دیدارنیوز - درحالی که نوروز ۱۴۰۰ سومین نوروزی است که پس از سیل نوروز ۱۳۹۸ و کرونا در نوروز ۱۳۹۹ شرایط سفر در تعطیلات همچنان فراهم نیست، اکیدا توصیه شده امسال هم مردم در نوروز در خانه بمانند.
بر اساس گزارش مرکز مدیریت اطلاعات راهها و حمل و نقل جادهای کشور، سه سناریو برای سفرهای نوروزی مردم قابل پیشبینی است که البته دیروز مسئولان ستاد ملی مقابله با کرونا و رییس جمهور تکلیف آن را روشن کردند.
حسن روحانی در جلسه روز گذشته ستاد ملی مقابله با کرونا با تاکید بر اینکه سفر برای شهرهای قرمز و نارنجی ممنوع است، گفت: طبق تصمیم وزارت بهداشت و ستاد ملی کرونا، هیچکس برای سفر به این شهرها برنامهریزی نکند. نیروی انتظامی هم به این مقررات و اجرای آن توجه دارد. بنابراین جز شهرهای قرمز و نارنجی برای سایر شهرها هم باید رعایت پروتکلهای بهداشتی در جریان سفر انجام شود.
وی افزود: گرچه برای مردم سخت است که امسال به سفر نروند اما مردم بدانند این خواهش و نکتهای که مطرح میشود برای سلامت آنان است و نه چیز دیگر. نرفتن سفر بهتر از رفتن است. حالا اگر کسانی اصرار دارند که سفر بروند و یا برایشان واجب است باید خیلی مراقب رعایت پروتکلهای بهداشتی باشند. ما نمیتوانیم به مردم بگوییم که شب عید خرید نروید اما از آنان میخواهیم که پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنند و در شلوغی و ازدحام وارد نشوند، حالا اگر جایی پنج درصد ارزانتر است نمیارزد که به قیمت سلامتی به آنجا برویم. همچنین تا جایی که ممکن است از خرید اینترنتی باید استفاده کرد.
علیرضا رئیسی –سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا- نیز در همین زمینه اظهار کرد: بحثهای مختلفی در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا مطرح شد، از جمله بحث تعطیلات عید نوروز و سفرها. گرچه که روز قبل هم وزیر بهداشت درباره اینکه سفرها میتواند بسیار خطرناک باشد و منجر به انتقال ویروس شود و این ویروس جهش یافته که قدرت سرایت بالایی دارد، اگر از استانی به استان دیگر جابجا شود قطعا میتواند آن استان را درگیر کند و اگر این سفرها اتفاق بیفتد، استانی که اکنون وضعیت باثباتی دارد، میتواند قطعا وضعیتش بدتر شود و موج جدیدی شکل بگیرد.
وی افزود: به همین دلیل باید سفرها تا حد امکان انجام نشود. درست است که مردم واقعا تحت فشار بوده و هستند. اکنون سه عید میگذرد؛ سال ۱۳۹۸ سیل بود، ۱۳۹۹ کرونا و امسال هم کرونا و ویروس جهش یافته. گرچه شاید فشار روحی و روانی و خستگی مردم باعث شود که تحمل و آسیبپذیری را داشته باشند، اما خواهشی که داریم این است که تا حد امکان این سفرها به هیچ وجه انجام نشود تا امسال را هم با شرایط ثابتی بگذارانیم و از سال آینده که بحث واکسیناسیون کاملتر میشود و قطعا سالهای بعد میتوانیم تعطیلات بهتری داشته باشیم، آن هم همراه با عزیزانمان در کنار یکدیگر که مبادا به دلیل سفرهای چند روزه عزیزانمان دیگر در کنار ما نباشند که این ضایعهای جبرانناپذیر است.
رییسی ادامه داد: در عین حال علی رغم صحبتهایی که شد در ستاد ملی هم بحث شد و نظر عزیزان این است که بر اساس مصوبهای که در ستاد داشتیم این بود که در شهرهای قرمز و نارنجی سفر کاملا ممنوع شود و در سایر شهرها اعم از زرد و آبی با رعایت پروتکلهای بسیار سختگیرانه بتوانند سفرهای ضروری خودشان را انجام دهند. البته ما همچنان تقاضا داریم که از سفر اجتناب کرده و سفرهای غیرضرور را تحمل کنند و امسال ممنوع باشد. البته بر اساس مصوبهای که هست در شهرهای قرمز و نارنجی کاملا ممنوع است و در سایر شهرها هم با رعایت شیوهها و پروتکلهای سختگیرانه بتوانند به سفر ضروریشان برسند.
در چنین شرایطی سه سناریو برای سفرهای نوروزی که زمان احتمالی آن از ۲۰ اسفند ماه تا ۱۵ فروردین ماه برآورد میشود، قابل تصور است که میتوان به محدودیت هدفمند سفرهای با دیداری آشنایان به صورت عادی و سفرهای تفریحی برنامه ریزی شده و محدودتر اشاره کرد در این شرایط تردد دو میلیون و ۱۰۰ هزار وسیله نقلیه مختلف در محورهای مواصلاتی به صورت روزانه پیشبینی میشود که نسبت به نوروز امسال ۱۳۱ درصد افزایش خواهد داشت.
دومین سناریو، محدودیتهای سختگیرانهتر به ویژه برای سفرهای تفریحی است که در این وضعیت سفر با وسایل نقلیه شخصی ممنوع و دیدار با آشنایان به ویژه در هفته اول تعطیلات محدود میشود. در این سناریو ترددهای بین استانی تا یک میلیون ۵۰۰ هزار وسیله نقلیه در روز پیشبینی شده که باز هم نسبت به نوروز امسال ۶۵ درصد افزایش دارد و در سناریوی سوم نیز محدودیت های بسیار سختگیرانه اعمال خواهد شد یعنی با احتمال موج چهارم شیوع شدید بیماری و با تصمیم ستاد کرونا مانند آذر ماه امسال همه سفرها از جمله دیدار آشنایان و سفرهای تفریحی ممنوع شود و کنترل و نظارتها با استفاده از نیروی انسانی و دوربین به صورت توامان اعمال شود در این وضعیت پیش بینی میشود که روزانه یک میلیون ۱۰۰ هزار وسیله نقلیه در محورهای مواصلاتی کشور تردد داشته باشند که باز هم نسبت به نوروز سال جاری با بیست درصد افزایش ور به رو خواهیم شد.
استانهای مازندران، گیلان، گلستان، مشهد، اصفهان و استان های جنوبی مانند هرمزگان و بوشهر بیشترین تردد را داشته باشند که البته همه این سناریوها و اعداد و ارقام بسته به میزان سختگیری در اجرای پروتکلهای بهداشتی و رعایت آنها توسط مردم بستگی دارد.