
مهدی رحمانیان، فعال مطبوعاتی و مدیرمسوول روزنامه شرق درباره شیوه اطلاعرسانی درخصوص مذاکرات ایران و آمریکا گفت: در ذهن و ضمیر آقایان این است که انتشار اخبار اگر از کانال رسانههای خارجی باشد، شاید بیشتر دیده و شنیده شود، حال آنکه این طور نیست. روش اطلاع رسانی در مذاکرات برجامی خوب و موفق بود که میتواند ادامه پیدا کند. البته بعید میدانم تیم جدید به سرپرستی عراقچی چنین رویکردی داشته باشد.
دیدارنیوز: چراغ سالن مذاکرات ایران و آمریکا روز شنبه در عمان روشن میشود؛ در کنار گفتگوهای دیپلماتیک، اهمیت مدیریت و جهت دهی افکارعمومی برای نیل به اهداف مدنظر بر کسی پوشیده نیست. به اذعان کارشناسان رسانه ترامپ گام اول را در این حوزه محکم برداشت و نه تنها خبر آغاز مذاکرات را اعلام کرد بلکه از مستقیم بودن گفتگوها خبر داد؛ بعد از اعلام این خبر، مسئولان، تحلیلگران و حتی رسانههای حاکمیتی به ویژه صداوسیما خیلی تلاش کردند موضوع را در قالب مطلوب طرف ایرانی بازتعریف کنند، اما کارشناسان موفق نبودند چراکه صحبتهای ترامپ اثر خود را گذاشته بود.
نکته دیگر آنکه به نظر میرسد طرف ایرانی خیلی رسانههای داخلی را در حوزه تأثیرگذاری بر افکارعمومی جهان موثر نمیداند و تلاش میکند بازی خود را در حوزه اطلاع رسانی از طریق رسانههای خارجی جلو ببرد. از این رو شاهد انتشار اخباری در آن رسانهها هستیم که از زبان منابع ایرانی بیان شده است.
البته غافلگیری، بیبرنامهگی و عقب افتادگی از جریان پرشتاب اطلاع رسانی در رسانههای ایرانی نیز حقیقتی انکارناپذیر است. در فضایی که رسانههای خارجی روی انتشار جدیدترین اخبار مربوط به مذاکرات شنبه متمرکز هستند، مشاهده میشود هنوز برخی رسانههای داخلی در فضای پیش از اعلام خبر مذاکره به سر میبرند و بحث میکنند آیا مذاکره خوب است یا خیر! حال آنکه این مرحله خوب یا بد تمام شده و مرحله دیگری پیش رو است که هر رسانه با حفظ خط و مشی سیاسیاش میتواند به کمک تیم مذاکرهکننده بیاید و قطعههای پازل دیپلماسی عمومی را تکمیل کند.
مهدی رحمانیان در گفتگو با نامه نیوز درباره مشهود شدن بیبرنامهگی طرف ایرانی برای اطلاعرسانی اخبار مذاکرات گفت: استراتژی ما در اطلاع رسانی باید تغییر کند یعنی این موضوع به تاکتیک مربوط نیست که بگوییم «چطور میتوان آن را عوض کرد». استراتژی در کشور ما عدم اطلاع رسانی دقیق، به موقع و شفاف است. تا این استراتژی وجود دارد هیچ پیشنهادی اثرگذار نیست. اگر استراتژی اطلاع رسانی ما تغییر کند بعد میتوان درباره تاکتیکهای اطلاع رسانی صحبت کرد.
وی افزود: قطعا طرف مقابل منتظر تغییر استراتژی ما در اطلاع رسانی نمیماند و تلاش میکند فضای رسانه را در اختیار خود بگیرد و با آن به افکارعمومی جهان جهت بدهد. از این رو مشاهده کردیم ترامپ در دیدار با نخست وزیر اسرائیل از آغاز مذاکرات با ایران از روز شنبه خبر داد و اعلام کرد «این مذاکرات مستقیم و در سطح بالا انجام میشود». طرف ایرانی با ملاحظات خودش میتوانست این خبر را اعلام کند، اما وقتی بنایی به تغییر استراتژی نیست طبیعتا طرف مقابل این کار را انجام میدهد.
این فعال مطبوعاتی درباره ترجیح طرف ایرانی برای جهت دهی به افکارعمومی جهان از طریق رسانههای خارجی گفت: متأسفانه ما درباره خیلی موضوعات در گذشته ماندیم، به این معنا که در ذهن برخی مسئولان و بخشی از جامعه، ما هنوز در فضای جنگ سرد پیش از فروپاشی شوروی هستیم و قدرت اصلی رسانه در دست خارجیها قرار دارد. در ذهن و ضمیر آقایان این است که انتشار اخبار اگر از کانال رسانههای خارجی باشد شاید بیشتر دیده و شنیده شود، حال آنکه این طور نیست.
وی با اشاره به پیشرفتها در حوزه اطلاع رسانی ادامه داد: فاصله بین رسانههای ایران و خارجی خیلی کم شده است و دیگر لازم نیست حتما خبری را بیبیسی یا رویترز بدهد تا جهانگیر شود. حتی یک شهروند خبرنگار میتواند خبری را اعلام کند که همه جهان آن را بشنود. از این رو معتقدم اگر خبری از کانال رسانههای داخلی نیز گفته شود آن هم ظرفیت جهانگیر شدن را دارد، نمونه اش خبر دستگیری صدام بود که ایرنا برای اولین بار منتشر کرد.
مدیر مسئول روزنامه شرق با اشاره به ابتکار محمدجواد ظریف برای همراه بردن رسانههای داخلی به محل مذاکرات برجامی یادآور شد: روش اطلاع رسانی در مذاکرات برجامی خوب و موفق بود که میتواند ادامه پیدا کند. البته بعید میدانم تیم جدید به سرپرستی عراقچی چنین رویکردی داشته باشد.