عربستان در دورهای با امکانات و قدرت مالی که داشت تلاش میکرد خود را در دنیای اسلام محور قرار دهد و توانسته بود جمع زیادی از کشورهای اسلامی را با خود همراه کند، تا اینجای کار به دلیل وارد نشدن به منازعات و جنگهای منطقهای، نقشی زعیم گونه داشت. از مرحلهای که به خواست آمریکا و اسراییل یا به دلیل خودسریهای ولیعهد نادانش محمد بن سلمان وارد بحران سازی، تخریب و جنایت شد و از طرفی آرمان فلسطین را وجه المصالحه ارتباط و شراکت با اسراییل و آمریکا قرار داد، هیمنه و اعتبار نسبی خود را در جهان اسلام از دست داد.
دیدارنیوزـ اسفندیار عبداللهی: عربستان سعودی روز پنجشنبه دو نشست وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه عرب و نمایندگان کشورهای شورای همکاری خلیج فارس را برگزار کرد و روز جمعه نیز میزبان نشست سران سازمان همکاری اسلامی با امید رسیدن به اجماع علیه ایران بود.
چهاردهمین اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی به میزبانی عربستان سعودی در حالی برگزار شد که در چند روز اخیر، رسانههای سعودی تلاش کردند روند این نشست را به سوی ضدیت با جمهوری اسلامی ایران و ائتلاف سازی علیه تهران سوق دهند، اما در همان ابتدای کار، کشورهای اسلامی حاضر در اجلاس وزرای خارجه سازمان همکاری اسلامی با محکوم کردن طرح معامله قرن درباره فلسطین، از همراهی با عربستان در طرح اتهامات ضد ایرانی نیز خودداری کردند.
منابع خبری حاضر در محل برگزاری کنفرانس گزارش دادند در نشست شورای وزیران امور خارجه سازمان همکاری اسلامی که به منظور آماده سازی چهاردهمین اجلاس سران این سازمان به میزبانی و ریاست عربستان سعودی در شهر جده برگزار شد، ابراهیم العساف وزیر امور خارجه عربستان در جریان طرح اتهامات واهی مبنی بر مداخله جمهوری اسلامی ایران در امور کشورهای دیگر با عدم حمایت و پشتیبانی سایر کشورهای شرکت کننده در اجلاس مواجه شد.
بسیاری از نمایندگان کشورهای اسلامی، سخنرانی خود را درباره موضوعات گوناگون و در رأس آن، مسئله فلسطین، ایراد و بر حق مردم فلسطین برای داشتن کشوری مستقل به پایتختی قدس شریف تأکید کردند، اما هیچکدام به مواضع عربستان و حمایت از طرح اتهامات وزیر امور خارجه سعودی علیه جمهوری اسلامی ایران اشاره نکردند.
مصیب نعیمی کارشناس مسائل خاورمیانه و مدیرمسئول روزنامه الوفاق در خصوص اهداف و نتایج برگزاری نشستهای جداگانه اتحادیه عرب، شورای همکاری خلیج فارس و سازمان همکاری اسلامی در عربستان به دیدارنیوز گفت: اجلاس اخیر که از طرف سعودیها برگزار شد برای گرفتن حمایت کشورهای عربی و اسلامی بود و همچنین به نیت خلاص شدن از چالشهایی بود که با آن دست به گریبان هستند و در حقیقت، هیچ نتیجه و دستاوردی برای آنها در بر نداشت. البته از قبل هم قابل پیش بینی بود که عربستان سعودی نمیتواند از این گردهماییها نتیجهای حاصل کند و این پیش بینیها مبتنی بر عملکرد و رفتارهایی بود که دولت سعودی، پیش از این انجام داده بود.
اجلاس مکه هیچ دستاوردی برای عربستان نداشت
کشورهای عربی به غیر از امارات، با عربستان همراهی نمی کنند
جنگ یمن میخی بر تابوت اعتبار عربستان بود
نعیمی تاکید کرد: ابتدای عملکرد بد عربستان در جهان اسلام از عراق شروع شد، آنجا که موضع سکوت در مقابل حمله داعش اتخاذ کرد و تلاش کرد نقش شیعیان در مقابل تندروهای سنی را کم رنگ کند و یک رضایت مرموزانهای در خصوص استیلای داعش در مناطقی از عراق، در رفتار سیاسی از خود بروز داد و نقش خود را به عنوان کشوری اسلامی که خود را رهبر جهان اسلام میخواند از دست داد. دخالت در سوریه و حمایت از جبهه النصره، احرار الشام و ارتش آزاد، مرحله دیگری از دخالت بی تاثیر و سبک سرانه رهبران عربستان بود که آن کشور را به شرایط کنونی رسانده است. سومین رفوزگی سعودیها در برخورد با نخست وزیر لبنان و دخالتهای آماتوری در آن کشور بود. دو عملکرد بسیار بد دیگری که عربستان در جهان اسلام انجام داد، جنگ بر علیه یمن و نزدیکی به اسراییل و بازیچه قرار گرفتن آنها در برابر آمریکا بود؛ بنابراین در این شرایط، پادشاه سعودی در بدترین موقعیت از حیث اعتبار در بین افکار عمومی جهان اسلام قرار دارد.
مدیر مسئول پیشین روزنامه ایران ادامه داد: بعد از اینکه مشخص شد گروههایی از عربستان با هماهنگی رهبران آن کشور در اعمال تروریستی در سوریه و عراق دست دارند و از نظر مادی، گروههای تروریستی را حمایت میکنند، عربستان بیش از پیش موقعیت و جایگاه منطقهای و اسلامی خود را از دست داد و بیشتر در انزوا قرار گرفت. جنگ یمن بدون هیچ توجیه قانونی و شرعی توسط عربستان علیه مردمی که به هیچ کشوری تعدی و تجاوز نکرده بودند کلید خورد و به نظر من میخی بر تابوت اعتبار آنها بود. در خصوص نوع مواجهه عربستان با موضوع یمن، اکنون رژیم عربستان به عنوان دولتی برای عقده گشایی، کینه و عداوت و عامل اصلی آمریکا و اسراییل شناخته میشود. عربستان مجبور شد به دوستی و همسویی با رژیم صهیونیستی اذعان کند که این شرایط برای یک کشور اسلامی، سم است، زیرا به نوعی پا گذاشتن بر آرمانهای فلسطین و نسبتهای تاریخی و سنتی است که کشورهای اسلامی رعایت میکردند. مجموعه این عوامل و کارها عربستان را به سمت انفعال و سراشیبی سوق داده و میدهد.
نعیمی خاطرنشان کرد: عربستان در شرایطی است که از نظر مادی، مشروعیت و قدرت، در ضعیفترین حالت قرار دارد و اگر ۲۰ برابر بیش از آنچه تا امروز از غرب اسلحه خریده است را خریداری کند؛ عملا بی فایده است و فقط پول میدهد تا اسلحه انبار کند، زیرا مولفه ها، فاکتورها و شرایط تبدیل شدن به یک قدرت منطقهای را ندارد.
وی با اشاره به حضور کشورهای اسلامی تحت عنوان سازمان همکاری اسلامی در عربستان گفت: اساسنامه سازمان کنفرانس اسلامی به گونهای است که در قالب توصیههایی به کشورهای اسلامی عضو عمل میکند که اجرای این توصیهها الزامی برای کشورها به دنبال ندارد. اگر بنا بر تشکیل جلسه سازمان کنفرانس اسلامی است باید بر محور حل مشکل یمن باشد، زیرا بزرگترین معضل جهان اسلام در حال حاضر بحران یمن است. در بسیاری از مسایلی که در منطقه و جهان اسلام حادث شده است، سازمان کنفرانس اسلام یا بی طرف بوده است یا به یک بیانیه بسنده کرده است که باعث میشود نقش این سازمان کم رنگ شود.
نعیمی در پاسخ به این پرسش که چرا از ایران به عنوان عضو سازمان کنفرانس اسلامی برای اجلاس عربستان دعوت نشد، گفت: قاعده این است که در هر اجلاس از همه کشورهای اسلامی دعوت کنند، منتها این سازمان، سازمانی است که ساز و کار مشخصی بر آن حاکم نیست. با این وجود سازمان کنفرانس اسلامی از همه کشورهای اسلامی تحت عنوان اجلاس فوق العاده دعوت به عمل آورد، کشور میزبان هم باید دعوت جداگانهای برای ایران ارسال میکرد، ولی اتمسفر و معادلاتی که بین ایران و عربستان حاکم است موجب شد این اجلاس با نیت ضد ایرانی، طراحی و سازماندهی شود و از ایران دعوت نشود که البته به غیر از مقداری مانور رسانهای و تبلیغاتی، خروجی دیگری نداشت.