"دیدارنیوز" نگاهی به ماجرای جنجالی اخیر در یکی از روستاهای چهارمحال و بختیاری دارد؛
یکی از اهالی روستای چنار محمودی به دیدارنیوز گفت: فرض سرنگهای آلوده و خطای بهورز کاملا مردود است. خبر ابتلای بعضی از اهالی روستا به ویروس ایدز به حدود یک ماه پیش برمی گردد که بهورز روستا متوجه میشود که چند نفر از اهالی به ایدز مبتلا هستند. پس از آگاه کردن مسئولین بهداری، به بهانه تست دیابت تعداد بیشتری تحت آزمایش قرار میگیرند و تست خون آنها مشکوک به ویروس ایدز شناخته میشود. از آنجا که فضا روستایی بوده و همه اهالی تقرببا باهم فامیل هستند، خبر به سرعت میپیچید و تعدادی از افرادی که مبتلا شناخته شده اند به بهورز اعتراض کرده که آبرویشان را برده است و در ادامه مدعی شدند که دلیل ابتلای آنها سرنگ آلوده خانه بهداشت است نه چیز دیگری.

دیدارنیوز ـ مرضیه حسینی: دیروز خبری تکان دهنده منتشر و به سرعت در شبکههای اجتماعی دست به دست شد که حکایت از ابتلای تعدادی از مردم روستای چنار محمودی شهرستان لردگان در چهارمحال و بختیاری به ویروس ایدز داشت.
آمارهای غیر رسمی از ابتلای حدود ۲۰۰ نفر از زنان و مردان و کودکان این روستا به ویروس ایدز خبر میدهند؛ هرچند آمار رسمی تعداد مبتلایان را ۲۶ تا ۶۶ نفر اعلام کرده است. انتشار این خبر، مسئولین بخشهای مختلف استان چهارمحال و بختیاری و پایتخت؛ اعم از قضایی و بهداشتی را به واکنش واداشت و پیرامون عامل اصلی ابتلای اهالی روستا، اخبار و روایتهای بسیار ضد و نقیضی منتشر شد؛ اخباری که از سرنگهای آلوده گرفته تا رابطه جنسی ناایمن و همچنین اعتیاد ـ به صورت تزریق ـ را در بر میگرفت.
در ساعات اولیه انتشار خبر، این روایت که بهورز خانه بهداشت در حین گرفتن تست قند خون، تنها از یک سرنگ استفاده کرده و چون سرنگ، آلوده به ویروس ایدز بوده سایرین را نیز مبتلا کرده، بر سر زبانها افتاد و حتی نقل شد که فرد مورد نظر دستگیر شده و تحت محاکمه در دادگستری قرار گرفته است.
شبهه مقصر بودن بهورز بهداری وقتی قوت گرفت که عدهای از مردم روستا جلوی فرمانداری تجمع کرده و با حمل پلاکاردهایی مبنی بر اعتراض به وزارت بهداشت و انجام مصاحبههایی اعلام کردند که سرنگ آلوده باعث ابتلای آنها به ایدز شده است. به فاصله اندک زمانی، وزیر بهداشت نسبت به این خبر، واکنش نشان داد و اعلام کرد بهورز به هیچ وجه تقصیری نداشته و شایعه سرنگهای آلوده کذب محض است.
البته ادامه سکوت مسئولین، دامنه شایعات را گسترانید و حتی این بحث مطرح شد که سرنگهای آلوده از خارج وارد شده اند. مسئولین بهداشت و درمان نیز با این استدلال که دلیل ابتلای اهالی به ویروس ایدز را به دلیل ملاحظات اخلاقی نمیتوانند بازگو کنند به ذکر این نکته که کانون ابتلا ۲۶ نفر از معتادان تزریقی روستا بوده اند اکتفا کردند و تنها پس از فشارهای رسانهای بود که بحث روابط جنسی نیز مطرح شد.
جریان چیست؟
در بیان شرح ماجرا و چرایی وقوع اتفاق فوق الذکر، یکی از اهالی روستای چنار محمودی به دیدارنیوز گفت: فرض سرنگهای آلوده و خطای بهورز کاملا مردود است. خبر ابتلای بعضی از اهالی روستا به ویروس ایدز به حدود یک ماه پیش برمی گردد که بهورز روستا متوجه میشود که چند نفر از اهالی به ایدز مبتلا هستند. پس از آگاه کردن مسئولین بهداری، به بهانه تست دیابت تعداد بیشتری تحت آزمایش قرار میگیرند و تست خون آنها مشکوک به ویروس ایدز شناخته میشود. از آنجا که فضا روستایی بوده و همه اهالی تقرببا باهم فامیل هستند، خبر به سرعت میپیچید و تعدادی از افرادی که مبتلا شناخته شده اند به بهورز اعتراض کرده که آبرویشان را برده است و در ادامه مدعی شدند که دلیل ابتلای آنها سرنگ آلوده خانه بهداشت است نه چیز دیگری.
این فرد آگاه به نقل از معاونت بهداشت لردگان گفت: این روستا و این منطقه مدتها مورد توجه معاونت بهداشت قرار داشت، اما با برملاشدن قضیه توسط بهورز و اعتراض به او، دادگستری وارد کار شد و خبر به صورت علنی در سراسر کشور منتشر گردید؛ در صورتی که اصل خبر به یک ماه پیش باز میگردد.
وی همچنین تاکید کرد که مساله ابتلای تعدادی از اهالی به ویروس ایدز از یک سال پیش مطرح بوده که مثبت بودن پاسخ بسیاری از این افراد به تازگی مشخص شده است، زیرا ویروس ایدز تا ۸ ماه پنهان است و علایم ظاهری ندارد و همچنین تا ۳ ماه نیز از طریق آزمایش خون قابل تشخیص نیست.

عامل آلودگی: روابط جنسی ناایمن
سکوت مسئولین و اصرار آنها بر مسکوت داشتن و سرپوش گذاشتن بر موضوع، علاوه بر آنکه منجر به اظهار نظرهای ضد و نقیض شده؛ شایعات را نیز دامن زده است، به ویژه آنکه مردم به مسئولین بی اعتماد بوده و ترجیح میدهند روایتی که گواه ناکارآمدی آنها است را باور کنند، در صورتی که اگر اطلاع رسانی و شفاف سازی به موقع انجام میشد، مانع از شایعات بی اساس میگشت و راه حل بهتری را حاصل مینمود.
البته مسئولین وزارت بهداشت پس از مدتی اعلام کردند که به دلیل ملاحظات اخلاقی در خصوص کانون بیماری سکوت کرده بودند و واقعیت این است که روابط جنسی محافظت نشده و پرخطر، دلیل اصلی ابتلا بوده است. از آنجا که رابطه جنسی یکی از شایعترین راههای انتقال ویروس است، یک یا چند زن و مرد آلوده میتوانند طی مدت زمان کوتاهی، بسیاری از افراد را از این طریق آلوده کنند.
روستای چنار محمودی نزدیک به ۲۰۰۰ نفر جمعیت دارد. اگر در این روستا تنها چند زن با روابط ویژه وجود داشته باشند برای ابتلای ۲۰۰ نفری که در آمار آمده کافی است، زیرا مردانی که در طول یک یا چند ساله گذشته با این زنان آلوده، ارتباط داشته اند به نوبه خود همسران رسمی و غیررسمی خود را نیز مبتلا کرده اند، تعدای از این زنان نیز باردار شده و کودکانشان درحالی که مبتلا به ایدز بوده اند به دنیا آمده اند. اگر آلودگی با سرنگ مشترک را نیز به مساله روابط جنسی ناایمن و متعدد بیفزاییم، آمار بالای ۱۰۰ نفر برای یک روستای ۲۰۰۰ نفری چندان دور از ذهن نخواهد بود.
در لردگان چه خبر است؟
خبرها حکایت از آن دارد که مردم وحشت زده و نگران، هم اکنون در حال انجام آزمایش ایدز هستند. بسیاری از آنها که مایل نبودند در روستا تست دهند و شناسایی شوند به شهرهای یاسوج، اصفهان و شیراز رفته اند. علوم پزشکی و معاونت بهداشت شهرستان لردگان، اما از دیروز عصر تیمهای خود را به منظور گرفتن تست خون در روستای چنار محمودی مستقر کرده و مقرر شده مردم روستاهای اطراف نیز در این تست گیری شرکت کنند.
می توان جلوی فاجعه را گرفت؟
اینکه در مدت زمان اندکی، تعدادی از افراد به دلیل رفتار پرخطر جنسی به ویروس ایدز مبتلا شده و این احتمال وجود دارد که تعدادی از اهالی روستاهای اطرف نیز با این خطر مواجه شده باشند هشداری جدی و فاجعهای بزرگ است.
هشدار برای آن که همگان آگاه باشند که این قبیل بیماریها محدود به شهرها نمانده و به دلیل روابط متعدد جنسی و پرخطر و عوامل دیگری مانند شیوع اعتیاد، روستاها را نیز آلوده کرده است، در حالی که هنوز در برابر آموزش رفتار جنسی ایمن، شدیدا مقاومت میشود.
اگر در مدارس، مساجد و خانههای بهداشت روستاها و همچنین صداوسیما آموزش سلامت جنسی داده شود و مردم از خطرات ابتلا به بیماریهای مقاربتی آگاه شوند احتمال فاجعهای مانند آنچه در چنار محمودی رخ داده کمتر میشود.
از این آموزش ها اما با این بهانه که عامل رواج بی بند و باری و سبک زندگی غربی است جلوگیری میشود. نمیتوان چون کبک سر در زیر برف کرد و گفت در روستاها روابط متعدد و متنوع جنسی وجود ندارد. با کتمان اصل این واقعیت تلخ، فاجعهای مانند آنچه در چنار محمودی اتفاق افتاده رخ میدهد و در نتیجه حتی کودکان ۲ و ۳ ساله که در ابتدای زندگی خود قرار دارند نیز متوجه میشوند که دچار ایدز هستند.