
محمد درویش نامی آشنا برای دوست داران و طرفداران محیط زیست است اما به دلیل اظهارنظرهایش درباره وضعیت محیط زیست در کشور به چهره مردمی تبدیل شده است، او مهمان هفتمین سری از برنامه تیتر بود.
دیدارنیوزـ نسرین نیکنام: بحران آب و مصایب پیش روی کشور که کنترل و مدیریت نکردن آن بی شک سبب مشکلات جبران ناپذیری خواهد شد، بهانهای شد تا در هفتمین برنامه از سری برنامه «تیتر» میزبان محمد درویش کارشناس ارشد محیط زیست باشیم.
این گفتوگو را میتوانید اینجا، یوتیوب و آپارات ببینید.
درویش در این گفتوگو به این موضوع اشاره داشت که شرایط کنونی کشور در بروز بحران آب به پس از پایان جنگ هشت ساله بر میگردد؛ به دوران ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی که اعلام کردند هر ۴۵ روز یک سد میسازند، میخواهند کشاورزی را توسعه دهند تا کشور را از وابستگی به صنعت نفت نجات دهند، اما نتیجه آن نشد که تصور میرفت که ما بتوانیم با توسعه کشاورزی و صادرات خودمان را از وابستگی به نفت نجات دهیم.
او ادامه میدهد علاوه بر این بدون شناخت از سرزمین علاوه بر کشاورزی روی صنایع آب بر هم تمرکز کردند، آن هم در کشوری که در کمربند خشکی قرار دارد و دریافت باراناش کم و تبخیرش زیاد است.
این کارشناس ارشد محیط زیست میافزاید: ما هزاران میلیارد تومان در سالهای خشک برای کشاورزی میپردازیم و به همین اندازه در سالهای ترسالی بابت سیل هزینه میکنیم، چرا، چون هیچ وقت با درایت و تصمیم درست برای وضعیت کشور تصمیم گرفته نشد.
درویش میگوید: بزرگترین اشتباه این بود که خواستیم اقتصاد آب محور داشته باشیم یعنی آب را تاراج کردیم تا ثروت تولید کنیم، اما میدانید چه نصیبمان شد، فرونشست. فرونشستی به اندازه صدها کیلومتر و عمق دو سانت در اکثر شهرها که همه اینها ثمره نابخردی است و این سبب شد که ایران در رده بدترین کشورها در فرونشست قرار گیرد.
او با اشاره به اینکه شهر تهران فقط جوابگوی حضور سه میلیون نفر است، میافزاید: آنقدر روی این موضوع که این شهر توان بیشتری برای خدمات دارد مانور دادند که حالا با جمعیت ده میلیونی روبهرو است در حالیکه این شهر چنین توانی را ندارد برای همین اکثر روزهای سال درگیر آلودگی هوا و دهها مشکل محیط زیستی دیگر است.
درویش این را هم اضافه میکند که براساس آخرین آمار حدود ۸۰ درصد از منابع کشور در کشاورزی صرف میشود ۱۲ درصد در صنایع و ۸ درصد هم در شرب و این آمار در تهران دقیقا برعکس است یعنی ۸۰ درصد از منابع آبی تهران صرف شرب میشود و بقیه در کشاورزی مصرف میشود.
این کارشناس ارشد محیط زیست به ورود فاضلاب شهر مشهد به کشفرود و زمینهای کشاورزی آن منطقه اشاره میکند و میگوید این فاضلاب کشور را درگیر سونامی سرطان کرده است.