
بین محاسبات آژانس بینالمللی انرژی (IEA) از ذخایر نفت جهان و آنچه در عرضه جهانی مشاهده کرده است، ۲۰۰ میلیون بشکه نفت اختلاف وجود دارد.
دیدارنیوز ـ آژانس بینالمللی انرژی بر مبنای مفروضات عرضه و تقاضای مشخص، محاسبه کرده بود که ذخایر جهانی نفت طی سال میلادی گذشته بایستی به میزان ۴۰۰ میلیون بشکه کاهش پیدا کرده باشد، اما در عوض ذخایر به میزان ۶۰۰ میلیون بشکه کاهش یافته است.
آژانس بینالمللی انرژی اعلام کرد نگاهی به گذشته، دشوار بودن تحلیل و پیش بینی عرضه و تقاضا به شکل قابل اطمینان در دو سال اخیر را نشان میدهد. درسهای فرا گرفته شده کار در سال ۲۰۲۲ را بهبود میبخشد و به ما اجازه میدهد بازار را درک کنیم.
یک دلیل مفروضات اشتباه درباره تقاضا مشخصا "کمبود" بوده است، اما این تنها دلیل نبوده است. آژانس بینالمللی انرژی ذخایر جهانی نفت را از طریق ماهواه دنبال میکند که اطلاعات مربوط به نفت در خطوط لوله و نفت در مخازن زیرزمینی را حذف میکند.
یک دلیل دیگر این اختلاف آن است که آژانس بینالمللی انرژی به سازمان توسعه و همکاری اقتصادی متمرکز شده و عرضه این سازمان را دنبال میکند. همزمان کشورهای زیادی خارج از این سازمان وجود دارند که ذخایر نفت خود را افزایش میدهند و شاید قابل توجهترین آنها چین باشد.
تحلیلگران محدود شدن عرضه جهانی به همراه تقاضای قوی را عامل اصلی صعود اخیر قیمتهای نفت عنوان کرده اند. برای اولین بار نیست که آژانس بینالمللی انرژی قوی بودن تقاضا برای نفت را کمتر از حد واقعی آن ارزیابی میکند. یک نمونه اخیر سال گذشته در زمان انتشار گزارش "نقشه راه برای صفر خالص" روی داد که در آن آژانس بینالمللی انرژی خواستار توقف فوری اکتشافات جدید نفت و گاز شده بود، اما چند ماه بعد این سازمان خواستار سرمایه گذاری بیشتر در نفت و گاز شد.
آژانس بینالمللی انرژی اوایل ماه میلادی جاری اذعان کرد درباره تقاضا برای نفت مفروضات اشتباهی داشته است.
بر اساس گزارش اویل پرایس، فاتح بیرول، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اظهار کرد عوامل تقاضا قویتر از تصور بسیاری از ناظران بازار ظاهر شدند که عمدتا به دلیل انتظارات برای تاثیر ملایمتر اُمیکرون بود.