دیدارنیوز ـ
اسفندیار عبداللهی: با آن که به نظر میرسید با کنار کشیدن علیرضا زاکانی گزینه جبهه پایداری از رقابت بر سر کرسی ریاست مجلس و توافق تلویحی جبهه پایداری با حامیان محمدباقر قالیباف، کار ریاست مجلس به سود قالیباف تمام شده است، اما گویا حامیان احمدینژاد سرسختانه در پی رقابت بر سر این کرسی هستند و قالیباف برای رسیدن به ریاست قوه مقننه هم باید تن به انتخاباتی پیچیده و پرحادثه بدهد.
محمد باقر قالیباف و رقبای او مدتهاست که رایزنیهای فشرده خود را با منتخبان مجلس یازدهم آغاز کردهاند و طبعا نمایندگان استانهایی مختلف به جز تهران در کانون این رایزنیها قرار دارند. این نمایندگان اکثریت مطلق نمایندگان مجلس را تشکیل میدهند و البته معمولا از معادلات سیاسی تهران و چند شهر بزرگ کشور دورتر هستند و امکان جلب رای آنها در فرایند لابی بیشتر است.
افطاریهای لابی
شدت این لابیها به نحوی است که به عنوان مثال منتخب مردم خلخال در مجلس ضمن اشاره به "تطمیع و تهدید" منتخبان شهرستانها از سوی کاندیداهای ریاست به ایرنا گفته است: «در حال حاضر کارهایی انجام میشود که در شان نمایندگان نیست، شفاف میگویم، یکسری افطاریها و دعوت از نمایندگان شهرستانها به تالارها و هتلها باعث وهن جایگاه مجلس است. نمایندگان شهرستانها را دعوت میکنند و هدایایی جزئی به آنها میدهند که توهین آمیز است.»
وی افزود: «در این جلسات ضمن اینکه قولهایی میدهند، تلویحا میگویند اگر با من باشید در خدمتم و اگر با من نباشید مشکل ایجاد میشود، چون فلان نهاد، جریان یا شخص پشتیبان من است. در این رهگذر، "تطمیع و تهدید" با هم صورت میگیرد. تهدید و تطمیع برای گرفتن رأی از نمایندگان کار بسیار بدی است، "ما گرفتار شدهایم"، در حالی که روزهای قبل از تشکیل جلسه رسمی را باید به امور حرفهایتری میپرداختیم. روزانه بیش از ۵ پیامک دعوت برای افطاری دریافت میکنم که به نیت جذب منتخبان و جلب رای آنها صورت میگیرد.»
دوگانه قالیباف-نیکزاد
سید غنی نظریخانقاه ادامه داده است: «این گونه نیست که هر کسی زیاد کار و رایزنی کند رییس مجلس میشود و شاید یک فرد گمنام رییس مجلس شود. از نظر من دو گزینه برای ریاست وجود دارد، یکی محمدباقر قالیباف و دیگری علی نیکزاد؛ که هر دو دارای عقبه رایی هستند و به نظر میرسد بقیه کاندیداها اتوماتیکوار به نفع این دو نفر کنار خواهند رفت.»
احمد خورشیدی آزاد: ۱۳۸ نفر از منتخبان مجلس حامی نیکزاد هستند
در همین رابطه سردار احمد خورشیدیآزاد، دبیرکل جبهه خط سوم و از نزدیکان محمود احمدینژاد به دیدارنیوز گفت: «دو قطبی قالیباف-حاجیبابایی هیچگاه عملا اتفاق نیافتاده است و توافقی در سطح شورای ائتلاف نیروهای انقلاب نبوده است. قبل از انتخابات ۱۸۲ نماینده به همراه آقای قالیباف میثاقنامهای را امضا کردند که بعد بعضی از امضاها پس گرفته شد و حدود ۴۰ نفر از افرادی که آن میثاقنامه را با قالیباف امضا کرده بودند در انتخابات برنده نشدند. حدود ۴۰ نفر از آنها هم بعد از انتخابات از وی گلایه داشتند که در پروسه رد صلاحیت و دیگر موارد به آنها کمک نکرده است.»
وی افزود: «بنابراین تعداد زیادی از آن ۱۸۲ نفری که قبل از انتخابات در ائتلاف با محمدباقر قالیباف بودند عملا یا انتخاب نشدند یا از میثاق خود عدول کردند و عدد و رقمی که پشتوانه رای قالیباف بود به هم خورد. ازسوی دیگر علی نیکزاد ابتدا با ۸ منتخب رایزنی خود را شروع کرد، ولی در حال حاضر حدود ۱۳۸ نفر با او همراه هستند. سرعت جذب رای علی نیکزاد از دیگر گزینهها بیشتر است، به این دلیل که نیکزاد یک پایگاه رای بیش از ۶۰ نفره در میان آذریها دارد که پایگاه رای قابل اعتمادی است.»
خورشیدیآزاد دیگر پایگاه رای علی نیکزاد را مدیران دولتهای احمدینژاد دانست و اظهار کرد: «۵۳ نفر از مدیران دولتهای نهم و دهم منتخب مجلس هستند که با علی نیکزاد اعلام همدل و همراهی کردهاند. از طرفی بر خلاف سر و صدای خبری دیگر رقبا، علی نیکزاد به آرامی و بدون هیاهو در حال کار است و با اعتماد کامل به طیف منتخبان ذکر شده پیش میرود.»
وی خاطرنشان کرد: «نیکزاد منتخبان را در گروههای ۵۰ نفره برای صرف افطاری دعوت نمیکند. منتخبان حامی نیکزاد به صورت فردی و چندنفره خودشان به دیدن او میآیند و بر خلاف "وعدههای سر افطاری" این شیوه ائتلاف دارای ثبات است.»
این فعال سیاسی اصولگرا با بیان اینکه حمیدرضا حاجی بابایی شخصیت خوب و مورد احترامی است، افزود:«اما بر خلاف ادعایی که اطرافیانش میگویند، او پایگاه رای وسیعی ندارد. پایگاه اصلی رای حاجیبابایی نمایندگان استان همدان هستند ؛ لذا رقابت اصلی بین قالیباف و نیکزاد است. بر اساس اطلاعی که دارم، بین نیکزاد، حاجیبابایی، فریدون عباسی و حسینی اتفاقاتی خواهد افتاد که نهایتا به نفع نیکزاد تمام خواهد شد.»
تا ششم خرداد معادلات تغییر میکند
خورشیدی ادامه داد: «بیش از ۳ ساعت با شمسالدین حسینی جلسه داشتم. او تمایلی برای ریاست مجلس ندارد بلکه برای ریاست کمیسیون برنامه و بودجه میآید. از طرفی فریدون عباسی هم مکتوب کرده که با علی نیکزاد خواهد ماند و دوستان جبهه پایداری هم از جهت فکری و سیاسی از جنس آقای قالیباف نیستد، بنابراین در حالتی عادی آنها اول به نیکزاد و بعد از آن به حاجیبابایی تمایل دارند.»
وی با بیان اینکه از روز دوم تا ششم خرداد اتفاقاتی خواهد افتاد که تمام معادلات کنونی را تغییر خواهد داد، تاکید کرد: «اکثر نمایندگان نیز مانند مردم روزهای آخر تصمیم خواهند گرفت، لذا این سیال بودن رای و نظر و محاسبه سود و زیان موضوعات نتیجه دیگری را رقم خواهد زد.»
قالیباف باز هم شکست میخورد؟
محمد باقر قالیباف، مدیر اجرایی توانمندی است. با این حال او هر گاه گام در میدان رقابت سیاسی نهاده است، در جدال با رقیبانی که مهارت سیاسی بیشتری داشتهاند، شکست خورده است. هم محمود احمدینژاد و هم حسن روحانی او را در آخرین لحظات کنار زدهاند و حسرت کرسی ریاست جمهوری را بر دل او نهادهاند.
به نظر حالا قالیباف در معرض یک رقابت سیاسی دیگر قرار گرفته است. آن هم در بهارستانی که نه یک پروژه اجرایی که کانون لابیهای سیاسی ایران است و باید دید سردار این بار هم مغلوب رقابت با حریفان سیاسیتر میشود یا آن که سرانجام بر صندلی ریاست یکی از قوا تکیه خواهد زد. احتمالا مهمترین مانع او در این راه علی نیکزاد است، مردی که اگرچه او هم بیشتر یک مدیر اجرایی است اما به طیف احمدینژادیها تکیه دارد که در بازی سیاسی معمولا از همراهان قالیباف ماهرتر بودهاند.