خلیج فارس و نواحی ساحلی آن یکی از بزرگترین ذخایر نفت خام دنیا را دارند؛ همچنین این خلیج آبی از منابع گازی طبیعی غنی برخوردار است که گاز مورد نیاز همسایگان را تأمین میکند و بنابراین دلیل جای تعجبی وجود ندارد که در سطح بین المللی این آبراهه را مخزن نفت جهان بنامند.
دیدارنیوز: خلیج فارس یا دریای پارس، سومین خلیج بزرگ جهان و آبراهی ارزشمند درآسیای غربی و منطقه خاورمیانه است.
خلیج فارس آبراهی است که در امتداد دریای عمان و در میان ایران و شبه جزیره عربستان قرار دارد و از شرق از طریق تنگه هرمز و دریای عمان به اقیانوس هند و دریای عرب و از غرب به دلتای رودخانه اروندرود، که حاصل پیوند دو رودخانهی دجله و فرات و پیوستن رود کارون به آن است، ختم میشود.
کشورهای ایران، عمان، عراق، عربستان سعودی، کویت، امارات متحده عربی، قطر و بحرین در کناره خلیج فارس هستند. خلیج فارس در ۲۴ تا ۳۰ درجه و ۳۰ دقیقه عرض شمالی و ۴۸ تا ۵۶ درجه و ۲۵ دقیقه طول شرقی از نصف النهار گرینویچ قرار دارد.
مساحتش تقریباً به ۲۵۱،۰۰۰ هزار کیلومتر مربع میرسد. از نظر فیزیک جغرافیایی، خلیج فارس نسبتاً کم عمق است و در نهایت ۹۰ متر عمق دارد. از جزایر بسیار مهم این خلیج نیز میتوان به خارک، ابوموسی، تنب بزرگ و کوچک، کیش، قشم و لاوان اشاره کرد که تمامی آنها به ایران تعلق دارند. در عین شوری زیاد آب خلیج فارس، ۲۰۰ چشمه آب شیرین در کف و ۲۵ چشمه آب کاملاً شیرین در سواحل آن جریان دارند که منشأ همگی آنها از کوههای زاگرس در ایران است.
خلیج فارس و نواحی ساحلی آن یکی از بزرگترین ذخایر نفت خام دنیا را دارند؛ همچنین این خلیج آبی از منابع گازی طبیعی غنی برخوردار است که گاز مورد نیاز همسایگان را تأمین میکند و بنابراین دلیل جای تعجبی وجود ندارد که در سطح بین المللی این آبراهه را مخزن نفت جهان بنامند که در مقایسه با دیگر نقاط نفتخیز جهان، مزایای فراوانی همچون سهولت استخراج، هزینه پایین تولید، کیفیت بالای نفت خام منطقه، سهولت در حمل و نقل، توان بالای تولید چاهها و امکان کشف ذخایر جدید نفتی وسیع بر اهمیت خلیج فارس روز به روز افزوده میشود.
بیش از ۱۵۰ نوع ماهی متفاوت در خلیج فارس یافت میشود. بیشتر آبزیان خلیج فارس بهجز چند مورد که وارد آبهای کارون، بهمن شیر و اروند میشوند مابقی در آبهای شور زندگی کرده و در همانجا تخم ریزی و تولید مثل میکنند. از مهمترین انواع ماهیهای تجاری خلیج فارس میتوان به زبیده، حلوا سفید، قباد، شیر ماهی شانک، سنگسر، پیش ماهی، هامور، سیکین، کارفه، طوطی، حلوا سیاه، شوریده، خبور، کفشک، سرخور، خابور و سبور اشاره کرد. از دیگر محصولات غذایی باارزش خلیج فارس میتوان به میگو اشاره کرد.
شورای عالی انقلاب فرهنگی در تیر ماه سال ۱۳۸۴ روز ۱۰ اردیبهشت ماه که مصادف با اخراج پرتقالیها از تنگه هرمز است را روز ملی خلیج فارس نام نهاد.