجهیزات ماهوارهای اینترنت استارلینک به واردکنندگان داده نشده است. اما گفته میشود یک سری تجهیزات به صورت قاچاق وارد کشور شدهاند.
اما همچنان این ابهام وجود دارد که آیا با این تجهیزات موجود امکان دسترسی به اینترنت برای عموم مردم امکانپذیر خواهد بود؟
محمدجواد آذری جهرمی، وزیر پیشین ارتباطات، در این باره در کانال تلگرامی خود نوشت: برای حضور در شبکه فیلترگریز نیازی به نصب آنتنهای استارلینک در «همه» جا نیست، گوشی هر فرد احتمالا میکروبیتیاس یک شبکه فیلترگریز خواهد بود؛ بنابراین اصولا چالش هزینه یا ظرفیت در این میان جدی نیست. چالشهای پیش رو بیشتر در نحوه مدیریت شبکههای Adhoc است.
واکنش سخنگوی وزارت خارجه به رفع تحریمهای ارتباطی و ماهوارهای ایران نشان داد که دولت در زمینه دسترسی مردم به اینترنت استارلینک حمایتی انجام نخواهد داد. ناصر کنعانی رفتار آمریکا مبنی بر رفع تحریمها را رفتار مداخلهجویانه خواند. موضوعی که یک دوگانگی رفتاری را نشان میدهد و میتواند پاسخی بر چرایی تداوم تحریمها و پایان باز مذاکرات برجام باشد.
ورود تجهیزات اینترنت استارلینک به صورت قاچاق
فرامرز رستگار، دبیر سندیکای صنعت مخابرات، با بیان اینکه تجهیزاتی که به صورت قاچاق وارد کشور شده، امکان فعال شدن را خواهند داشت. این در حالی است که تا پیش از این به دلیل تحریمهای آمریکا امکان فعال شدن این تجهیزات وجود نداشت.
او در پاسخ به این سوال که آیا امکان فیلتر کردن و یا پارازیت انداختن روی اینترنت استارلینک وجود خواهد داشت؟ توضیح داد: خیر، این کار آسان نیست. ماهواره استارلینک به مانند تلویزیون و یا مخابرات به صورت تک ماهوارهای نیست و در واقع منظومهای از ماهوارهها هستند.
وی خاطرنشان کرد: دسترسی به اینترنت استارلینک نیازمند تجهیزات است که هر کسی که آن در اختیار دارد میتواند به آن متصل شود. اما در حال حاضر امکان دسترسی آن برای عموم مردم نیست.
رستگار تصریح کرد: هر کسی که این تجهیزات را داشته باشد، میتواند به آن متصل شود. اما این موضوع به شکل عمومی نخواهد بود.
بر اساس این گزارش، از هفته گذشته احتمال ارائه اینترنت ماهوارهای استارلینک در ایران قوت گرفت. اما اخیراً خبر رسید که سایت این شرکت روی اپراتورهای همراه و ثابت ایران فیلتر شده است.