
مجلس سنای آمریکا روز پنجشنبه طرح کاهش اختیارات رئیسجمهور این کشور برای اقدام نظامی علیه ایران را تصویب کرد. به موجب این طرح رئیس جمهوری آمریکا بدون مجوز کنگره، حق استفاده از نیروی نظامی علیه جمهوری اسلامی ایران را ندارد. پیشتر کاخ سفید اعلام کرده بود که ترامپ این مصوبه را در صورت تصویب وتو خواهد کرد. در همین رابطه سیدجلال ساداتیان سفیر سابق ایران در بریتانیا به دیدارنیوز گفت: مجموعه عقلای آمریکا از عملکرد ترامپ ناراضیاند، حتی افرادی از حزب جمهوری خواه از تصمیمات و اقدامات فردی او و اینکه رییسجمهوری، ساختارها و سیاستهای کلان ایالات متحده آمریکا را نادیده میگیرد رضایت ندارند. خیلی از اقدامات ترامپ فردی است و سیستم آمریکاییها اعم از جمهوری خواه و دموکرات به این نوع از رفتارها عادت ندارند و زیاد نمیتوانند آن را تحمل کنند. ترامپ در صورت کسب پیروزی مجدد، ترامپ سختتری خواهد بود، چون او مترصد این است که رایاش را بیاورد و بعد از به دست آوردن یک حاشیه امن، ممکن است هر آنچه را که در سر دارد اجرایی و مشکلاتی را در منطقه و جهان ایجاد کند.
دیدارنیوز ـ اسفندیار عبداللهی: مجلس سنای آمریکا روز پنجشنبه طرح کاهش اختیارات رئیسجمهور این کشور برای اقدام نظامی علیه ایران را تصویب کرد. این طرح با ۵۵ رای موافق در مقابل ۴۵ رای مخالف به تصویب سنا رسید. قبل از این رای گیری، اعضای سنا به مدت چهار ساعت به بحث درباره آن پرداختند. به موجب این طرح رئیس جمهوری آمریکا بدون مجوز کنگره، حق استفاده از نیروی نظامی علیه جمهوری اسلامی ایران را ندارد. پیشتر کاخ سفید اعلام کرده بود که ترامپ این مصوبه را در صورت تصویب وتو خواهد کرد. در صورت وتوی رئیس جمهوری، سنا باید طرح را با دو سوم آرا تصویب کند تا حق وتو از رئیس جمهوری سلب شود.
دونالد ترامپ قبل از این رایگیری در پیامی خطاب به اعضای سنا گفته بود: به طرح محدود کردن اختیارهای رئیس جمهوری در جنگ با ایران رای مثبت ندهند.وی همچنین در پیامی توئیتری نوشت: «برای امنیت کشور ما بسیار مهم است که سنای ایالات متحده به طرح قدرت مربوط به جنگ با ایران رای [مثبت]ندهد. ما در مقابل ایران خیلی خوب عمل میکنیم و حالا زمان نشان دادن ضعف نیست. اگر دستان من بسته بود، ایران هرکاری دلش میخواست میکرد. این [طرح]پیام خیلی بدی میفرستد. دموکراتها این کار را فقط برای خجل کردن حزب جمهوریخواه میکنند. نگذارید چنین چیزی روی دهد!».
به نظر میرسد همانگونه که ترامپ مصوبه کنگره مبنی بر «رد وضعیت اضطراری» در مرز جنوبی این کشور را وتو کرد، این بار هم مصوبه سنا را وتو خواهد کرد، ولی اینکه این مصوبه چه تاثیری بر شرایط موجود میان ایران و آمریکا دارد و چه تغییری در معادلات حاکم بین این دو کشور ایجاد می کند سوالاتی هستند که کارشناسان باید به آن پاسخ دهند.
در همین رابطه سیدجلال ساداتیان سفیر سابق ایران در بریتانیا به دیدارنیوز گفت: مجموعه عقلای آمریکا از عملکرد ترامپ ناراضیاند، حتی افرادی از حزب جمهوری خواه از تصمیمات و اقدامات فردی او و اینکه رییسجمهوری، ساختارها و سیاستهای کلان ایالات متحده آمریکا را نادیده میگیرد رضایت ندارند. از جمله این مسائل بحث جنگ است. وقتی که حوادث اخیر بین ایران و آمریکا اتفاق افتاد، سردار سلیمانی به شهادت رسید و ایران هم با حمله به عینالاسد پاسخ داد، عقلای آمریکایی به معنای واقعی، احساس خطر کردند؛ در حالی که ترامپ مدعی بود خسارات این حمله، جزئی بوده و هیچ سرباز آمریکایی آسیب ندیده است.
وی افزود: ولی بعد از آن که مشخص شد انفجار در پایگاه عینالاسد بر مغز سربازهای آمریکایی که اتفاقا در پناهگاه هم بودند، تا این حد تاثیر داشته است و هر روز آمار تعداد مجروحین آنها افزایش یافت و مشخص شد حتی تا بیش از صد نفر از آنها در این حادثه آسیب دیده اند، سیستم نظارتی آمریکا بر آن شد تا به نوعی شخص ترامپ را محدود کند.
ساداتیان خاطرنشان کرد: از چند جهت چالشهای اخیر برای آنها مهم و حساس است، هم از این زاویه که کشوری مانند ایران جرأت کرد مواضع آمریکاییها را موشک باران کند، چون از جنگ جهانی دوم به بعد کسی جرات حمله به آمریکا را نداشته است و دوم اینکه آمریکاییها در حال وارد شدن به فضای جدیدی هستند. به خصوص دموکراتها فراموش نکرده اند که آقای ترامپ در رقابتهای انتخاباتی دور اول گفته بود ما نیروهای نظامی خود را از خاورمیانه بر میگردانیم و وارد جنگ جدیدی هم نخواهیم شد. ولی برعکس دموکراتها دیدند که آمریکا در آستانه یک جنگ قرار گرفته است لذا برای اینکه مانند بقیه تصمیماتی که اتخاذ کرده است، همچون خروج از قرارداد پاریس، یونسکو، نفتا، کاهش تعهداتش در ناتو، دیوارکشی بین مکزیک و آمریکا، احتمال جنگ با ایران و جنگ اقتصادی با چین، خودسرانه عمل نکند، کنگره تصمیم گرفت ترامپ را محدود کند.