دیدارنیوز - آنچه همایون شجریان روز دوشنبه (هشتم مرداد 97) در مورد تمایلش برای برگزاری «کنسرت خیابانی رایگان» در صفحه اینستاگرامش منتشر کرد، تاکنون واکنشهای بسیاری را برانگیخته است. این واکنشها که از جمله آنها میتوان به اظهارنظر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، دفتر موسیقی، خانه موسیقی، یکی از اعضای شورای شهر تهران و رئیس مرکز ارتباطات و امور بینالملل شهرداری تهران اشاره کرد، اگرچه همگی همدلانهاند، اما از ظاهر هیچ کدام برنمیآید که ضمانت اجرایی داشته باشند.
در این میان هنرمندان و اهالی موسیقی بسیاری نیز از این پیشنهاد حمایت و آمادگی خود را برای همراه شدن با چنین حرکتی اعلام کردهاند.
برنده ایجاد نشاط در میان مردم، حاکمیت است
مهدی یراحی (خواننده و آهنگسازِ موسیقی پاپ ایرانی و عربى) در مورد ایده برگزاری کنسرت خیابانی رایگان و اینکه آیا زیرساختهای آن فراهم است یا خیر، گفت: به نظرم ایده بسیار خوبی است ولی اینکه زیرساختهایش فراهم است یا نه برمیگردد به تعامل بین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و نهادهای انتظامی و امنیتی. چراکه ما در بحث برگزاری کنسرت همیشه با این مشکل مواجهایم که حتی در اجراهایی که بلیتفروشیشان مجوز رسمی وزارت ارشاد را داراست، در تهران بعضا و در شهرستانها غالبا، تا لحظه آخر هیچ قطعیتی وجود ندارد که به اجرا برسیم!
خواننده آلبوم «آینه قدی» ادامه داد: ما در دنیا هم شاهد برگزاری چنین کنسرتهایى بوده و هستیم؛ اما اکنون در مورد ایران حرف میزنیم که بسیارى از مناسباتش با دنیا متفاوت است. اینکه این ایده چقدر عملی باشد و خروجیاش به گونهای باشد که مردم از آن لذت ببرند و باعث ایجاد نشاط مدنظر مطرحکنندگانش شود، جای حرف بسیار دارد و نیازمند برنامهریزی جدى و دقیق است. ضمن اینکه نباید این اجراها در مرحله برگزارى، عملاً به گونهاى باشد که تنها منتی بر سر مردم بگذاریم و بگوییم ما هم کاری کردهایم بلکه باید عموم مردم برنده اول این جریان باشند.
یراحی با اشاره به قولی که خودش با حضور در برنامه «خندوانه» در مورد برگزاری کنسرت رایگان داده است، افزود: ما در برنامه «خندوانه» به مردم قول دادیم که در دو شهر خرمشهر و تهران برای مردمی که بضاعت کنسرت رفتن ندارند و شاید در زندگیشان هیچ وقت به کنسرت نروند، به خصوص قشری که زیر خط فقرند، کنسرت رایگان اجرا کنیم. مهر 95 در تهران به کورههای آجرپزخانه رفتیم و با همان سیستم استانداردی که در باقی کنسرتهایمان روی صحنه میرویم، براى بچههاى کار و خانوادههاى محترمشان برنامه اجرا کردیم. از حق نگذریم، شهرداری هم کمک بسیاری به ما کرد و در نهایت با توزیع ١٠٠٠ پرس غذا در میان مردم، آن اجرا را به پایان رساندیم. این حرکت انجام شد چون تعامل خوبی میان گروه ما، شهرداری و نهادهای امنیتی و انتظامی شکل گرفت اما در خرمشهر همین ایده (بعد از گذشت دو سال) هنوز عملى نشده است! چرا؟! چون آن تعامل صورت نگرفته و دو سال است که به دنبال برگزاری اجرایى هستیم که طبق قول و قرارمان در «خندوانه»، بزرگترین کنسرت خاورمیانه را شکل دهد که متأسفانه هنوز میسر نشده است.
خواننده تیتراژ فیلم سینمایی «بیست و یک روز بعد» تصریح کرد: آنچه همایون شجریان مطرح کرده، بسیار قابل تحسین است. منتها این یک بخش قضیه است و راستش را بخواهید بخش اصلی قضیه هم نیست. بخش اصلی قضیه قبل از مجوز وزارت ارشاد این است که مسئول مربوطه و شورای تامین استان تصویب کنند که چنین اتفاقی میتواند بیفتد و آن موقع دیگر فردی از هر نهادی یا هر پست و سمتی نیاید بگوید چرا چنین شده است و به هنرمندان انگ بزنند و بدنامشان کنند. مشخصاً نفس این عمل خوب و بیانش قابل تقدیر است ولی اینکه با این ایده چطور برخورد شود تعیینکننده است. چراکه ما استاد خراب کردن ایدههای عالی و پایین کشیدن اشخاص هستیم.
او در پاسخ به این سوال که با توجه به آنچه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفتوگویی مطرح کرده و در آن از مجموعههای مختلفی ازجمله نیروهای انتظامی درخواست کرده است در مورد این موضوع اظهارنظر کنند، آیا اساسا چنین اتفاقی رخ خواهد داد، گفت: خوشبینانه امیدوارم چنین اتفاقی رخ دهد و این طرح مبارک در حد به چالش کشیده شدن نهادهاى نظارتى باقى نماند، اما واقعبینانه مىدانم هماهنگىاش بسیار دشوار است. اگر رخ دهد میتوان آن را در حد یک رنسانس دانست. رنسانسى فرهنگی به نفع مردم. رنسانسی بزرگ که قبل از مردم قطعاً حاکمیت از آن سود خواهد برد. مطرح شدن این ایده از سوی هنرمندان، در واقع همدلی اهالى فرهنگ با مسئولین هم هست. چراکه برنده این ایجاد نشاط میان مردم، با توجه به عدم رضایت عمومى از اوضاع تلخ محیطزیست و وضعیت معیشت جامعه، نخست حاکمیت است و بعد خود مردم و حقیر هم در صورت وجود مجوزهاى قابل استناد، بُرا و غیرقابل نفوذ، قطعا حاضرم این کار را انجام دهم.
با محسن یگانه، رضا صادقی و بابک جهانبخش این تجربه موفق را داشتهایم
رضا یزدانی (خواننده، نوازنده و آهنگساز موسیقی راک و پاپ- راک) اما با اشاره به آنچه چندین سال قبل در پارک آزادگان رخ داد، گفت: وسط خیابان که نمیشود چنین کاری کرد ولی ما این کار را قبلا، چند سال پیش انجام دادیم. 10 خواننده پاپ که به مدت 10 شب به صورت رایگان در پارک آزادگان، همان جایی که الان شورای شهر تهران هم به عنوان یکی از مکانهای برگزاری کنسرت خیابانی رایگان از آن نام برده است، برنامه اجرا کردیم. هر شب هم بالای 10 هزار نفر میآمدند و برنامه را میدیدند. در یک زمین فوتبال که یک سرش را استیج زده بودند، 20 هزار صندلی چیده بودند و چهار تلویزیون 100 متری هم بین مردم گذاشته بودند. این کار قبلا انجام شده است و نمیدانم داستان چیست که الان بعضی به عنوان موضوعی جدید مطرحش میکنند.
او با اشاره به اینکه این کار در دوران شهرداری محمدباقر قالیباف انجام شد، افزود: من و همکارانم ازجمله محسن یگانه، رضا صادقی، بابک جهانبخش و... این تجربه موفق را داشتیم و اگر بخواهند چنین امکانی باز هم در اختیار دوستان هست که همان جا انجامش دهند. چون یکبار، آن هم در سالهای گذشته، انجام شده است پس اساسا اتفاقی دور از ذهن نیست و میتواند مجددا رخ دهد.
کنسرت خیابانی نیازمند حمایت اسپانسرهاست
امید نعمتی (خواننده موسیقی تلفیقی و از اعضای گروه پالت) نیز در همین مورد گفت: واقعیت این است که ما چند سال است که این طرف و آن طرف هم گفتهایم که دوست داریم یک کنسرت مجانی خیابانی بگذاریم، جایی در شهر. با آدمهای مختلفی هم صحبت کردیم ولی نشد. امیدوارم همایون شجریان به واسطه این که زورش از ما بیشتر است بتواند این مراحل را پشت سر بگذارد و این اتفاق رخ دهد. به نظرم خیلی باحال است.
او ادامه داد: چه انتظاری داریم که در این وضعیت اقتصادی و این اوضاع و احوال مردم بیایند و بخواهند هزینه کنند و بلیت کنسرت ما را بخرند. این راهی است که از طریق آن، ما پیش آنها میرویم، به جای آن که منتظر آمدن آنها بمانیم.
نعمتی در مورد مسیری که برای گرفتن مجوز برگزاری کنسرت رایگان خیابانی طی کردهاند، گفت: ما از چند مسیر رفتیم. یکی از این مسیرها، مسیر خیریه بود که میخواستیم از طریق آن مجوز بگیریم ولی نشد چون میگفتند نمیتوانند تامین امنیتش را تقبل کنند و ما هم دیدیدم به این راحتی نیست و در ذهنمان منتفی شد. فکر میکنم اماکن، نیروی انتظامی و چند نهاد باید با یکدیگر همکاری کنند تا این اتفاق رخ دهد. نمیدانم چنین خواستی تا چه حد در بین مسئولان وجود دارد ولی امیدوارم عملی شود تا کنسرتهای مجانی خیابانی به وقوع بپیوندد.
او در پایان تصریح کرد: برگزاری این کنسرتها به صورت رایگان نیز نیازمند حمایت اسپانسرها از هنرمندان است. چون به هر حال تجهیزات صدا و نور و صحنه طبیعتا هزینهبر است.