معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان تصریح کرد: بیش از ۴۵ درصد ایرانیها در محل کار یا خانه خود در معرض مستقیم دود سیگار قرار دارند. در این رابطه باید گفت: ترکیبات نیکوتین خون نیمی از کودکان ایرانی، بالاتر از حد مجاز است و والدین بسیاری از این کودکان حتی یک بار نیز سیگار مصرف نکرده اند.
وی افزود: آمارها نشان میدهد از هر ۵ مرگی که در اثر سیگار اتفاق میافتد، ۲ مورد آن به علت بیماری قلبی است.
رئیس مرکز بهداشت شهرستان رفسنجان با بیان اینکه مصرف سیگار میتواند خطر بروز سکته قلبی را تا ۶ برابر در زنان و تا ۳ برابر در مردان افزایش دهد، تصریح کرد: بین تعداد سیگار مصرفی و خطر بروز بیماری قلبی – عروقی رابطه وجود دارد به نحوی که در ازای کشیدن هر ۱۰ عدد سیگار، خطر مرگ در اثر بیماری قلبی، در مردان ۱۸ درصد و در زنان ۳۱ درصد بالا میرود.
جمالی زاده با اشاره به اینکه سیگار و تنباکوی موجود در آن، مهمترین عامل ایجاد بیماریهای قلبی –عروقی و بیماریهای تنفسی است، یادآور شد: قرار گرفتن در معرض دود سیگار دیگران احتمال گرفتاری قلبی –عروقی را تا ۳۰ درصد افزایش میدهد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان با اشاره به مضرات استعمال دخانیات، افزود: نیکوتین و مواد سمّی موجود در سیگار فرآیند سمزدایی در بدن را مختل میکنند، در نتیجه سلولهای بدن آسیب میبینند و باعث بروز بیماریهای مختلفی مثل سرطان، افزایش کلسترول خون، مشکلات قلبی- عروقی و گردش خون، اختلالات تنفسی و ... میشود.
جمالی زاده ادامه داد: استعمال سیگار و دخانیات سبب آسیب به پوشش دیواره رگهای خونرسانی کننده قلب، مغز و سایر اعضای بدن میشود ضمن اینکه باعث میشود که خون آسانتر لخته شود. لخته خون درصورت انسداد رگها میتواند منجر به بروز حمله قلبی، سکته مغزی و ... شود.
وی با بیان اینکه مصرف هر نخ سیگار به طور متوسط ۷ دقیقه از طول عمر انسان را کم میکند، عنوان کرد: از هر دو نفر سیگاری، یک نفرشان، ۱۵ تا ۲۵ سال زودتر از موعد مقرر جان خود را از دست میدهد.
وی با اعلام این موضوع که شیوع مصرف دخانیات در جهان در طی بیست سال گذشته ۲ برابر شده است، عنوان کرد: نیمی از جمعیت مصرف کننده دخانیات در جهان در نهایت به واسطه دخانیات جان خود را از دست میدهند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در ادامه سیگار را مسبب ۹ مورد از ۱۰ سرطان ریه دانست و گفت: کسانی که یک بسته سیگار میکشند در مقایسه با غیرسیگاریها ۲۰ بار خطر بیشتر برای ابتلا به سرطان ریه دارند و از هر ۱۰ نفر مبتلا به سرطان ریه تنها یک نفر بیش از ۵ سال زندگی میکند.
جمالی زاده احتمال سرطان ریه در افراد سیگاری را ۲۲ مرتبه بیشتر از افراد غیرسیگاری برشمرد و خاطرنشان کرد: ۶۰ درصد قربانیان سرطان ریه ظرف یک سال و ۸۰ درصد سه سال بعد از تشخیص فوت میکنند.
رئیس مرکز بهداشت شهرستان رفسنجان با اشاره به اینکه بیماریهای عروق محیطی در افراد سیگاری ۹ برابر غیرسیگاری هاست، افزود: افراد سیگاری به طور متوسط ۵ تا ۱۰ سال پیرتر از همسنهای غیرسیگاری خود به نظر میرسند.
جمالی زاده بیان کرد: تنباکوی جویدنی مانند دیگر انواع دخانیات با دود، زیان بار بوده و بیماریهایی مانند انواع سرطانهای حلق و دهان و نیز سرطان لوزالمعده در آنان بالاتر است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان تصریح کرد: بیش از ۴۵ درصد ایرانیها در محل کار یا خانه خود در معرض مستقیم دود سیگار قرار دارند. در این رابطه باید گفت: ترکیبات نیکوتین خون نیمی از کودکان ایرانی، بالاتر از حد مجاز است و والدین بسیاری از این کودکان حتی یک بار نیز سیگار مصرف نکردهاند.
جمالی زاده خاطرنشان کرد: زنان سیگاری که شوهران سیگاری دارند، ۶ برابر زنان سیگاری که همسرشان سیگار نمیکشد و ۱۸ برابر زنان غیرسیگاری در معرض ابتلا به سکتههای مغزی هستند.
وی ادامه داد: بیش از ۳۰ درصد موارد ابتلای سرطان ریه در غیرسیگاریها ناشی از دود غیر مستقیم سیگار کشیدن اطرافیان است.
وی اضافه کرد: خطر سکته در زنان ۳۵ تا ۶۴ ساله سیگاری، ۵ برابر بیشتر از زنان غیرسیگاری است.