طالبان پس از استقرار در افغانستان، در زمینه اقتصاد بین الملل به ایران پیام داده است که آمادگی این را دارد که نفت ایران را بخرد.
دیدارنیوز - حمید حسینی، از اعضای هیات مدیره و سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی ایران گفت: طالبان پیامی را به ایران ارسال و اعلام کرد که میتوانید به صادرات فرآوردههای نفتی ادامه دهید.
طالبان این پیامها را به بازرگانان ایرانی و به اتاق بازرگانی ایران که ارتباطات نزدیکی با دولت دارد، فرستاده است. در نتیجه اداره کل گمرک جمهوری اسلامی ایران ممنوعیت صادرات سوخت به افغانستان را که از ششم اوت (۱۵ مرداد) به دلیل نگرانیهای ایران نسبت به ایمنی تجارت در این کشور اعلام کرده بود، برداشت.
سعید میرترابی حسینی، کارشناس اقتصاد سیاسی و نفت، عضو هیات علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه خوارزمی در این خصوص به خبرنگار اسپوتنیک گفته است:
در زمینه نفت طبیعتا انتقال نفت و مواد سوختی به وسیله تانکر و امکانات مشابه در حجمی که مورد نیاز افغانستان باشد را ایران میتواند تامین کند. با توجه به مشکلاتی که ایران در حال حاضر در فروش نفت و توان تولیدی که دارد، ایران به اندازهای که افغانستان نیاز داشته باشد، میتواند آنرا به گونهای تامین کند.
با گمانه زنی به نظر میآید که طالبان نسبت به دولت اشرف غنی محدودیت کمتری در معاملات با ایران خواهد داشت، به این دلیل که دولت اشرف غنی تعهدات داشت و به ویژه از سوی آمریکا تحت فشار قرار داشت که مبادلات خود را با ایران محدود کند، ولی به نظر میآید که طالبان چنین تعهداتی ندارد و با توجه به الگوی رفتاری طالبان و اینکه هنوز یک دولت رسمی شکل نگرفته، میتواند مبادلات خود را نیز به شکل غیر رسمی انجام دهد.
به هر صورت طالبان به دنبال یافتن یک مصونیت بین المللی نیز هستند و مقداری تعهدات بین المللی را هم بپذیرد به این منظور که این رسمیت برای آنها در سطح بین المللی ایجاد شود، اما با توجه به ساختار هیات حاکمهای که به طالبان شکل میدهد و در افغانستان خواهد داشت در مبادلات اینگونه با ایران، محدودیت کمتری قاعدتا خواهد داشت، بنابراین انتظار گسترش آن وجود دارد و یا مبادلات شکل متنوع تری پیدا میکند.