عضو هیات علمی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران با انتقاد از فقر تجهیزاتی نیروهای جنگلبانی تاکید کرد: «متاسفانه همواره تخصیص بودجه لازم برای تهیه تجهیزات نظارتی و ابزارهای مبارزه با آتشسوزی جنگلها از سوی دستگاه اجرایی بسیار کمتر از نیاز عرصههای طبیعی بوده و هیچ وقت هم مسوولان سازمان جنگلها جسارت لازم را برای ستاندن حق جنگلهای کشور از بودجهنویسان نداشتهاند».
دیدارنیوز ـ نعمت خراسانی با اشاره به اهمیت جنگلها در حفظ منابع آبی و خاکی کشور تصریح کرد: «اگر ما جنگل را از دست بدهیم عملا همه چیز را از دست میدهیم؛ زیرا این جنگلها هستند که هم در تامین آب، هم در حفظ خاک و هم در بهبود کیفیت هوا نقش دارند و اهمیت پهنههای جنگلی آنقدر زیاد است که اگر جنگل نباشد، نه هیچ روستایی برای ایران باقی میماند و نه هیچ شهری».
خراسانی گفت: «بروز پدیده خشکسالی موجب خشک شدن پوشش سطحی خاک در عرصههای طبیعی کشور و همین مساله باعث میشود که گیاهان در صورت تابش اشعه خورشید بیشتر در معرض حریق قرار داشته باشند. البته همواره سهلانگاری گردشگران طبیعت نیز میتواند موجب آتشسوزی جنگلها و مراتع شود و بروز این سهلانگاریها در ایام خشکسالی بیشتر زمینه آتشسوزی عرصههای طبیعی را فراهم میکند. از آنجا که امسال هم تابستان گرمتری را در پیش داریم و هم میزان بارندگیها به شدت کاهش یافته است قطعا تمام عرصههای طبیعی کشور در معرض حریق قرار دارند و ما باید مراقبتهایمان در این حوزه را تشدید کنیم. سال گذشته، رشد میزان بارندگیها موجب شد که تراکم پوشش گیاهان علفی در زیرآشکوب جنگلها بسیار زیاد شود. در این شرایط، خشک شدن این پوشش گیاهی در فصل گرما، جنگلها و مراتع را بیشتر مستعد حریق کرد و اساسا افزایش تراکم پوشش گیاهی علفی در سطح زمین از جمله مواردی است که میتواند موجب بروز آتشسوزیهای وسیع در عرصههای طبیعی شود. بنابراین اگر تا امروز تعداد موارد آتشسوزی جنگلها و مراتع و میزان خسارت این آتشسوزیها نسبت به سال گذشته کمتر بوده به این دلیل است که پوشش گیاهی سطح زمین در عرصههای جنگلی به شدت کمتر شده و احتمال سرایت آتشسوزی به تاج یا سایر قسمتهایی بالایی درختان جنگلی به شدت کاهش یافته است».
خراسانی تاکید دارد که ارتقای سطح تجهیزات مبارزه با اطفای حریق سازمان جنگلها تاثیری در کاهش تعداد موارد حریق نخواهد داشت و از وقوع آتشسوزی جلوگیری نمیکند، اما قطعا باعث میشود که میزان خسارت این آتشسوزیها کمتر شود و میگوید: «بیشتر کشورهای توسعه یافته عمدتا برای کاهش میزان خسارت آتشسوزی در جنگلها و مراتع، سیستمهای نظارتی و دستگاههای حساس به حریق را در مناطق مختلف عرصههای طبیعی خود قرار میدهند تا بتوانند به محض بروز اولین شعلههای کوچک آتش در جنگلها و مراتع با حریق مقابله و از گسترش آن جلوگیری کنند. متاسفانه دولتمردان در سالهای اخیر هیچ توجهی به این نکته نکردهاند که باید طوری در جوامع محلی فرهنگسازی کنند که دیگر گردشگران طبیعت و کشاورزان با سهلانگاری خود منجر به بروز حریقهای گسترده در جنگلها و مراتع کشور نشوند. مسوولان دستگاههای اجرایی همچنین باید راهکارهای مناسبی را اجرا کنند که دیگر هیچکس نخواهد برای افزایش سطح زمین زراعی خود عمدا دست به آتش زدن جنگلها و مراتع ببرد. راهحل اصلی در این زمینه نیز اولا اجرای طرحهای لازم برای بهرهوری در عرصه کشاورزی است تا زراعتکاران بتوانند با کار کردن در زمینهای فعلی خود به درآمدهای بالاتری دست پیدا کنند ثانیا دولت باید برای روستاییان مشاغل جایگزینی تعریف کند تا آنها تمایل کمتری به کشت و کار در عرصههای جنگلی و مرتعی داشته باشند».