
دیدارنیوز ـ پرستو بهرامیراد: اسرائیل در حالی که درگیر تظاهراتهای داخلی است، سطح تنشها در منطقه خاورمیانه را افزایش میدهد. در شهرهای مختلف اسرائیل تظاهرات اعتراضی علیه نتانیاهو به دلیل بیکاری، فساد و شیوه برخورد دولت وی با ویروس کرونا برگزار شده و کار به مقابل ویلای شخصی او نیز کشیده شده است. در اسرائیل طبق آمار رسمی تاکنون ۶۰ هزار نفر به ویروس کرونا مبتلا شده و ۴۵۵ نفر نیز بر اثر ابتلا به بیماری کووید۱۹ درگذشتهاند.
به گزارش المیادین، چند روز پیش در حملات موشکی منتسب به اسرائیل به حومه دمشق، چند نفر از جمله «علی کامل محسن»، یکی از اعضای ارشد جنبش حزبالله لبنان، کشته شد.
پیش از این سید حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان در سخنرانیهای خود اسرائیل را تهدید کرده بود که در صورت آسیب رسیدن به نفرات حزبالله بر اثر حملههای اسرائیل به سوریه دست به انتقامگیری خواهد زد. حال یک عضو حزبالله در حمله اسرائیل به سوریه شهادت رسیده است. طبق گزارش المیادین، اسرائیل در پیغامی که به سازمان ملل داده تا به دست حزبالله برسد، بیان داشته که تلآویو، علی محسن را نمیشناخت و قصد کشتن او را نداشته است.
حزبالله تا دقایقی قبل در خصوص این حادثه سکوت اختیار کرده و همین امر باعث سردرگمی و نگرانی مسئولان اسرائیلی شده است. طبق گزارش رسانههای اسرائیلی، به نقل از امیر برعام، فرمانده منطقه شمالی اسرائیل، ارزیابی ارتش اسرائیل این است که حزبالله برای عملیات انتقامجویانه برنامهریزی میکند. بر همین اساس ارتش اسرائیل توپخانه سنگین خود را در مرزهای لبنان مستقر و در جولان اشغالی نیز منطقه پرواز ممنوع اعلام و برخی پایگاههای گستره شمالی نزدیک به لبنان را تخلیه کرده است و ارتش اسرائیل در توئیتر خود نوشته است که این اقدام مطابق با ارزیابی اوضاع در این منطقه صورت گرفته است.
نگرانی دولتمردان اسرائیل نیز به جایی رسیده است که بنیامین نتانیاهو ۲۶ ژوئیه از برگزاری جلسههای مداوم برای ارزیابی اوضاع با وزیر امنیت و فرمانده کل ستاد ارتش خبر داده و گفته است ارتش اسرائیل برای واکنش در مقابل هر تهدیدی آماده است.
جنگ اسرائیل و لبنان در سال ۲۰۰۶ به مدت ۳۳ یا ۳۴ روز بین ارتش اسرائیل و حزبالله لبنان به وقوع پیوست و دامنه آن شمال اسرائیل و سراسر لبنان را دربرگرفت. درباره پیروز جنگ هم اختلاف نظرهایی وجود دارد بهطوریکه هر کدام خود را پیروز میخوانند و دیگری را شکست خورده معرفی میکنند، حتی در مورد طول جنگ و آغازگر آن نیز هیچکدام از طرفین نظر یکسانی ندارند. طبق ارزیابی «ژنرال بلانتون» از دانشگاه مطالعات نظامی پیشرفته آمریکا، این جنگ با شکست ارتش اسرائیل پایان یافتهاست. حال بار دیگر میان اسرائیل و حزبالله تنشها جدی شده است.
تلافی حزبالله
دقایقی قبل خبر از تنش میان حزبالله و اسرائیل نشان از تلافی حزبالله لبنان رسید. به گزارش الجزیره، منطقه مرزی بین لبنان و اسرائیل شاهد تبادل آتش شد. به گزارش سایت العهد، منابع امنیتی میگویند، اعضای حزبالله لبنان موشک کورنت ضد تانک را به سمت تانک مرکاوا در منطقه جبل الروس در شبعا شلیک کردند که تبادل آتش و حملات توپخانهای رژیم صهیونیستی را به همراه داشت. در حالی که جنگندهها در حال پرواز در منطقه هستند اما شبکه «المنار» اعلام کرد که شلیکها و تنش در منطقه پایان یافته است.
کانال ۱۲ اسرائیل به نقل از این منبع امنیتی گزارش داد، حادثه شمال تحت کنترل است اما این نگرانی وجود دارد که احتمالا مقدمهای برای حوادث بیشتر است. اطلاعات موثقی از تلفات سربازان اسرائیلی هنوز منتشر نشده است. ارتش اسرائیل مدعی شد که در جریان درگیریها تلفاتی نداده است. جبهه داخلی در ارتش اسرائیل دستور داده تمام هتلها، تفرجگاهها و نیز فرودگاه روش بینا در شمال تعطیل شوند.
اولین واکنش نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی به درگیری در مرز لبنان و سرزمینهای اشغالی این بود که این رخداد موضوع سادهای نیست. لبنان و حزبالله در قبال هرگونه حمله علیه اسرائیل مسئول خواهند بود.
شکی نیست که این حرکت حزبالله نوعی تلافی به حساب میآید. اما آیا این تنشها به جنگ میانجامد یا خیر را باید مورد بررسی قرار داد.
آیا بین حزب الله و اسرائیل جنگ میشود؟
به دلیل بیانات سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزب الله در مورد حمله به نیروهای حزبالله در سوریه توسط اسرائیل که پاسخ قطعی به اسرائیل خواهند داد، برخی تحلیلگران احتمال شروع تنش جدیدی میان تلآویو و حزبالله را میدهند. با این حال به گزارش المیادین، شیخ نعیم قاسم، معاون دبیرکل حزبالله لبنان در واکنش به تهدیدهای اسرائیل با بعید دانستن وقوع جنگ در ماههای آتی گفت که معادله بازدارندگی در مقابل اسرائیل همچنان پابرجاست و اگر این رژیم تصمیم به آغاز جنگ بگیرد حزبالله با آن مقابله خواهد کرد و پاسخ آن را میدهد.
شرایط کرونا شروع یک جنگ را برای تمام کشورهای جهان تا حدودی غیر ممکن کرده است. اسرائیل در درون خود با چالشهای جدید و پیچیدهای موجه شده است. در حقیقت اسرائیل با بحران ناکارآمدی دولت نتانیاهو در کنترل کرونا و مسائل اقتصادی مواجه است. همچنین اتهام فساد نتانیاهو باعث دامن زدن به اختلافات داخلی اسرائیل شده است. از سوی دیگر اختلافات بر سر تصویب بودجه ممکن است منجر به برگزاری انتخابات زودهنگام شود.
از طرف دیگر مشکلات اقتصادی داخل لبنان به دلیل تحریمهای آمریکا، سقوط ارزش لیره و نارضایتیهای مردم عامل دیگری است که احتمال شروع یک جنگ جدید در خاورمیانه را به شدت کم میکند. کرونا و شرایط اقتصادی که کرونا ایجاد کرده و عوامل متعدد دیگر کشورهای جهان را مجبور کرده است که به لاک خود بروند. با این حال به نظر میرسد نتانیاهو برای اینکه مشکلات داخلی اسرائیل را لاپوشانی کند به سمت ایجاد تنش در منطقه رفته است.
با این حال به احتمال زیاد با این شرایط نتانیاهو و حزبالله لبنان وارد جنگی تمام عیار نخواهند شد. زیرا در بعد بینالمللی با توجه به بحران کرونا و درگیری آمریکا با مشکلات فراوان حمایتی از اسرائیل در جنگ علیه لبنان نخواهند کرد و حزبالله لبنان هم ریسک شروع یک جنگ را نخواهد پذیرفت. حداکثر میزان تنشها در همین حدی که تا امروز بوده است باقی میماند و دو طرف از بالا گرفتن تنشها جلوگیری خواهند کرد.