
«نوید برهانزهی» از جوانان سیستان و بلوچستان است که برای ارتقای محصولات فرهنگی این استان تلاش میکند و در صنعت گردشگری سیستان و بلوچستان فعالیت دارد. وی میگوید: این سینما است که باید نگاه را نسبت به مردم سیستان و بلوچستان عوض کند، ولی میبینیم که نگاهش تغییری نکرده است. من این فیلم را ندیدهام و نمی دانم چگونه است و نمیدانم نگاهها را توانسته عوض کند یا نه. چون من بازخوردهایی که دیدهام پنجاه پنجاه بوده است. عدهای میگویند که نگاه خوبی به سیستان و بلوچستان ایجاد کرده، ولی عدهای معتقدند هنوز سینما و این فیلم سعی دارد سیستان و بلوچستان را سیاه نشان دهد.
دیدارنیوز ـ پرستو بهرامیراد: زمانی که اسمی از ساخت فیلم با مضمون سیستان و بلوچستان میآید اذهان به سمت فیلمهای دهه ۶۰ و ۷۰ و یا محرومیت این استان میرود. اما جدیدترین فیلمی که در رابطه با این استان و وقایع اتفاق افتاده در آن اکران شده است فیلم «شبی که ماه کامل شد» است که بنحو جدیدی به رخدادهای واقعه در این استان میپردازد.
سیستان و بلوچستان از استانهای محروم کشور است که داستانهای فراوانی از دل آن خارج میشود. نرگس آبیار این بار به سراغ یکی از این داستانها رفته و آن را روی پرده سینما به نمایش گذاشته است. او در جشنواره فجر جوایز بسیاری برای این فیلم گرفت و نگاههای زیادی را به سمت این فیلم و داستانش جلب کرد.
اما این فیلم که روایتی از مردم این استان است در خود این استان هنوز به اکران درنیامده است. استان سیستان و بلوچستان از لحاظ مختلف محروم است و از سوی دیگر به دلیل نزدیکی، نفوذ فرهنگ دیگر کشورها به هر دلیلی در آن بیشتر است، همان طور که در فیلم شبی که ماه کامل شد هم به این موضوع اشاره میشود که دیدگاههای تکفیری در بعضی مناطق رشد پیدا کرده است. در این شرایط باید کالا و خدمات فرهنگی با کیفیت و سرعت بیشتری ارائه شود، در صورتی که شاهد محرومیت این استان در این مقوله هستیم.
طبق سالنامه آماری استان سیستان و بلوچستان در سال ۹۵، در کل این استان سه سینما، ۱۳ سالن نمایش،٧٣ کتابخانهعمومی و ۲۶ مرکز کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان وجود دارد که برای چنین استانی با شرایط خاص منطقهای و وسعت، بسیار محدود است.
«نوید برهانزهی» از جوانانی سیستان و بلوجستانی است که برای ارتقای محصولات فرهنگی این استان تلاش میکند و در صنعت گردشگری سیستان و بلوچستان فعالیت دارد. برهانزهی چند وقت پیش در توییتر نوشت: «۲ هفته از اکران عمومی فیلم شبی که ماه کامل شد در سینماهای کشور گذشت، اما هنوز خبری از اکران این فیلم در سینماهای سیستان وبلوچستان نیست، فیلمی که براساس یک داستان واقعی دراین استان ساخته و فیلمبرداری شده، اگه این فیلم خوبه چرا اینجا اکران نمیشه، اگرفکرمیکنن باعث ناراحتی مردم میشه پس چراساختنش!»
برهمین اساس دیدارنیوز با نوید برهانزهی به گفتوگو پرداخته است تا از وضعیت محصولات و شرایط کالای فرهنگی در استان سیستان و بلوچستان اطلاعاتی بدست بیاورد.
نوید برهانزهی از جریان عدم اکران فیلم «شبی که ماه کامل شد» در این استان و قول کارگردان این فیلم گفت: «فیلم هنوز اکران نشده است؛ اما بعد از توییتی که من زدم و در اینستاگرام گذاشتم، خانم آبیار کارگردان فیلم برای من وُیسی فرستادند مبنی بر اینکه ما داریم تلاش میکنیم و پیگیری میکنیم که این فیلم در زاهدان اکران بشود و قطعاً این فیلم در زاهدان اکران میشود ولی تاریخ مشخصی نمیتوان داد».
وی در مورد اکران این فیلم در زمان جشنواره فجر نیز بیان کرد: «فیلم در جشنواره فجر هم در زاهدان اکران نشد. ما بسیار پیگیری کردیم اما عوامل فیلم گفتند تقصیر ارشاد استان است، ارشاد هم می گفت تقصیر عوامل فیلم است. در حقیقت توپ را به زمین هم میانداختند».
برهانزهی در مورد واکنش مردم سیستان و بلوچستان به فیلمهای ساخته شده از این خطه گفت: «فیلم شعله ور دو سال قبل اکران شد، یک عده از مردم استان ما دیده و ندیده علیه آن نوشتند، آن فیلم در مورد سیستان و بلوچستان بود. فکر میکنم ترس واکنش مردم وجود دارد که اکرانش نمیکنند، ولی من در توییتم هم نوشتم که اگر این فیلم خوب است اکرانش کنید، اما اگر خوب نیست چرا این فیلم را ساختید. اگر فکر میکنید مردم ناراحت میشوند چرا فیلمی میسازید در مورد مردم سیستان و بلوچستان. در مورد این مسائل فکر نمیکنند فیلم میسازند بعد اکرانش نمی کنند».
وی در ادامه بیان کرد: «این فیلم در مورد مهمترین اتفاق بعد از انقلاب در سیستان و بلوچستان است. یعنی گرایش عبدالمالک ریگی و برادرش یکی از مهمترین اتفاقهای بعد از انقلاب در سیستان و بلوچستان شمرده میشود. باید همه چیز را زمانی که می خواستند این فیلم را بسازند، در نظر می گرفتند. میدانستند که مردم ممکن است ناراحت شوند. یکی از دلایل اینکه اکران نمیکنند فکر میکنند مردم ناراحت می شوند، ولی این فیلم را برای مردم سیستان و بلوچستان ساختند و باید برای این مردم اکران شود».
سینما و نگاه کشور به سیستان و بلوچستان
نوید برهانزهی نقش سینما را در نگاهی که مردم کشور به ساکنین استان سیستان و بلوچستان دارند بسیار پررنگ دانست و گفت:« تاثیری که سینما بر نگاه سایر مردم ایران گذاشته، در حقیقت جفایی است که در حق مردم سیستان و بلوچستان صورت گرفته است و هیچ رسانهای به اندازه سینما این جفا را انجام نداده است».
برهانزهی معتقد است که سینما باید نگاه مردم کشور را نسبت به سیستان و بلوچستان تغییر دهد و گفت: « این سینما است که باید نگاه را نسبت به مردم سیستان و بلوچستان عوض کند. ولی میبینیم که نگاهش تغییری نکرده است. من این فیلم را ندیدهام و نمیدانم چگونه است و نمیدانم نگاهها را توانسته عوض کند. چون من بازخوردهایی که دیدهام پنجاه پنجاه بوده است. عدهای میگویند که نگاه خوبی به استان ایجاد کرده، ولی عدهای معتقدند هنوز سینما و این فیلم سعی دارد سیستان و بلوچستان را سیاه نشان دهد».
پرده سینما
برهان زهی از تعداد سینماهای این استان گفت: «ما در کل، سه سینما در تمام سیستان و بلوچستان داریم که دو تا در زاهدان است یکی هم در زابل. در شهرها و مناطق دیگر استان، سینمایی وجود ندارد. استان ما جوانترین استان در کل کشور است ولی فقط سه سینما وجود دارد که فقط دو تا در یک شهر است. یکی ازسینماهایی که در زاهدان است سه الی چهار سال پیش افتتاح شد و برای نمایش فیلم ساخته شد. اما یک سالن دیگر و سالن سینما زابل در اصل برای کار دیگری ساخته شدند اما امروز تبدیل به سینما شدهاند. اگر از نظر استاندارد بخواهیم بررسی کنیم فقط یه سالن در زاهدان وجود دارد».
نمایش زنده
وی در ادامه در مورد سالنهای تئاتر بیان کرد: «با توجه به جمعیت جوانی که ما در سیستان و بلوچستان داریم سطح مباحث فرهنگی به شدت پایین است. یعنی از لحاظ فرهنگی و امکانات فرهنگی، بسیار کمبود وجود دارد. سالنهای تئاتر یا ارشاد به میزان کمی در کل استان وجود دارد. سالنهای ارشاد برای تئاتر وجود دارد که در بعضی شهرها هست ولی در بعضی از شهرها نیست. در بخش فرهنگی، استان ما از امکانات کمی برخوردار است».
صدای ساز و آواز
برهانزهی از موسیقی دوستی مردم استان گفت: «کنسرتها فقط در دو شهر زاهدان و چابهار برگزار میشود. در بقیه شهرها اصلا بحث کنسرت وجود ندارد. وقتی کنسرت برگزار میشود استقبال بسیار زیاد است، بعضی وقتها به دو تا سانس هم میکشد. این به این معنا است که مردم این استان دوست دارند اوقات فراغتشان را اینگونه سپری کنند، ولی مشکلی که وجود دارد این است که در تمام استان، امکانات برای برگزاری کنسرت وجود ندارد».
بوی کاغذ از سیستان و بلوچستان
وی در مورد کتابفروشیها و کالای فرهنگی کتاب در این استان گفت: « بیشتر کتابفروشیها و کتابخانهها در شهر زاهدان است، چون زاهدان یک شهر فرهنگی و دانشگاهی است. در سیستان و بلوچستان همه محصولات فرهنگی در یک شهر زاهدان دپو شده است و بعضی از شهرها کمتر برخوردار هستند و بعضی شهرها اصلاً از محصولات فرهنگی محروم هستند. مردم سیستان و بلوچستان مردم فرهنگ دوستی هستند یعنی وقتی کالا، فیلم یا تائتر خوب باشد، می روند و می بینند. من خودم بارها شاهد این موضوع بودهام».
استان سیستان و بلوچستان در محرومیت بسیاری به سر میبرد و عدم وجود امکانات فرهنگی ضربه بزرگی برای جوانان این استان است. این استان جوانان بسیاری دارد که نیاز به تفریحات و آموزشهای فرهنگی دارند، اما اینطور به نظر میرسد که اهالی این استان به فراموشی سپرده شدهاند. در این خصوص تمام ارگانها و سازمانهای مربوطه مقصر هستند و باید جوابگوی این مردم محروم باشند. از سوی دیگر، قشر هنرمند و فرهنگی نیز باید تلاش کنند زیباییها و منابع ارزشمند گردشگری این استان را بیش از این، برجسته کنند و دید مردم کشور را نسبت به مردم این استان تغییر دهند.