
محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت با اشاره به کار بزرگ پزشکان در حادثه بندرعباس گفت: جمعیت کثیری در یک لحظه دچار آسیب شدند و باید ساماندهی میشدند. ۱۵۰۰ نفر در حادثه بندرعباس آسیب دیدند و ساماندهی شدند.
دیدارنیوز: وزیر بهداشت ضمن اشاره به دستاوردهای حوزه پزشکی کشور، بر تامین و تکریم نیروی انسانی در کشور تاکید کرد.
محمدرضا ظفرقندی در آیین افتتاحیه چهلوششمین کنگره جامعه جراحان ایران با حضور در جمع خبرنگاران اظهار کرد: چهلویک سال از عمر جامعه جراحان میگذرد و این جامعه ماحصل تلاش و معلمی افرادی است که عمر خود را در راه طبابت گذاشتهاند. روز معلم را سپری کردهایم و باید بدانیم معلمی، هیچگاه متوقف نمیشود. طبایت و معلمی، ۲ افتخار بزرگ است و با هیچ مولفهای قابل مقایسه نیست.
وی با بیان اینکه با مشکلات بسیاری مواجه هستیم، افزود: اگرچه با مشکلاتی مواجه هستیم ولی میبایست دست به دست یکدیگر دهیم و مشکلات را حل کنیم. افراد بسیاری هستند که به کشور عشق میورزند و در کشور حضور دارند و میتوانند مشکلات را حل کنند.
وزیر بهداشت با بیان اینکه جامعه جراحی، طبابت و پزشکی کشور باعث افتخار کشور هستند، گفت: بسیاری از اعضای جامعه جراحان توانستند مشکلات دوران دفاع مقدس را حل کنند. به گفته آیتالله هاشمی رفسنجانی، دغدغهای طی دوران دفاع مقدس در حوزه پزشکی وجود نداشت.
وی با بیان اینکه پزشکان به کار بزرگی در حادثه بندرعباس دستزدند، گفت: جمعیت کثیری در یک لحظه دچار آسیب شدند و باید ساماندهی میشدند. ۱۵۰۰ نفر در حادثه بندرعباس آسیب دیدند و ساماندهی شدند. تیمهای تریاژ و کاپیتانهای تیم تریاژ مشخص شدند. همچنین شهرها و استانهای معین برای ارائه خدمات مشخص شدند.
ظفرقندی ادامه داد: ۸۰۰ واحد خونی به بندرعباس و ۴۰۰ واحد خونی به شیراز که از استانهای معین بود، ارسال کردیم. ۱۹۹ عمل جراحی طی روز حادثه و یک روز پس از آن انجام شد. شرایط به نحوی ساماندهی شد که تختهای اورژانس یک روز پس از حادثه برای ارائه خدمات آماده پذیرش بیمار جدید بود.
وی درباره تعریف نظام سلامت گفت: تمام نهادهایی که برای بازیابی سلامت و سلامت مردم به کار گرفته میشوند، جزو نظام سلامت هستند. سه مولفه «محیط»، «جامعه» و «اقتصاد» در توسعه پایدار سلامت نقش دارند.
وزیر بهداشت درباره آلودگی هوا گفت: میزان مرگهای منتسب به آلودگی هوا در کشور ۵۰هزار نفر در سال است و همچنین ۷۰۰هزار کودک در سطح جهان به دلیل آلودگی هوا جان خود را از دست میدهند. ضرر مالی ناشی از آلودگی هوا ۱۲ میلیارد دلار است.
ظفرقندی با بیان اینکه «انسان سالم» محور توسعه پایدار است، اظهار کرد: نظام سلامت فقط درمان نیست بلکه «بهداشت» و «پیش از بهداشت» است. همچنین سواد سلامت و آگاهی مردم نیز از اهمیت فراوانی برخوردار است و میبایست در کانون توجه قرار گیرد.
وی با بیان اینکه توجه به سواد سلامت ضروری است، افزود: بررسیها بیانگر این است که ۵۰ درصد دیابتیها از بیماری خود اطلاع ندارند. دیابت مانند موریانه عمل میکند و رگها، کلیه، عروق و چشمها را آسیب میزند. سواد سلامت میتواند از بروز برخی سرطانهای شایع در میان زنان و مردان جلوگیری کند و در صورت ابتلا به بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شود. سرطان پستان و پروستات به ترتیب در میان زنان و مردان شایع است. اگر به سواد سلامت توجه کنیم، ۸۰ درصد سرطانهای شایع در مرحله اول و دوم بیماری تشخیص داده میشود.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه «توجه به مردم» شاخص توسعه حکومتها است، گفت: هنگامی که سکان وزارت بهداشت را در دست گرفتم سهم نظام سلامت از تولید ناخالص ملی ۳.۸ درصد بود و این در حالی است که سهم نظام سلامت از تولید ناخالص ملی میبایست ۷ درصد باشد. اگر سهم نظام سلامت از تولید ناخالص ملی پایین باشد با مشکلاتی مانند کیفیت پایین خدمات، انباشت مطالبات پرستاری، مشکلات همکاران جوان و مسائلی از این دست مواجه هستیم. نیروی انسانی میبایست تکریم شود و نیروی انسانی جوانی که برای خدمت به کشور تربیت شده، میبایست از نظر مالی تامین شود.
وی درباره افزایش ظرفیت رشته پزشکی گفت: کیفیت آموزش در حوزه سلامت از اهمیت فراوانی برخوردار است. تمام اساتید دانشگاه میدانند که چه تعداد دانشجو و دستیار بر بالین بیمار حاضر شود تا آسیبی به آنها وارد نشود. زیرساختهای افزایش ظرفیت میبایست تامین شود و اگر زیرساختهای افزایش ظرفیت تامین شود با افزایش ظرفیت مخالف نیستیم.
وی با اشاره به اجرای پویش «نه به تصادف» توضیح داد: ۲۰هزار نفر در هر سال به دلیل حوادث ترافیکی جان خود را از دست میدهند که اغلب جوان هستند. مرگومیر ناشی از حوادث ترافیکی به معنای خسران در حوزه تولید و اقتصاد است.