
قطعیهای مکرر برق طی روزهای گذشته در استان تهران همزمان با افزایش دمای هوا تا ۴۰ درجه، در حالی است که خاموشیهای خارج از برنامه به روزانه ۲ مرتبه و هر بار حدود ۲ تا چهار ساعت رسیده و مشترکان را با مشکل و اختلال در فعالیت روزمره زندگی مواجه کرده است.
دیدارنیوز ـ قطعیهایی که هر چند با عذرخواهی مسئولان و متولیان امر همراه و قرار بود بر اساس جدول زمانبندی شده باشد، گویا در مواردی با برنامههای اعلامی همخوانی ندارد و حتی به روزانه ۲ و سه مرتبه هم رسیده است.
تصاویر و کلیپهایی از قطعیهای برق در مناطق مختلف استان تهران در فضای مجازی دست به دست میشود که در آن مردم مواردی از قطع برق و اختلال در فعالیت زندگی شان را به اشتراک گذاشته اند؛ تصاویری از قطعی برق در مغازه ها، خانه ها، چهار راه ها، خیابان ها، معابر شهری و حتی بیمارستانها که صدای اعتراض مردم را درآورده است.
شهروندان تهرانی در مورد قطع برق نیز انتقادهایی داشته اند که در بعضی از مناطق هم در حالی که برق پارکها و بوستانها وصل است برق خانهها و مجتمعهای اطراف قطع شده است که شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ در این باره گفته است: امکان دارد فیلد برق پارکها از مناطق دیگر تغذیه شده باشد و یا آن پارک و یا بوستان دارای برق اضطراری باشد.
این اعتراضها در خصوص خاموشیها تنها به مردم ختم نشد و امروز نیز رئیس پلیس پایتخت در نمایشگاه طرح رعد ۴۶ پلیس پیشگیری و طرح کاشف پلیس آگاهی فاتب ضمن انتقاد از بینظمی در قطعی برق تاکید کرد: مسالهای که ما را همچون مردم آزار میدهد قطعی برق متناقض با برنامه اعلامی است. نظم در این حوزه موجب مدیریت بهتر پلیس در تامین امنیت و مسائل ترافیکی میشود.
سردار حسین رحیمی بیان کرد: مقارن با قطعی برق عوامل انتظامی و یگان امداد به کمک راهور آمدند و تیمهای پلیس با افزایش قطعی برق ۲ تا سه برابر شده است و پلیس آمادگی ۱۰۰ درصدی دارد.
همچنین در این بین نیز خبرهایی از دسترس خارج شدن یک نیروگاه تولیدی برق و از جدول رنگ بندیهای مصرف برق در نقشه ایران در حال انتشار است.
خبرهایی که از آن بوی خوشایندی به مشام نمیرسد و در یکی از آنها به نقل از محمدحسن متولی زاده مدیرعامل توانیر در جمع خبرنگاران آمده است که حدود یک ماه آینده شرایط اضطراری است و امید میرود با کمک مردم از این شرایط عبور کنیم.
به گفته این مقام متولی، گرمای بی سابقه در ایران و اغلب کشورهای جهان عامل اصلی رشد مصرف برق است که به ازای هر یک درجه افزایش دما حدود یکهزار و ۵۰۰ مگاوات به مصرف برق کشور اضافه میشود. در ایران بویژه که ۴۰ درصد مصرف برق صرف وسایل سرمایشی میشود، این از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
متولی زاده گفته است: مسئله بعدی ما برای روزهای آتی است که گرمای شدیدتری در تمام نقاط کشور اتفاق خواهد افتاد؛ بنابراین، حساسیت این هفته و هفته آتی بیشتر است و باید توجه دقیق تری صورت گیرد.
همچنین این روزها مصرف برق نسبت به سال گذشته افزایش پیدا کرده و در این باره سخنگوی صنعت برق نیز در روز گذشته با بیان این که سه روز بسیار گرم را پیش رو داریم، گفته است: روز گذشته نیاز مصرف به ۶۵ هزار و ۹۰۰ مگاوات رسید که تاکنون در صنعت برق سابقه نداشته است، اما با توجه به گرمای پیش رو، احتمال این که این میزان حتی از ۶۶ هزار مگاوات نیز فراتر رود، وجود دارد.
مصطفی رجبی مشهدی با بیان این که سال گذشته پیک مصرف برق ۵۸ هزار و ۲۵۳ مگاوات بود، افزود: کمبود بیش از ۱۰ هزار مگاواتی برق با صرفه جویی و مدیریت بار قابل جبران است، اما ساخت نیروگاه امری زمان بر است که حتی با فرض داشتن زمان مناسب، ۲۰۰ هزار میلیارد تومان سرمایه برای ساخت این میزان نیروگاه نیاز خواهیم داشت.
وی رشد متعارف مصرف برق را چهار تا پنج درصد عنوان کرده و این درحالی است که امسال شاهد دست کم ۱۴ درصد افزایش مصرف هستیم.
سخنگوی صنعت برق در عین حال با اشاره به این که در روزهای گذشته نیز تعدادی از واحدهای نیروگاهی در مجموع به ظرفیت ۲ هزار مگاوات از مدار تولید خارج شد، گفت: هم اکنون تمام تاسیسات ما تحت فشار شدیدی قرار دارند بنابراین در این شرایط حفظ پایداری شبکه سراسری نیازمند همکاری و کاهش مصرف همه مشترکان است.
مصطفی رجبی مشهدی با اشاره به این که نیروگاههای کشور توان تولید بیش از ۵۵ هزار مگاوات را ندارند، گفته است: هم اکنون شاهد فاصله ۱۱ هزار مگاواتی تولید و مصرف برق هستیم که این میزان فاصله تولید و مصرف را باید با فعالیتها و برنامههای جابجایی بار صنایع و مشترکان عمده پر کنیم و یا اگر امکان پذیر نباشد، ناچار از اعمال خاموشی خواهیم شد.
وی در خصوص دلایل خاموشیهای خارج از برنامه شب گذشته نیز گفته است که به منظور حفظ پایداری شبکه، رلههای فرکانسی بکار گرفته شده است و هنگامی که تراز تولید و مصرف از حد استاندارد فراتر رود و امکان کنترل مصرف وجود نداشته باشد، این رلهها به صورت خودکار بکار افتاده و برق تعدادی از مشترکان را قطع میکنند.
رجبی با عذرخواهی از مشترکان به دلیل بروز این گونه خاموشیهای خارج از برنامه، تصریح کرد: در صورتی که رلههای فرکانسی به درستی عمل نکنند، شاهد خاموشی گستردهای در کشور خواهیم بود و به همین دلیل به این رلهها جهت حفظ پایداری شبکه برق کل کشور نیازمندیم.
افزایش دما، کاهش بارش ها، خشکسالی، افزایش مصرف برق از جمله دلایلی است که از سوی مسئولان وزارت نیرو برای قطعیهای مکرر مطرح میشود و این در حالی است که گویی قطعیهای برق زمان و مکان نمیشناسد و زندگی عادی مردم را دچار اختلال کرده است.
حتی گفته میشود این شرایط فعالیت بعضی از بیمارستانهای پایتخت را با اختلال روبرو کرده است؛ موضوعی که شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ در اطلاعیهای اعلام کرد: بر اساس برنامه ریزیهای انجام شده، در زمان اعمال خاموشیهای نوبت بندی شده در کلان شهر تهران، برق بیمارستانها و مراکز نگهداری واکسنهای کویید ۱۹، قطع نشده و نخواهد شد.
در اطلاعیه این شرکت آمده است: پیرو انتشار تصاویری در فضای مجازی در خصوص قطع برق برخی از بیمارستانهای تهران به اطلاع میرساند این شرکت در زمان اعمال خاموشیهای نوبت بندی شده ناشی از عدم تعادل تولید و مصرف برق در کشور، اقدام به قطع برق هیچ یک از بیمارستانهای پایتخت یا مراکز نگهداری از واکسنهای کویید ۱۹ نکرده است و در صورت تداوم شرایط فعلی، تامین برق مراکز درمانی همچنان از اهم اولویتهای اجرایی بوده و برق این مراکز، تحت هر شرایطی قطع نخواهد شد.
در این اطلاعیه آمده است: بدیهی است تمامی مراکز حساس همچون بیمارستانها باید به منظور مقابله با قطع برق ناگهانی ناشی از حوادث شبکه و وقوع آسیبهای پیش بینی نشده به تجهیزات و تاسیسات توزیع برق شهری و ارائه خدمات به بیماران تا زمان رفع نقص توسط کارشناسان این شرکت، مجهز به مولدهای اضطراری باشند.
مهدی حسینی که ۳۵ سال دارد در اعتراض به قطعیهای مکرر برق میگوید: روز گذشته آزمون دکتری داشتم به قدری با مشکل برق و سرعت اینترنت روبرو شدم که زمان کافی را از دست دادم و بدون تمرکز به سوالات پاسخ دادم.
وی ادامه میدهد: من بر اساس جدول زمانبندی شده در مکانی حضور پیدا کردم که قطعی برق در آن ساعت نباشد، ولی قطعی برق انگار زمان و مکان نمیشناسد.
احمد عباسی یکی از ساکنان منطقه ۱۵ تهران نیز در اعتراض به قطعی برق میگوید: من در یکی از مغازههای تعمیراتی مشغول کار هستم و روز گذشته وقتی ساعت ۱۰ قصد داشتم با وسیله نقلیه ام از پارکینگ مجتمع خارج شوم، برق رفته بود و موفق نشدم و بدون وسیله و با استفاده از تاکسیهای اینترنتی به محل کارم رفتم.
وی میگوید: داستان قطعی برق به اینجا ختم نمیشود و وقتی میخاستم کرکره مغازه ام را پایین دهم برقها رفت و من و سایر همکاران در محله دلاوران تهران با قطعی ۲ ساعته برق روبرو شدیم و تا ساعت ۱۲ بامداد منتظر وصل برق و تعطیلی مغازهها شدیم.
مریم احمدی یک زن خانه دار است که در محله یوسف آباد تهران زندگی میکند و در باره قطعی برق میگوید: روز گذشته ۲ مرتبه با قطعی برق روبرو شدم و تمام کارهای خانه ام از جمله نظافت و شست و شو به تعویق افتاد ضمن اینکه در دمای گرم خانه امکان ماندن نبود.
وی اضافه میکند: هر ساله با مشکل قطعی برق در روزهای گرم تابستان روبرو هستیم و مسئولان باید از قبل تدابیری بیاندیشند و اینگونه زندگی عادی مردم که حق آنهاست را مختل نکنند.
زهرا محمدپور که شاغل در یکی از فروشگاههای تهران در منطقه فاطمی تهران است میگوید: عدهای از مردم در حال خرید بودند که برق فروشگاه رفت و به اندازه ۱۵ تا ۳۰ دقیقه با برق اضطرای خریدهای مردم را فاکتور کردیم، ولی بعد از آن و بعد از اتمام برق اضطرای، فروشگاه را تا زمان وصل مجدد برق تعطیل کردیم.
وی ادامه میدهد: قطعیهای مکرر برق باعث شده است تا ما نیز تکلیف کارمان را ندانیم و اینگونه بدون برنامه و فعالیت زندگی مان را بگذرانیم.
اینها بخشی از اعتراضهای مردمی به قطعیها مکرر برق است و بیش از این تصاویری از جمله قطعی برق در اماکن عمومی، کارخانهها و کارگاههای تولیدی، بیمارستانها و حتی مکانهای مختلف در فضای مجازی در حال باز نشر است.
البته در فضای مجازی تصاویر و راهکارهایی نیز از مدیریت مصرف برق منتشر شده است که اگر در این زمینه فرهنگسازی صورت گیرد و مردم همکاری کنند شاید بخشی هر چند اندک شاهد کاهش قطعیهای برق باشیم.
نخستین راهکار تنظیم تنظیم دمای کولرگازی روی ۲۵ درجه است که سبب میشود مصرف برق کاهش یافته و امکان تامین برق برای دیگران فراهم شود.
گفته میشود اگر دمای کولرهای گازی در کشور به جای ۱۸ روی ۲۵ درجه تنظیم شود، شاهد کاهش پنج هزار مگاواتی مصرف برق خواهیم بود و با هر یک درجه افزایش درجه ترموستات کولرگازی، سه درصد از مصرف برق این نوع کولرها کم میشود.
استفاده از کولر آبی با دور کند نیز راهکار بعدی است که این امر علاوه برکاهش مصرف برق، کاهش مصرف آب را هم به دنبال خواهد داشت.
استفاده نکردن از وسایل پرمصرف برقی مانند لباسشویی، اتو، ظرفشویی، جاروبرقی در ساعت گرم روز نیز پیشنهاد میشود به گونهای که این وسایل در ساعتهای ابتدایی صبح و تا قبل از ساعت ۱۱ یا پایانی شب مورد استفاده قرار گیرد.
شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ ضمن ارائه جدول زمانبندی قطع برق در محلههای مختلف این شهر، از مشترکان درخواست کرده است تا با حداکثر صرفه جویی ممکن در مصرف برق به ویژه در ساعات ۱۲ الی ۱۸ و خودداری از استفاده همزمان از وسایل برقی پرمصرف، این شرکت را در جلوگیری از قطعی برق و یا کاهش زمان خاموشیها یاری کنند.
همچنین پیمان باقری نایب رییس سندیکای صنعت برق روز گذشته در نشست خبری، افزایش ظرفیت تولید برق، متنوعسازی سبد عرضه و تغییر مدل کسب و کار تولید – مصرف برق، بهینهسازی مصرف برق، اصلاح منحنی بار شبکه، نوسازی شبکه، بهینهسازی مصرف و توسعه تجدیدپذیرها را از جمله راهکارهای جلوگیری از خاموشیها عنوان کرد.
نقش ادارات و دستگاههای دولتی به خاطر استفاده از کولرهای گازی در کاهش بار مصرفی برق مهم و کنتور هوشمند نیز برای اغلب دستگاههای اداری و اجرایی نصب شده است تا مدیریت لازم درباره میزان مصرف آنها اعمال شود.
بر اساس اعلام شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ در روزهای تابستان برق حدود ۵۰۰ نهاد دولتی پرمصرف قطع شده است و این روند در صورت افزایش مصرف از راه دور با استفاده از سیستم اینترنت اشیا ادامه دارد.
آگاهی از روشهای مدیریت مصرف برق و به کار بردن آن موجب کاهش حداقل ۱۰ درصد انرژی الکتریکی در ادارات و سازمانهای استان خواهد شد.
بررسی و مطالعه چک لیستهای خود ممیزی انرژی و بکار بردن راهکارهای آن در محل ادارات، تنظیم سیستمهای تهویه و گرمایشی و خاموشی حداقل نیم ساعت قبل از تعطیلی ادارات، کنترل، بازدید و خاموش کردن تمامی تجهیزات اداری بعد از پایان کار، تنظیم درجه حرارت محیط کار و زندگی حداکثر تا ۲۰ درجه سانتی گراد و استفاده نکردن از سیستمهای گرمایشی نامناسب از جمله آبگرمکن برقی و بخاری برقی را میتوان از راهکارهای عمده در کاهش مصرف برق است.
همچنین استفاده نکردن از لامپهای پرمصرف التهابی، گازی، خیاری، خاموشی محوطهها و استفاده از پروژکتورها در ساعات غیر اداری، استفاده گسترده از روشنایی روز و روشنایی ای. ئی. دی، با توجه به ساعات اوج بار در ادارات و سازمانها طی ساعات ۱۱ تا ۱۵ از دیگر راهکاری کاهش موثر مصرف برق است.