دیدارنیوز - هفته گذشته نشست امنیتی در هتل «هیلتون» شهر جده با حضور «صدام خلیفه حفتر» نماینده گردان ۱۰۶ وابسته به عملیات الکرامه در شرق لیبی، «هاشم بشر» مشاور امنیتی رئیس شورای ریاستی لیبی و «هیثم التاجوری» فرمانده گردان «ثوار طرابلس» به عنوان برجستهترین فرماندهان شبهنظامیان در طرابلس، برگزار شد.
روزنامه قطری «الشرق» با اعلام این مطلب نوشت که سرهنگ «سعد الشمری» و «ایمن قاسم» از مسئولان دستگاه اطلاعاتی عربستان سعودی و مسئولان تماس با فرماندهان گروههای شبهنظامی لیبی در این نشست حضور داشتند.
به گفته منابع لیبیایی، تعدادی از فرماندهان گردان «ثوار طرابلس» به دلیل حضور فرزند حفتر در این نشست، از شرکت در آن خودداری کردند.
مهمترین مسئله مورد بحث در این نشست، نحوه هماهنگی تلاشها برای جلوگیری از جنگ در طرابلس و دستیابی به توافقی برای ورود رسمی نیروهای حفتر به طرابلس در مقابل به رسمیت شناختن گروه شبهنظامی وابسته به «هاشم بشر» از سوی حفتر بود.
بنابر این گزارش، عربستان از حفتر تضمینهایی برای ابقای فائز السراج و شورای ریاستی، گرفته است به خصوص اینکه سرنوشت و نفوذ هاشم بشر به استمرار حضور شورای ریاستی در طرابلس گره خورده است در حالیکه او نیز برای ائتلاف با خلیفه حفتر فرمانده عملیات الکرامه جهت ورود به طرابلس، تلاش میکند.
این نشست در حالی برگزاری شد که ماه جولای گذشته فائز السراج به عربستان سعودی سفر کرده و در دیدار با رهبران سعودی تحولات لیبی و توسعه روابط دوجانبه را بررسی کرد امری که ناظران معتقدند بیانگر موافقت صریح السراج برای میانجیگری عربستان و گفتوگو با حفتر بوده است و پس از سفر السراج بود که عربستان آمادگی خود برای ایفای نقش در لیبی از طریق حمایت از طرح ملی را اعلام کرد.
اگرچه رهبران سعودی به ماهیت این طرح و جزئیات آن اشارهای نکردند اما ناظران بر این باورند که سفر السراج به عربستان با روند انتخابات آینده در ارتباط بوده است و ریاض به دنبال نامزدهایی برای حمایت از آنهاست به خصوص اینکه از ایفای نقش قطر در انتخابات لیبی نیز هراس دارد.
توصیه آمریکا به السراج
«عبدالله الکبیر» نویسنده و روزنامهنگار لیبی نیز میگوید که سفر السراج به عربستان به دلیل توصیه آمریکا به وی صورت گرفته است.
به گفته وی، در نشست اخیر السراج با کاردار سفارت آمریکا در طرابلس و فرمانده نیروهای آمریکایی در آفریقا «افریکوم»، طرف آمریکایی به وی توصیه کرد که برای جبران ضعف داخلی و خارجی به سراغ عربستان برود.
این روزنامهنگار لیبی البته ایفای نقش مستقیم عربستان در بحران لیبی را بعید دانست و پیشبینی کرد که ریاض این پرونده را به متحدان خود یعنی امارات و مصر محول نماید.
«فرج فرکاش» از فعالان اجتماعی لیبی نیز معتقد است که السراج از رهبران سعودی برای اعمال فشار بر برخی طرفها جهت تشکیل دولت یکپارچه با مشارکت اکثر طرفهای درگیر به خصوص گروههای سلفی، درخواست کرده است.
حمایت عربستان از نامزدی «سیفالاسلام قذافی» در انتخابات لیبی
روزنامه «الشرق» همچنین به نقل از برخی منابع لیبیایی نوشت که عربستان به سیفالاسلام فرزند قذافی اعلام کرد که از وی برای نامزدی در انتخابات ریاستجمهوری، حمایت به عمل میآورد همچنانکه رسانههای سعودی و اماراتی نیز با انتشار خبرها و گزارشهایی از نامزدی پسر قذافی در انتخابات لیبی استقبال کردند.
پیش از این سیفالاسلام از عربستان سعودی برای میانجیگری جهت نزدیک کردن دیدگاه گروههای لیبیایی دعوت کرده و گفته بود که عربستان به دلیل وزنه سیاسی و معنوی که دارد میتواند برای نزدیک کردن دیدگاههای گروههای لیبی، ایفای نقش میانجی را بر عهده بگیرد.