پس از کاهش دو درصدی نرخ بهره توسط بانک مرکزی ترکیه، ارزش لیر در روز جمعه به شدت کاهش پیدا کرد. این اتفاق پس از سخنرانی رجب طیب اردوغان در مورد اخراج سفیران آمریکا، فرانسه و آلمان از کشور که خواستار آزادی یکی از منتقدین همیشگی دولت بودند، رخ داد.
دیدارنیوز ـ به طوری که بلافاصله پس از این سخنرانی ارزش لیر ترکیه مجدد در روز دوشنبه کاهش یافت. این کاهش باعث شد که افت جدیدی برای واحد پول این کشور ثبت شود.
ضربهی دیگری که به ترکیه وارد شد از جانب سازمان FATF بود که این کشور را در لیست کشورهای خاکستری که اقدامات لازم را برای مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم انجام نداده اند، قرار داد. در ابتدا نرخ برابری لیر ترکیه با دلار تا ۹.۸۵ سقوط نمود و سرانجام در ۹.۷۴ ثابت شد. به صورت کلی لیر در سال میلادی جاری بیش از ۲۰ درصد افت ارزش را تجربه کرده است. اما این سقوط ارزش چه تاثیری بر قیمت سفر به استانبول و سایر شهرهای ترکیه خواهد داشت؟
مسافرانی که قصد سفر با تور استانبول از مشهد، تهران، شیراز و .. را با توجه به شرایط اقتصادی پیش آمده در کشور ترکیه دارند، میبایست قبل از هر اقدامی موارد به موارد زیر توجه داشته باشند:
اکثر آژانسهای مسافرتی که تورهای ترکیه را به فروش میرسانند، نه با لیر بلکه با دلار هزینه تور و همچنین اقامت هتل را محاسبه میکنند؛ بنابراین آنچنان تغییری در هزینههای اولیه سفر به ترکیه ایجاد نمیشود.
کاهش ارزش لیر برای مسافران ترکیه کاملا بی تاثیر نبوده و افرادی که به این کشور میروند میتوانند اجناس با کیفیت ترک را در گذشته با قیمتهای سر سام اوری فروش داشتند را، در حال حاضر با نرخی مناسبتر تهیه کنند. همین کاهش ارزش پول ملی ترکیه و به طبع آن ارزان شدن کالاها، سبب هجوم ساکنین کشورهایی مانند بلغارستان و یونان به مناطق نزدیک به مرز برای خرید اجناس مختلف شده است.
از مزیتهای اصلی کاهش ارزش لیر میتوان به هزینهی مربوط به تست کرونا نیز اشاره نمود. با توجه به آن که کرونا هنوز از بین نرفته است باید در هنگام خروج از این کشور پس از اقامت بیش از ۹۶ ساعت، تستی با هزینهی شخصی مسافر انجام شود که حداقل ۱۵۰ لیر میباشد.
لازم به ذکر است که این اولین باری نیست که ارزش لیر ترکیه با کاهش شدید مواجه شده، چراکه پس از بحران سال ۲۰۰۱ لیر ترکیه کاهش شدیدی را تجربه نمود که باعث شد بسیاری از مسافران از سراسر دنیا به سمت ترکیه کشیده شوند. افزایش ورودی به ترکیه به حدی رسیده بود که حتی باعث واکنش رسانههایی مثل گاردین و ایندیپندنت شد که کاهش ارزش لیر را انگیزهی اصلی سفر گردشگران به این کشور دانستند.