
فریبا کوهدانی، متخصص تغذیه و رژیم درمانی، اصلاح برنامه غذایی و تغذیه را ضروری دانست و تاکیدکرد: بدخوری و عادتهای غلط غذایی نیز خطر ابتلاء به کرونا، شدت بیماری و نیاز به بستری شدن و شرایطی مانند استفاده از امکاناتای سی یو را افزایش و هم اثر بخشی واکسیناسیون را کاهش میدهد.
دیدارنیوز ـ فریبا کوهدانی، متخصص تغذیه و رژیم درمانی به مناسبت دوازدهمین دوره بسیج ملی تغذیه سالم که از پانزدهم تا پایان دی ماه ادامه دارد، با تاکید بر اینکه مقدار دریافت چربی باید به حدی باشد که بدن نیاز دارد، اظهار داشت: در غیر اینصورت استفاده از رژیمهای غذایی خیلی پرچرب نه تنها چاقی به دنبال دارد بلکه ایمنی بدن را تضعیف میکند تا آنجا که در مقابل ویروسها از جمله کرونا، مقاومت بدن کاهش مییابد ضمن اینکه خطر شدت ابتلا به بیماری را دوچندان میکند.
وی با تاکید بر اینکه در افرادی که از رژیمهای غذایی پرچرب یا مقدار زیاد قند استفاده میکنند یا افرادی که دچار اضافه وزن و چاقی هستند تاثیر واکسیناسیون هم کاهش مییابد، خاطرنشان کرد: کارایی واکسن در افراد مختلف تفاوتهایی دارد و بخشی از این تفاوتها به وزن افراد و نوع تغذیه آنان مربوط است.
کوهدانی ادامه داد: بنابراین توصیه میکنیم که خانوادهها از غذاهای چرب و فست فودها پرهیز کنند؛ فست فودها به عنوان گروه مواد غذایی بسیار بد معرفی میشوند، اما اگر در منزل و با لحاظ کردن مقدار و میزان مناسب از مواد غذایی تهیه شود بهینه است. همچنین مدنظر داشته باشند که از روغنهای جامد و کره مارگارین کمتر استفاده شود و حداقل یک سوم روغن مصرفی از روغن زیتون، کنجد یا کلزا باشد.
این متخصص تغذیه با تاکید بر اینکه در مصرف مواد غذایی کربوهیدراتی، باید از کربوهیدارتهای پیچیده استفاده شود به این معنا که درگروه نان ها، پنجاه درصد از نانهای سبوس دار یا در مصرف برنج هم از برنج قهوهای استفاده شود، یادآور شد: در صورت بی میل بودن به برنج قهوه ای، در صورت استفاده از برنج سفید حتما به صورت سبزی پلو، لوبیا پلو یا سایر سبزیجات در برنج مصرف شود.
وی ادامه داد: حتما سعی کنیم فیبرها را همراه با منابع غذایی کربوهیدراتی مانند برنج سفید مورد استفاده قرار دهیم. در وعده صبحانه، حتما از سبزیجات خیار و گوجه فرنگی استفاده شود تا اگر سبوس نان کم است تعادلی ایجاد شود.
کوهدانی درباره پیامدهای کاهش دریافت مواد غذایی فیبردار هشدار داد: وقتی در رژیمهای غذایی، نان سفید یا برنج سفید زیاد گنجانده و مواد سبزی و منابع فیبردار مانند حبوبات کمتر استفاده شود مشکلاتی مانند یبوست، چاقی و اختلال در چربیهای خون بروز میکند.
این متخصص تغذیه، خانوادهها را به استفاده از سه واحد از گروه میوه و سبزی در طی روز توصیه کرد و اظهار داشت: گروه سبزیجات و میوهها یکی از کلیدهای سلامتی هستند که میتوانند باعث ارتقای وضعیت سلامت و کم شدن بیماریها شوند. خوشبختانه سبزیجات متنوعی در کشور داریم، اما مطرح شدن بحث آلودگیها و سمومی کشاورزی نگرانی در جامعه به وجود آورده که امیدوارم با نظارت بیشتری که توسط مسوولان صورت میگیرد این دغدغهها کاهش پیدا کند.
کوهدانی در مورد مصرف قندها و شیرینیها هم گفت: قندها را نمیتوان حذف کرد و یکی از لذتهایی است که در برنامه غذایی ما وجود دارد، اما توصیه میشود که تعادل در مصرف اینگونه از مواد غذایی فراموش نشود.
وی با تاکید بر استفاده به اندازه از مواد قندی در جهت پیشگیری از مشکلات ناشی از دریافت زیاد آن ها، افزود: یکی از مواد غذایی که دیده شده با کرونا و اثربخشی واکسیناسیون ارتباط دارد مواد قندی هستند به این معنا که اگر دریافت آنها بیشتر باشد هم خطر ابتلاء به کرونا، هم شدت بیماری و نیاز به بستری شدن و شرایطی مانند استفاده از امکاناتای سی یو را افزایش میدهد و هم اثر بخشی واکسیناسیون را کاهش میدهد.
کوهدانی توصیه کرد: اگر افراد دچار مشکلات چاقی هستند و بدخوری و عادتهای غلط غذایی دارند مانند استفاده از مقادیر زیاد چربی و شیرینی حتما برنامه غذایی و هم الگوی زندگی را اصلاح کنند تا هم خطر ابتلاء به بیماری کرونا را کم کنند و هم اثربخشی واکسیناسیون را افزایش دهند.
وی تاکید کرد: همه افراد حتما برای تعادل وزن خود تلاش کنند، عادتهای غلط غذایی را کنار بگذارند و از همه گروههای غذایی استفاده مناسب و متنوع داشته باشند. اینها مواردی است که باعث ارتقای وضعیت سلامت میشود.
این متخصص تغذیه با تاکید بر اینکه نمک از مواردی است که باید به اندازه مصرف شود، تصریح کرد: میانگین مصرف نمک در کشور بیش از استانداردهای جهانی است و یکی از منابع پنهان دریافت نمک، نان است که نسبت به جاهای دیگر دنیا مقدار نمک بالاتری دارند. به همه خانوادهها توصیه میکنیم که در وهله نخست نمکدان را از سر میز و سفره بردارند و از تنقلات نمکی مانند آجیل، چیپس، پفک، خیارشور، زیتون شور پرهیز کنند ضمن اینکه تلاش کنند نمک را قبل از مصرف از مواد غذایی بگیرند.
وی خاطرنشان کرد: نمک هم بر سیستم ایمنی تاثیر نامطلوب دارد هم سلامت را به خطر میاندازد و افرادی که رژیم غذایی پرنمک دارند بیشتر در معرض پوکی استخوان قرار دارند، زیرا وقتی سدیم اضافه میخواهد دفع شود املاح خوبی مانند کلسیم را هم با خود میگیرد و دفع میکند در نتیجه اجاره نمیدهد کلسیم به اندازه کافی جذب شود.
این متخصص تغذیه یادآور شد: مواد غذایی فراوری شدهای که برای نگهداری آنها نمک بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد مانند انواع غذاهای کنسروی هم جز مواردی هستند که خیلی اهمیت دارند و باید مورد توجه قرار بگیرند.
وی درباره مصرف ادویهها هم توصیه کرد: ادویهها اگر به اندازه و شکل مناسب و بر اساس شرایط جسمی شخصی مورد استفاده قرار بگیرند میتوانند حتی اثرات مفید داشته باشند، اما استفاده بی رویه از ادویه ها، میتواند مسایلی مانند رفلاکس معده ایجاد کند. پس تعادل در مصرف و استفاده بر اساس شرایط جسمی ضروری است.
کوهدانی تاکید کرد: شخصی سازی رژیمهای غذایی از مواردی است که با توجه به بیماریهای زمینه ای، سن، جنس و وزن افراد باید جدی گرفته شود.
دوازدهمین بسیج ملی تغذیه سالم با شعار «تغذیه، کرونا، واکسیناسیون» و با هدف فرهنگسازی و اصلاح الگوی تغذیه سالم، تقویت سیستم ایمنی بدن در برابر کرونا با تغذیه سالم، واکسیناسیون به موقع و کاهش شانس ابتلا به کرونا از پانزدهم تا سی ام دی ماه آغاز شده است.