نخست وزیر کوزوو روز جمعه از سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) خواست برای مقابله با تهدیدهای صربستان و روسیه، نیروهای بیشتری به این کشور اعزام کند.
دیدارنیوز: این درخواست در حالی بیان میشود که تنشها میان پریشتینا و بلگراد در هفته گذشته به شکل بیسابقهای افزایش یافت. کوزوو اعلام کرد که در برابر محدودیتهای صربستان برای سفر شهروندان این کشور، سختگیریهای متقابلی در پیش میگیرد.
آلبین کورتی، نخست وزیر آلبانی روز جمعه و در مصاحبه با صدای آلمان گفت افزایش شمار صلحبانان بینالمللی قطعا به تضمین امنیت کوزوو کمک خواهد کرد.
دور جدید تنشها در منطقه همواره بحرانی بالکان ماه گذشته و زمانی آغاز شد که دولت کوزوو اعلام کرد مدارک شناسایی و پلاک خودروهایی که در صربستان صادر شده، در این کشور دیگر معتبر نیست. پیش از آن صربستان همین رویه را علیه مدارک و اوراق هویت صادره از کوزوو در پیش گرفته بود.
در پی اقدام متقابل کوزوو، صربتبارهای ساکن شمال این کشور بلافاصله به خیابانها ریختند و راهها و جادههای درون شهری و بین شهری را مسدود کردند. در پی اوجگیری تنش، نیروهای پلیس اتحادیه اروپا در محل مستقر شده و اوضاع را موقتا آرام کردند.
در بعد دیپلماتیک، اتحادیه اروپا و ایالات متحده آمریکا نشستی را با حضور نمایندگان پریشتینا و بلگراد در بروکسل برگزار کردند. جوزپ بورل، رئیس بخش سیاست خارجی اتحادیه اروپا هفته گذشته به منطقه سفر کرد و پس از ساعتها مذاکره و گفتگو با نمایندگان دو کشور اعلام کرد توافقی برای کاهش تنشها حاصل نشده است.
الکساندر ووچیچ، رئیس جمهوری صربستان میگوید بلگراد خواهان صلح است، اما در صورت بروز مشکل، در دفاع از شهروندان صربتبار شمال کوزوو تردید نخواهد کرد.
روز پنجشنبه نمایندگان آمریکا و اتحادیه اروپا برای کوزوو و غرب بالکان با رئیس جمهوری صربستان دیدار کردند. در حالیکه جزئیاتی از این مذاکرات منتشر نشده است، الکساندر ووچیچ در صفحه اینستاگرام خود نوشت: «مذاکرات سهجانبه به هیچ وجه آسان نبود. ما ارادهای برای رها کردن منافع ملی و امنیت مردمانمان در برابر فشارهای خارجی نداریم.»
واشنگتن و اتحادیه اروپا از کوزوو خواستهاند تا اجرای مقررات سختگیرانه نسبت به اوراق هویت و مدارک مالکیت خودروهای صادر شده در صربستان را دستکم برای کوتاه مدت به تعویق بیاندازد. نخست وزیر کوزوو این درخواست را رد میکند و اعلام کرده قانون جدید، طبق مقررات کوزوو از اول سپتامبر اجرایی خواهد شد.
منطقه بالکان از اوایل دهه ۱۹۹۰ میلادی و همزمان با آغاز جنبشهای استقلالطلب در بوسنی هرزگوین و کرواسی، وارد یک دوره بیپایان تنشهای قومی و مذهبی شده است. با وجود پایان جنگ و نسلکشی با مداخله نظامی ناتو، شرایط این منطقه کثیرالمله و کشورهای کوچک و تازه تاسیس آن، همواره بحرانی است.