حداقل حقوق کارگران در اسفند ماه سال گذشته به رقم ۲/۶ میلیون تومان افزایش یافته، اما تورم شدید موجب شده است که نمایندگان کارگران خواستار ترمیم و افزایش مزد کارگران توسط دولت جدید شوند. نمایندگان کارگران فاصله حقوق فعلی و هزینههای زندگی را حدود ۶ میلیون تومان دانسته و خواستار ترمیم دستمزد و پر شدن این شکاف ۶ میلیونی شده اند.
دیدارنیوز ـ حداقل حقوق کارگران در سال ۱۴۰۰ بر اساس توافقی که اسفند ماه سال ۱۴۰۰ در شورای عالی کار به دست آمد به ۲/۶ میلیون تومان رسید که این مزد با برخی مزایا به حدود ۳ تا ۴ میلیون تومان نیز میرسد، اما هزینههای معیشتی چنان گران شده که این حقوق به هیچ وجه پاسخگوی نیازهای زندگی کارگران نیست.
طبق محاسبات صورت گرفته توسط کارشناسان، افزایش قیمت کالاهای اساسی و مصرفی، فاصله میان حداقل دستمزد کارگری و حداقل مبلغ هزینه معیشت را به ۶ میلیون تومان رسانده است. نمایندگان کارگری میگویند برای رفع این مشکل، برای سومین بار درخواستترمیم و بازنگری مزد کارگری را بعد از تشکیل کابینه دولت سیزدهم ارائه خواهند کرد.
برای دسترسی سریعتر به اخبار و گزارشهای مهم روز، اینستاگرام کاماپرس را دنبال کنید. از اینجا وارد شوید.
حقوق کارگران برای سومین بار در ۳ سال اخیر افزایش مییابد؟
روزنامه همشهری در این باره نوشت: محاسبات مستقل نمایندگان تشکلهای کارگران حکایت از آن دارد که هزینه معیشت آبرومندانه برای یک خانوار کارگری ۳.۳ نفره به ۱۰ میلیون و ۳۴۳ هزار تومان رسیده که نسبت به محاسبات اسفند سال گذشته ۲۲.۸ درصد افزایش نشان میدهد و ۶ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان بیش از هزینه معیشت مصوب شورایعالی کار است.
فشار رشد قیمت بر هزینه معیشت کارگری و افزایش شکاف مزد و معیشت، نمایندگان کارگری را ناگزیر کرده است که برای سومینبار در ۳ سال اخیر، خواستار ترمیم و بازنگری مزد شوند.
تداوم افزایش قیمت کالا و خدمات بعد از تصویب مزد ۱۴۰۰ واقعیتی انکارناپذیر در اقتصاد ایران است و تشکلهای کارگری برمبنای همین واقعیت خواستار ترمیم و بازنگری مزد هستند.
علی خدایی، نماینده کارگران در شورایعالی کار به ایلنا میگوید: همه ارقام اقتصادی از سقوط قابل ملاحظه کفه قدرت خرید کارگران شاغل و بازنشسته در مقابل هزینه معیشت حکایت دارد؛ بهویژه اینکه اختلاف میان حداقل مزد ۴.۲ میلیون تومانی کارگران در سالجاری و رقم بیشتر از ۱۰میلیون تومان سبد معیشت واقعی آنها به بیش از ۶میلیون تومان رسیده است.
لازم نیست افزایش حقوق کارگران به صورت ریالی باشد
او با تأکید بر لزوم جبران هزینه تحمیل شده به معیشت کارگران، میافزاید: ترمیم قدرت خرید کارگران برای جبران عقبافتادگی درآمدی آنها در برابر تورم ضروری است؛ اما الزامی وجود ندارد که در طول سال۱۴۰۰، حتما افزایش دستمزد ریالی کارگران اجرا شود، بلکه میتوان با راهکارهای غیرنقدی، زخمهای قدرت خرید را ترمیم کرد.
رئیسی هر چه زودتر جلسه شورای عالی کار برای افزایش حقوق را تشکیل دهد
عضو کارگری شورایعالی کار با رد استدلالهایی مبنی بر ارتباط افزایش مزد و رشد تورم برای ممانعت از واقعی شدن دستمزد کارگران، میگوید: وضعیت معیشتی حاکم بر خانوارها بههیچوجه قابلقبول نیست و جدای اینکه معیشت مردم براساس ماده۴۳ قانون اساسی باید تأمین شود، به بهانه نادرست تورمزا بودن دستمزد نیز نمیتوان حقوق واقعی کارگران را نادیده گرفت. خدایی میافزاید: دولت دوازدهم نتوانست مشکل را رفع کند و در دوره جدید، نمایندگان مجلس نیز افکاری بدون پیشبینی سازوکار اجرایی مطرح کردند و هیچ سیاست فعالی برای تأمین معیشت کارگران و بازنشستگان تعریف نشد؛ اما این موارد دلیل نمیشود که بهبود شرایط را از دولت سیزدهم مطالبه نکنیم؛ ازاینرو نخستین خواسته گروه کارگری از شورایعالی کار، تشکیل جلسه از همان روزهای اول تشکیل کابینه توسط رئیس دولت جدید است.
فرامرز توفیقی یکی دیگر از نمایندگان کارگران در شورای عالی کار هم دراین باره گفته است: براساس تازهترین محاسبات، هزینه معیشت آبرومندانه برای یک خانوار کارگری ۳.۳ نفره، به ۱۰ میلیون و ۳۴۳ هزار تومان درماه رسیده که ۱۴۶ درصد بیش از حداقل دستمزد این خانوار است. او با اشاره به اینکه شکاف میان حداقل مزد و حداقل هزینه معیشت مدنظر کارفرمایان نیز به بیش از ۱۰۰ درصد رسیده است، تأکید میکند: مشکلات زیادی برای حذف شکاف مزد و معیشت وجود دارد که باید با کار کارشناسی و عزم ملی برطرف شوند.