مشکلات مالی و بودجهای آموزش و پرورش مشکل امروز و دیروز نیست. هر زمان که صحبت از این حوزه شده اولین چیزی که به میان آمده مشکلات بودجهای بوده است. فرهنگیان همواره مشکلات معیشتی و منزلتی خود را گفتهاند و مسئولین نیز وعدههایی دادهاند.
جلسه امروز مجلس شورای اسلامی مصوبهای داشت که در زمینه بهبود وضعیت بودجه آموزش و پرورش میتواند گامهایی بردارد. نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز چهارشنبه (۵ اردیبهشت) با 126 رأی موافق، 68 رأی مخالف و 5 رأی ممتنع، با کلیات طرح یکفوریتی تنظیم برخی مقررات مالی، اداری و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش موافقت کردند.
اما این طرح چیست؟ بر اساس این طرح شرکتهای دولتی، بانکهای دولتی و مؤسسات انتفاعی وابسته به دولت موظف میشوند یک درصد از کلیه درآمدهای حاصله خود را به خزانه واریز تا از محل ردیف خاصی که در بودجه لحاظ میشود، علاوه بر بودجه سنواتی در اختیار وزارت آموزش و پرورش قرار بگیرد تا در توسعه عدالت آموزشی، بهبود معیشت فرهنگیان، تأمین سرانه آموزشی و پرورشی و پرداخت مطالبات فرهنگیان هزینه شود.
در بند دیگری از این طرح آمده است که موسسه ذخیره فرهنگیان مکلف است که پس از طی مراحل قانونی به بانک فرهنگیان تبدیل شود و تسهیلاتی متفاوت با دیگر بانکها به فرهنگیان ارائه کند. همچنین در این طرح اجازه استفاده از املاک مازاد آموزش و پرورش در خیابانهای اصلی و مناطق تجاری به صورت طرحهای تجاری و خدماتی با رعایت موارد قانونی داده شده است.
در جلسه امروز مجلس کمیسیون آموزش و تحقیقات از موافقین این طرح بود اما در مقابل کمیسیون برنامه و بودجه با آن مخالفت کرد. مخالفین این طرح مغایرت با قانون اساسی و قانون برنامه را اصلیترین دلیل مخالفت خود اعلام میکردند و موافقین بر این عقیده بودند که باید برای بهبود وضعیت بودجه آموزش و پرورش از حداکثر توان قانونی خود استفاده کرد.
در انتها علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی پس از تصویب طرح اظهار داشت: این طرح برای بررسی بیشتر به کمیسیون آموزش و تحقیقات میرود تا اشکالات آن مرتفع شود و برای جامعه فرهنگیان یک امر پایدار و مستمر باشد.
باید منتظر ماند و دید که موانع قانونی بر طرف میشوند یا خیر و آیا این طرح میتواند در نهایت به سود جامعه فرهنگیان گامی بردارد یا خیر.