تیتر امروز

انفجار بزرگ در بندر شهید رجایی/ تعداد مصدومان به ۱۱۵ نفر رسید
این گزارش بروز رسانی می‌شود

انفجار بزرگ در بندر شهید رجایی/ تعداد مصدومان به ۱۱۵ نفر رسید

یک مخزن سوخت در بندر شهید رجایی به علت نامعلومی دچا‌ر انفجار شده و بلافاصله تیم‌های واکنش سریع به منطقه اعزام شده‌اند. گمرک در اطلاعیه‌ای اعلام کرد: به احتمال زیاد منشا انفجار از دپوی کالا‌های...
سومین دور مذاکرات ایران و آمریکا آغاز شد/ خبرنگار صداوسیما از «بده بستان» در عمان گفت
ادامه گفتگوهای ایران و آمریکا در عمان (بروزرسانی می‌شود)

سومین دور مذاکرات ایران و آمریکا آغاز شد/ خبرنگار صداوسیما از «بده بستان» در عمان گفت

دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا در عمان امروز (شنبه) برگزار می‌شود. مقامات دو کشور مذاکرات قبلی را مثبت و رو به جلو توصیف کرده‌اند و باید دید امروز گفتگوها میان تهران و واشنگتن در مسقط که گفته...
جهش دوباره تورم در فروردین/ پکن پرواز کرد، تهران در ترافیک فیلتر ماند!/ اعتراض به قانون افزایش سن بازنشستگی
مجله اقتصادی دیدارنیوز با اجرای لیلا قصاب‌زاده

جهش دوباره تورم در فروردین/ پکن پرواز کرد، تهران در ترافیک فیلتر ماند!/ اعتراض به قانون افزایش سن بازنشستگی

این دوازدهمین برنامه مجله اقتصادی دیدارنیوز است که با اجرای لیلا قصاب‌زاده به بررسی آخرین اخبار اقتصادی ایران و جهان در هفته گذشته می‌پردازد و با حضور کارشناسان و صاحب نظران تقدیم شما مخاطبان...
مطالعه‌ای جدید نظریه بیگ بنگ را رد می‌کند

جهان چگونه شکل گرفت؟

نظریه‌ای جدید می‌گوید جهان با انفجار‌های زمانی پیاپی رشد کرده، نه یک بیگ‌بنگ، و نیازی به ماده یا انرژی تاریک ندارد.

کد خبر: ۱۸۳۳۴۴
۰۹:۴۳ - ۰۶ ارديبهشت ۱۴۰۴

جهان چگونه شکل گرفت؟

دیدارنیوز: دانشمندان نظریه جدید و جسورانه‌ای را مطرح کرده‌اند که روایت رایج پیدایش جهان توسط بیگ بنگ را به چالش کشیده و می‌گوید جهان نه با یک انفجار بزرگ، بلکه با مجموعه‌ای از انفجار‌های بسیار سریع و پی‌در‌پی رشد کرده است. این نظریه، برداشت ما از گسترش کیهانی را به‌کلی بازنویسی می‌کند.

به نقل از دیجیاتو، طبق گزارش‌هایی که براساس این تحقیق منتشر شده، برخلاف نظریه رایج که از یک انفجار بزرگ برای آغاز جهان سخن می‌گوید، این نظریه جدید رشد جهان را نتیجه تعداد بی‌شماری از رویداد‌های لحظه‌ای به نام «تکینگی‌های زمانی» می‌داند. این انفجار‌های سریع و نامرئی، در هر بار وقوع خود، انرژی و ماده تازه‌ای را وارد فضا می‌کنند و به‌تدریج ساختار‌هایی مانند کهکشان‌ها و ستارگان را بدون نیاز به ماده یا انرژی تاریک شکل می‌دهند.

این نظریه جایگزین توسط دکتر «ریچارد لیو»، استاد فیزیک دانشگاه آلاباما ارائه شده و باور‌های دیرینه کیهان‌شناسی را زیر سؤال می‌برد.

لیو در تحقیق خود استدلال می‌کند که این تکینگی‌ها، هرچند غیرقابل مشاهده هستند، اما ممکن است موتور واقعی تکامل کیهانی باشند و توضیحی کاملاً متفاوت برای چگونگی گسترش و نظم یافتن جهان ارائه دهند.

رد نظریه شکل‌گیری جهان توسط بیگ بنگ

جهان چگونه شکل گرفت؟

این مقاله بر پایه مدلی است که لیو در سال ۲۰۲۴ آن را معرفی کرده بود و ادعا می‌کند که «گرانش می‌تواند بدون جرم وجود داشته باشد»؛ نظریه‌ای بحث‌برانگیز که بیش از ۴۱ هزار بار مطالعه شده است. نسخه جدید این نظریه، با معرفی «تکینگی‌های زمانی»، ایده اولیه آن را گسترش داده و تلاشی است برای حذف مفاهیم مرموزی مانند ماده و انرژی تاریک که مدت‌ها دانشمندان را سردرگم کرده‌اند.

به گفته لیو، این انفجار‌های پیاپی آن‌قدر سریع و نادر هستند که ردیابی آنها بسیار دشوار است، زیرا در کسری از ثانیه پدیدار شده و ناپدید می‌شوند. این تکینگی‌ها که به‌نوعی جای ماده تاریک را می‌گیرند، پدیده‌ای به‌نام «فشار منفی» نیز ایجاد می‌کنند، نوعی چگالی انرژی مشابه با انرژی تاریک که علیه گرانش عمل کرده و باعث انبساط شتاب‌دار کیهان می‌شود.

لیو می‌گوید: «انیشتین نیز در مقاله سال ۱۹۱۷ خود درباره ثابت کیهانی، فشار منفی را مطرح کرده بود. در مدل جدید، با ترکیب چگالی مثبت جرم-انرژی و فشار منفی، محدودیت‌هایی وجود دارد که تضمین می‌کند چگالی انرژی همواره برای هر ناظر در حال حرکت، مثبت باقی بماند؛ بنابراین فرض چگالی منفی منتفی است.»

طبق این نظریه جدید، ماده و انرژی تاریک به‌طور دائمی وجود ندارند، بلکه فقط در لحظات کوتاهی پدیدار می‌شوند. تفاوت کلیدی این مدل با مدل استاندارد در نحوه برخورد با این «تکینگی‌های زمانی» است. مدل رایج بر یک رویداد واحد یعنی بیگ بنگ تکیه دارد، اما چارچوب جدید پیشنهاد می‌دهد که چنین انفجار‌هایی بار‌ها در طول تاریخ جهان رخ داده‌اند.

برخلاف مدل‌های مرسوم که برای بررسی‌شان نیازمند داده‌های تلسکوپ‌هایی، چون جیمز وب هستند، این نظریه ممکن است با ابزار‌های زمینی نیز قابل بررسی باشد.

این مقاله در مجله علمی Classical and Quantum Gravity منتشر شده است.

برچسب ها: جهان
ارسال نظرات
امروز شنبه ۰۶ ارديبهشت
امروز شنبه ۰۶ ارديبهشت
امروز شنبه ۰۶ ارديبهشت
امروز شنبه ۰۶ ارديبهشت