
مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) با هدف سنجش افکار عمومی مردم ایران درباره پاندمی کرونا و پیامدهای آن، نظرسنجی را به شکل تلفنی در مقیاس ملی (۳۱ استان و مناطق شهری و روستایی) انجام داد.
دیدارنیوز ـ این نظرسنجی در روزهای ۲۸ فروردین تا اول اردیبهشت ۱۴۰۰ با جامعه آماری افراد بالای ۱۸ سال کل کشور در مقیاس ملی (۳۱ استان و مناطق شهری و روستایی) به شیوه مصاحبه تلفنی با اندازه نمونه ۱۵۷۳ اجرا شد که ۵۰.۷ درصد پاسخگویان را مردان و ۴۹.۳ درصد را زنان تشکیل میدادند. بالغ بر ۶۱.۳ درصد از پاسخگویان دارای تحصیلات غیردانشگاهی و ۳۸.۴ درصد دارای تحصیلات دانشگاهی بودند.
در این نظرسنجی در خصوص مهمترین دغدغه و نگرانی مردم، پیشبینی زمان پایان کرونا، نگرانی شهروندان از ابتلای خود و خانواده به ویروس کرونا، دیدگاه مردم در خصوص اعمال محدودیتهای ناشی از شیوع کرونا، توانمندی ایران در تولید واکسن موثر در برابر ویروس کرونا، زمان شروع واکسیناسیون عمومی، ترجیح استفاده از واکسن ایرانی یا خارجی، کمک به کسانی که در اثر شیوع ویروس کرونا دچار مشکل شدهاند، و همچنین برآورد میزان ابتلا به کرونا در کشور سؤال پرسیده شد.
از شهروندان بالای ۱۸ سال کشور در قالب سؤالی باز و بدون گزینه پرسیده شد: «درحال حاضر مهمترین دغدغه و نگرانی شما چیست؟» که ۴۰.۷ درصد از پاسخگویان به همهگیری ویروس کرونا، ۳۱.۱ درصد به مسائل اقتصادی، ۱۱.۸ درصد به مسائل فردی و خانوادگی اشاره کردند؛ همچنین ۱۲.۵ درصد اعلام کردند که دغدغهای نداشته و ۲.۳ درصد به سایر موارد اشاره داشتند.
یکی از سؤالهای این نظرسنجی، پیشبینی مرم از زمان پایان کرونا و بازگشت زندگی به شرایط عادی بود که ۱۳.۵ درصد به پایان تابستان، ۴.۶ درصد به پایان پاییز، ۱۰.۵ درصد به پایان سال جاری اشاره کردند و ۴۹.۷ درصد معتقد بودند که این مسئله "بیش از یکسال" به طول میانجامد و ۳.۴ درصد هم معتقد بودند که این موضوع "هیچ وقت" تمام نمیشود؛ ۴.۸ درصد به سایر اشاره و ۱۱.۸ درصد گزینه "نمیدانم" را انتخاب کردند و ۱.۸ درصد به این سوال پاسخ ندادند.
در این نظرسنجی درخصوص موافقت مردم با اعمال محدودیتها در شرایط فعلی کرونا سؤال شد؛ ۴۲.۸ درصد از پاسخگویان با «تعطیلی کامل به غیر از مراکز توزیع اقلام ضروری»، ۲۵.۸ درصد با «تداوم وضعیت فعلی یعنی تعطیلی برخی گروههای شغلی»، ۲۲.۷ درصد با «هیچ محدودیتی نباشد و همه امور مانند شرایط عادی باشد» و ۴.۸ درصد با سایر موارد موافق بودند. ۲.۹ درصد از پاسخگویان به گزینه نمیدانم اشاره کرده و ۱.۱ درصد نیز به این سوال پاسخ ندادند.
بخش دیگری این نظرسنجی، پرسش در مورد توانایی ایران در زمینه تولید واکسن مؤثر کرونا بود. نتایج نشان میدهد، ۴۷.۶ درصد از پاسخگویان معتقدند "حتما میتواند"، ۲۱.۹ درصد گزینه "شاید بتواند" و ۱۷.۹ درصد نیز گزینه "بعید است بتواند" را انتخاب کردند. همچنین ۱۲.۷ درصد از پاسخگویان گزینه "نمیدانم" را انتخاب کردند.
در پاسخ به این سؤال که ترجیح میدهید از واکسن ایرانی یا واکسن خارجی استفاده کنید، ۲۰.۱ درصد از پاسخگویان "واکسن خارجی" و ۲۹.۶ درصد "واکسن ایرانی" را اعلام کردند. ۲۴.۷ درصد گزینه "فرقی ندارد" و ۲۴.۲ درصد گزینه "هیچکدام" را انتخاب کردند و ۱.۳ درصد نیز به این سؤال پاسخ ندادند.