یک بررسی جدید نشان میدهد که مصرف کافی مواد غذایی آهندار ممکن است خطر بیماری قلبی و مرگ زودرس در میانسالی را کاهش دهد.
دیدارنیوز ـ به نقل از وبامدی آهن نقش مهمی در بدن ما به عنوان بخشی از ساختمان پروتئینهایی دارد که اکسیژن را در بافتهای ما منتقل میکنند. هنگامی میزان آهن در بدن شما پایین باشد، قلب مجبور میشود شدیدتر خون را تلمبه کند که در درازمدت ممکن است به خستگی، تنگی نفس و خطر بالاتر حملههای قلبی و سکتههای مغزی بینجامد.
اغلب پژوهشها درباره آهن و سلامت قلبی-عروقی بر چگونگی تاثیر کمبود آهن بر بیماری قلبی متمرکز بودهاند. در یک بررسی جدید که در ژورنال ESC Heart Failure منتشر شده است، پژوهشگران بیش از یک دهه ۱۲۱۶۴ فرد بدون بیماری قلبی را پیگیری کردند تا ببینند آیا کمبود آهن بر خطر بیماری قلبی تاثیر میگذارد یا نه.
هنگامی که این بررسی آغاز شد، میانگین سنی افراد مورد بررسی ۵۹ سال بود. تقریبا دوسوم افراد در این بررسی دچار کمبود کارکردی آهن بودند، یعنی آهن کافی ذخیرهشده برای مصرف آینده یا در دسترس در گردش خون برای مصرف فوری نداشتند.
در طول بیش از یک دهه پیگیری، ۲۲۱۲ مورد مرگ از جمله ۵۷۳ مورد مرگ ناشی علل قلبی-عروقی در میان این افراد رخ داد.
این پژوهشگران دریافتند که افراد دچار کمبود کارکردی آهن با احتمال ۲۴ درصد بیشتر در طول این بررسی دچار بیماری کرونری قلب شدهاند. همچنین در این افراد دچار کمبود آهن با احتمال ۲۶ درصد بیشتر مرگ به علت دچار حملههای قلبی یا سایر مشکلات قلبی-عروقی و با احتمال ۱۲ درصد بیشتر مرگ به هر علت رخ داده بود. اما این پژوهشگران رابطهای میان کمبود آهن و سکته مغزی نیافتند.
این پژوهشگران تخمین زدند که کمبود کارکردی آهن در میانسالان توضیحدهنده ۵.۴ درصد همه مرگها، ۱۱.۷ درصد از مرگهای ناشی از علل قلبی-عروقی و ۱۰.۷ درصد از مواد تازه شناختهشده بیماری کرونری قلب است.
پژوهشگران در این بررسی اطلاعاتی درباره مصرف مکملهای آهن که میتواند بر پیامدها موثر باشد، نداشتند و اندازهگیری آهن فقط یک بار انجام شده بود. افراد مورد بررسی همگی در اروپا زندگی میکردند، بنابراین اینکه کمبود آهن بر زندگی افراد در سایر مناطق جهان چه اثرات متفاوتی میگذارد، روشن نیست.
ضمنا این یافتهها فقط یک همراهی را نشان میدهند و ثابت نمیکنند که کمبود آهن علت این پیامدها بوده است.
از طرف دیگر مصرف بیش از حد مکملهای آهن هم میتواند به تهوع، استفراغ و در موارد شدید به خونریزی داخلی و نارسایی اندامها بینجامد. یک رژیم غذایی سالم که شامل مجموعهای از غذاهای غنی از آهن – از جمله گوشت قرمز و گوشت ماکیان و ماهی، حبوبات و سبزیجات برگدار میتواند مقدار کافی آهن را برای شما تامین کند. اگر درباره میزان آهن بدنتان نگران هستید، میتوانید با دکترتان درباره آزمایش آن مشورت کنید.