دیدارنیوز ـ نوری مالکی، نخست وزیر پیشین عراق در مقالهای در روزنامه الصباح عراق با عنوان "حاکمیت عراق و روند بحران به سمت راهحل" نوشت که هدف از این توطئه واشنگتن، تلآویو، آنکارا و ریاض بازخواست کردن عراق به خاطر تحقق حاکمیت و استقلال در تصمیم خود و مخالفت با دیدگاههای آمریکا در مورد ایران، روسیه و سوریه بود.
مالکی خاطرنشان کرد: نظریه دور نگه داشتن عراق از نزاع محورها یک نظریه سطحی است که به درک استراتژیک با انگیزههای نزاع نمیرسد چرا که مشکل عراق با محور آمریکا- اسرائیل- عربستان یک مشکل استراتژیک بوده که مرتبط با طرح استکباری وسلطه گرایی است و حاکمیت عراق را هدف قرار داده است. اما مشکل عراق با ایران یک مشکل تاکتیکی است که مربوط به دیدگاه امنیتی کشور بر اساس حفاظت از مرزها، نظم و امنیت خود است. در نتیجه مخالفت با این طرح به معنای اجازه به جمهوری اسلامی ایران برای مداخله در دولت عراق به دور از خواسته و حاکمیت خود عراق نیست.
وی ادامه داد: تصمیم حاکمیت عراق در گذشته معمولاً در گرو خارج بود و این وضعیت تا سال ۲۰۰۶ نیز ادامه داشت که من در این سال قدرت را در دست گرفتم و مانع از آن شد که تصمیم حاکمیتی عراق تسلیم طرفهای خارجی باشد؛ هرچند که فشارهای بسیاری علیه دولت ما اعمال شد که از جمله آن مخالفت ما با درخواستهای مکرر آمریکا از سال ۲۰۱۱ برای ورود به طرح سرنگونی نظام سوریه بود که ما در وهله نخست میدانستیم که این طرح یقیناً شکست میخورد و دوم آنکه پیامدهای امنیتی و سیاسی خطرناک آن بر عراق را میدانستیم همچنین با تهدیدهای آمریکا جهت قطع روابط با ایران و عدم خرید سلاح از روسیه مخالفت کردیم.
مالکی تصریح کرد که عراق بخش اساسی از صحنه نزاع بینالمللی و منطقهای است که در خاورمیانه به وقوع پیوسته است و اساس این نزاع وجود ارادههای منطقهای و بینالمللی است که عبارتند از جمله طرح آمریکا در خاورمیانه؛ طرح آمریکایی - صهیونیستی؛ رویاهای عثمانی ترکیه در منطقه -که به مباح شمردن خاک شمال عراق بسنده نمیکند- و همچنین بلندپروازیهای عربستان برای آنکه خود را رهبر مطلق منطقه قرار دهد و دیدگاه امنیتی ایران مبنی بر اینکه آمریکا، اسرائیل و عربستان از سال ۲۰۰۳ برای تبدیل کردن عراق به نقطه آغاز جهت حمله به ایران و سرنگونی نظام آن تلاش میکنند؛ به همین دلیل ایران بر این باور است که در عراق از خود دفاع میکند.