
وزارت امور خارجه روسیه با انتشار بیانیهای هشدار داد اگر غربیها «نگرانیهای مشروع» مسکو را درباره تقویت نیروهای آمریکایی و ناتو در اوکراین نادیده بگیرند، با «عواقب وخیمتری» روبهرو خواهند شد.
دیدارنیوز: افزایش تنش در مرز میان روسیه و اوکراین در حالی بالا میگیرد که مسکو غرب را به عواقب وخیم نادیده گرفتن نگرانیهای امنیتی این کشور متهم کرد. همزمان ناتو درخواستهای روسیه برای خروج نیروهایش از بلغارستان و رومانی را رد کرد.
«عواقب وخیم نادیده گرفته شدن نگرانیهای امنیتی روسیه»
وزارت امور خارجه روسیه روز جمعه با انتشار بیانیهای هشدار داد اگر غربیها «نگرانیهای مشروع» مسکو را درباره تقویت نیروهای آمریکایی و ناتو در اوکراین نادیده بگیرند، با «عواقب وخیمتری» روبهرو خواهند شد.
روسیه در حالی به متحدان اروپایی و آمریکایی اوکراین هشدار میدهد که سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه این کشور صبح جمعه در دیدار با آنتونی بلینکن، همتای آمریکایی خود بار دیگر تاکید کرده بود مسکو هیچ برنامهای برای حمله به اوکراین ندارد.
به گفته روسیه وزیران امور خارجه دو کشور تصمیم گرفتهاند هفته آینده توافقی را در این باره امضا کنند.
ناتو: مطالبات روسیه از رومانی و بلغارستان زیادهخواهانه است
ناتو شامگاه جامعه درخواست روسیه برای خروج نیروهای این سازمان از رومانی و بلغارستان را زیاده خواهانه توصیف کرد. اوآنا لونگسکو، سخنگوی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی گفت: «ما به ارزیابی ضرورت تقویت نیروها در کشورهای همپیمان شرقی ادامه میدهیم و در صورت لزوم این روند را تشدید میکنیم.»
دیپلماتهای روسیه و آمریکا هفته آینده مذاکرات امنیتی را از سر میگیرند
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه روز جمعه ۲۱ ژانویه پس از گفتگو با همتای آمریکایی خود در ژنو گفت که مذاکره در مورد خواستههای امنیتی مسکو ادامه خواهد یافت و انتظار دارد که واشنگتن هفته آینده به این موضوعات پاسخ کتبی بدهد.
این گفتگو میان وزاری خارجه دو کشور در هتل پرزیندنت ویلسون شهر ژنو انجام شد. لاوروف در یک کنفرانس مطبوعاتی پس از این دیدار بار دیگر تاکید کرد که روسیه هیچ قصدی برای حمله به اوکراین ندارد.
روسیه که مدتی است حدود صد هزار سرباز خود را در نزدیکی مرز اوکراین مستقر کرده از ناتو خواسته تا به مسکو اطمینان دهد که کییف را به عنوان عضو جدید ناتو نخواهد پذیرفت. کرملین همچنین از کشورهای غربی خواسته تا گسترش به سمت شرق را متوقف کند. ناتو همواره این خواستههای روسیه را رد کرده است.
با این حال سرگئی لاوروف، بعد از پایان ملاقات با بلینکن، مذاکرات روز جمعه را مفید توصیف کرد و از ادامه گفتگوها استقبال کرد. وزیر خارجه روسیه همچنین تاکید کرد که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری آمریکا همواره آماده گفتگو و تماس با جو بایدن، همتای آمریکایی خود است.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا هم پس از این دیدار تاکید کرد که هیچ پیشرفتی در خصوص وضعیت اوکراین حاصل نشده است. آقای بلینکن، اما در عین حال تاکید کرد که واشنگتن و مسکو بعد از گفتگوهای اخیر در مسیری روشنتر برای درک نگرانیهای یکدیگر قرار دارند. وزیر خارجه آمریکا پیش از این دیدار ابراز امیدواری کرده بود که در نشست با همتای روس خود «باز بودن مسیر دیپلماسی» را راستیآزمایی کند.
در همین حال، دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین نیز در اظهاراتی تاکید کرد که ارسال سلاحهای غربی به اوکراین و همچنین مانورهای هوایی ناتو دلیل و عامل شدتگیری تنشها در مرزهای اوکراین است.
کشورهای غربی نگرانند که مسکو در اقدامی مشابه با عملیات سال ۲۰۱۴ که به اشغال شبه جزیره کریمه انجامید، به مناطق شرقی اوکراین حمله کند و بخشهای بیشتری از خاک اوکراین را به سرزمین خود ضمیمه نماید. با این حال روسیه همواره هرگونه برنامه ریزی برای حمله را رد کرده و اوکراین و غرب را مسئول تنشهای اخیر در مرز اوکراین و روسیه معرفی کرده است.
کشورهای بالتیک به اوکراین موشک ضد تانک میفرستند
لتونی، لیتوانی و استونی، سه جمهوری پیشین اتحاد جماهیر شوروی شامگاه جمعه اعلام کردند برای تقویت توان دفاعی اوکراین در برابر تهاجم احتمالی، به این کشور موشک ضد تانک میفرستند.
این سه کشور کوچک حوزه دریای بالتیک، از اولین دولتهایی هستند که پس از فروپاشی پیمان امنیتی ورشو، به زیر چتر حمایتی ناتو رفتند. روسیه میگوید گسترش بیشتر ناتو در مرزهایش را تهدید امنیتی میداند و آن را نخواهد پذیرفت.