دیدارنیوز - محمد جواد ظریف در جلسه علنی صبح امروز یکشنبه مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوالات جلال محمود زاده نماینده مهاباد درباره سدسازی غیر قانونی ترکیه و حمله ترکیه به عفرین گفت: در این باره ایران، عراق و سوریه با مشکلاتی مواجه هستند عراق و سوریه مستقیما از برخی از مشکلات رنج میبرند و هر سه کشور گفتوگوهایی در این رابطه با ترکیه داشتهایم.
وی افزود: ما در سطح بین المللی موضوع ریزگردها را به عنوان موضوعی که مشکل منطقه ای ایجاد کرده مطرح کردهایم در این باره جلسهای در تهران برگزار شد و رئیس جمهور به صراحت موضوع را مطرح کردند که موجب ناراحتی نماینده ترکیه هم شد ما این موضوع را در تمام جلسات با همکاران ترک پیگیری میکنیم.
ظریف با بیان این که ترکیه به هیچ یک از کنوانسیونهای آبی نپیوسته است، ادامه داد: بر این اساس پیگیری این موضوعات با دشواریهایی روبروست البته من همواره در گفت و گو با ترکها این موضوع را مطرح و برای آن تلاش کردم.
وزیر امور خارجه با بیان این که موضع جمهوری اسلامی ایران در قبال کُردهای سوریه مشخص است، گفت: ما اعلام کردیم تنها راه حفظ امنیت در ترکیه حضور نظامی دولت مرکزی در مناطق مرزی است که براساس قرارداد آدانا چنین کاری ممکن است. و از طریق اقدام علیه تمامیت ارضی و حاکمیت سوریه نمیشود امنیت ایجاد کرد. ما این سیاست جمهوری اسلامی را در ملاقات با دوستان ترک بارها مطرح کردیم و رئیس جمهور هم در جلسات آستانه به صراحت آن را مطرح کرده است. ایشان در جلسه اخیر سران در استانبول هم به این موضوع اشاره کرده است.
وی ادامه داد: جمهوری اسلامی معتقد است امنیت منطقه با رعایت دو اصل امکان پذیر است احترام به تمامیت ارضی و امنیت همه کشورهای منطقه و رعایت حقوق همه ساکنان کشورهای منطقه من جمله برادارن و خواهران کُرد.
وی ادامه داد: ما این آمادگی را اعلام کردیم تا همکاری هایی انجام دهیم تا دولت ترکیه و سوریه بتوانند براساس مقررات بین المللی با حضور نیروهای سوری و با حفظ احترام ساکنین منطقه مشکلاتشان را حل کنند. ضمن این که تروریسم جایی در منطقه ما ندارد و کسی نباید اجازه دهد تروریستها از خاکش برای حمله به بقیه استفاده کنند.
ظریف در بخش دیگر از اظهاراتش یادآور شد: باید تاکید کنم آمریکا تلاش میکند از گروهی از کردهای سوریه به عنوان پیاده نظام سوء استفاده کنند البته این موضوع مربوط به گروهی کوچک است و برادران و خواهران کرد ما در سوریه حتما با این حرکت مخالف هستند ضمن این که مسئولان اقلیم عراق هم با این سیاست موافق نیستند.
وزیر امور خارجه اضافه کرد: ما تلاش کردیم با همکاری اقلیم دولت سوریه و همه گروههای کرد در سوریه این مشکل را از طریق هماهنگی بین نیروهای نظامی سوریه و ترکیه و بدون ایجاد مزاحمت برای مردم کرد و عرب منطقه و ساکنین واقعی شمال شرقی سوریه حل کنیم تا امنیت برای همه فراهم شود.
ظریف در بخش دیگری از اظهاراتش با بیان این که ایران اقدامات ترکیه در زمینه مسائل مربوط به آب را با جدیت دنبال میکند، تاکید کرد: موضع گیری ایران درباره عفرین توسط سخنگوی وزارت خارجه صورت گرفته من هم در ترکیه مخالفتم را اعلام کردم و رئیس جمهور نیز با این موضوع مخالف بود ما معتقدیم حقوق مردم کرد سوریه باید حفظ شود معتقد به رعایت حقوق همه مردم منطقه و مرزهای بین المللی هستیم البته امنیت ترکیه هم باید حفظ شود ولی امنیت از طریق لشگرکشی حفظ نمیشود.