
دیدرانیوز ـ دکتر محمد کافی امروز در هشتمین همایش علوم علفهای هرز ایران که صبح امروز در آمفی تئاتر ساختمان تحصیلات تکمیلی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، عنوان کرد: خوشحالم که استادان دانشگاه فردوسی مشهد در تکامل رشته علفهای هرز در کشور نقش بسیار ویژهای داشتهاند. اگرچه حدود ۸۰ سال از شروع تحقیقات علفهای هرز در ایران میگذرد، اما میتوان گفت تقریباً از سال ۱۳۷۸ این حوزه گسترش پیدا کرد. به نظر میرسد ما با تمام تلاشهایی که در این حوزه انجام دادیم، هنوز هم عقب هستیم و هنوز هم میزان خسارات علفهای هرز در کشورهایی مانند کشور ما به نسبت سایر نقاط دنیا بالاتر است لذا جا دارد بیشتر به این موضوع توجه شود.
وی اظهار کرد: اکنون همه متخصصین تقریباً اتفاق نظر دارند که در بین عوامل بیولوژیک عمدهترین عامل خسارت علفهای هرز هستند و بیشترین درصد خسارت، توسط علفهای هرز وارد میشود. این خسارت مادی است و خسارت معنوی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی آن به جای خود باقی است. از زمان وجین کردن علفهای هرز توسط خودم کمتر از ۴۸ ساعت میگذرد و شاید به تبع روستایی بودن یا کشاورز بودنم، کماکان درگیر علفهای هرز هستم. هیچ موقع فراموش نمیکنم که در بهار ۱۳۵۶ که همکلاسیهای من برای کنکور درس میخواندند، من ابتدا وجین زیره سبز میکردم در اردیبهشت و در دهه اول خرداد همان سال، پنبههای پدرم را وجین میکردم.
رئیس دانشگاه فردوسی مشهد بیان کرد: بچههای روستا تقریباً وقت خود را صرف چنین فعالیتهایی میکنند و اگر بشود قدمی برداشت که این بچهها به کار و درس خود برسند بسیار ارزشمند است. علفهای هرز جزو فرهنگ کشاورزی ایران است. هر کسی از ظن خود به علفهای هرز نگاه میکند؛ برخی که دنبال عدالت و عدالتطلبی هستند اصلاً باور ندارند که علف هرزی وجود دارد. در ادبیات مشاهده کردید که خیلی وارد این موضوع شدند و فرهاد فرهنگیان، شاعر میگوید که «در دنیا هیچ علف هرزی وجود ندارد، ماییم که برای حفظ علف خودمان، علفهای دیگر را ریشه کن میکنیم». به هر حال این واقعیت وجود دارد که ما نمیتوانیم علفهای هرز را ریشه کن کنیم. قطعاً مدیریت بهترین کاری است که میشود در جهت کاهش خسارات انجام داد.
کافی گفت: امیدوارم این کنفرانس بتواند به اهدافی که برای خود تعریف کرده است برسد. این انجمن جوان است، اما امیدوارم کماکان به پویایی خود ادامه بدهد. در مقطعی از شرایط کشور که بسیاری از همایشها دچار رکود شده است، اینکه انجمن علفهای هرز ایران به صورت جدی به این موضوع میپردازد، جای سپاسگزاری و تشکر دارد.