دیدارنیوز - رییس سازمان حج و زیارت پیش تر درباره وضعیت شهدای منا که هویت نامعلوم دارند، توضیح داده بود: پس از آن حادثه و زمانی که هنوز روابط دو کشور قطع نشده بود، حدود ۴۰ تن از شهدا در مقبرهالشهدای مکه به خاک سپرده شده بودند که با اعزام خانوادههای آنها به مکه و انجام آزمایشهای DNA شماری از آنها تعیین هویت و به کشور بازگردانده شدند، اما ۱۱ تن در مقبرهالشهدای مکه باقی ماندند که محل دفن نامشخص بود که با قطع روابط و توقف عمره و حج، امکان پیگیری کار آنها دیگر وجود نداشت. در حج سال گذشته با وجود شرایط سخت، خانوادههای آنها دعوت شدند که برای تعیین هویت بازماندگان به عربستان اعزام شوند و هفت خانواده آمدند که پس از طی تشریفات پلیس و پزشکی قانونی عربستان، آزمایشهای DNA انجام و هویت چهار تن مشخص شد و برای تعیین تکلیف سه تن دیگر به DNA نفر دوم نیاز بود که برای حج آتی برنامهریزی شده است و با اعزام آنها این ابهام نیز برطرف شود.
همزمان با پایان حج ٩٧ محمد آزاد _ معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان حج و زیارت _ درباره روند اقدامات انجام شده برای شناسایی محل دفن شهدای منا درمقبره الشهدای مکه، توضیح داد: با هماهنگی های صورت گرفته به دعوت سازمان حج و زیارت و بعثه مقام معظم رهبری امسال ١١ نفر از بستگان خانواده های شهدای منا برای تکمیل فرآیند شناسایی مدفن باقیمانده شهدای این فاجعه به حج تمتع مشرف شده اند.
وی افزود: در موسم حج امسال با حضور نمایندگان سازمان حج و زیارت و ارگانهای ذی ربط سعودی از اعضای این خانواده ها آزمایش DNA در مکه مکرمه گرفته شد تا مشخص شود بدن های مطهر شهیدان شان کجا دفن شدهاند.
او با بیان این که پیگیر جواب آزمایشها هستیم، گفت: در موسم حج امسال همچنین امکان زیارت قبور شهدای منا برای بستگان شهدای جا مانده در عربستان فراهم شد.
آزاد با یادآوری این که درسال 94 در حادثه سقوط جرثقیل در مسجدالحرام 14 ایرانی و در فاجعه منا 465 نفراز حاجیان عزیز شهید شدند، اظهار کرد: از این تعداد پیکر 438 شهید به ایران منتقل و دفن شده است.
معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان حج و زیارت افزود: اسامی 14 شهید و 68 مجروح حادثه سقوط جرثقیل در مسجدالحرام از طریق دفتر نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد برای طرف عربستانی ارسال شد تا بنا بر قول پادشاه عربستان برای پرداخت هدیه به بستگان شهدا اقدام شود.
حمید محمدی، رییس سازمان حج و زیارت اردیبهشت امسال درباره دلایل پرداخت نشدن غرامت به شهدا و آسیبدیدگان حادثه مسجدالحرام گفته بود: با توجه به اقدام عربستان برای پرداخت این غرامت به سایر کشورها، این پرسش مطرح شد که چرا پرداخت غرامت حادثهی مسجدالحرام شامل حال شهدای ایرانی حادثه مذکور نشده است. بنابراین در دیدار با وزیر حج عربستان این مطالبه مطرح شد که گفتند؛ چون سفارت عربستان در تهران فعال نیست، تا کنون اقدام نشده است که پیگیریهای متعدد به این منجر شد که عربستان غرامت حادثه مسجدالحرام را از طرق دفتر نمایندگی خود در نیویورک پرداخت کند.
او درباره مبلغ این غرامت، گفته بود: از روز نخست، عربستان فقط یک مبلغ را برای غرامت حادثه مسجدالحرام اعلام کرده، یک میلیون ریال سعودی برای شهدا و ۵۰۰ هزار ریال سعودی به آسیبدیدگان آن حادثه که لازم بود اطلاعات و مشخصات آن افراد به تایید وزارت بهداشت عربستان برسد.