
علی مطهری، نماینده ادوار مجلس و فعال سیاسی میگوید که اکثر مردم ایران خواهان یک توافق بین ایران و آمریکا هستند و مخالفان نمیتوانند مانع تراشی کنند.
دیدارنیوز: علی مطهری گفت: دولت باید راه مذاکره را ادامه بدهد و انشاءالله که به نتیجه خواهد رسید؛ فکر میکنم که کاری از دست مخالفان مذاکره بر نمیآید و نمیتوانند مانع تراشی کنند. زیرا تصمیم مذاکره غیر مستقیم، تصمیم نظام و خواسته مردم است.
روز شنبه سرلشکر محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در سخنانی از پاسخ رهبر انقلاب به نامه ترامپ گفت؛ «پاسخی که در آن سه محور مهم گنجانده شده بود؛ اول آنکه «ما آغازگر جنگ نیستیم؛ هرگونه تهدید را با تمام قوا پاسخ خواهیم داد؛ به دنبال آرامش در منطقه هستیم»؛ دوم مربوط به مساله هستهای بود؛ «در مسئلهی هستهای به دنبال سلاح هستهای نیستیم و نیازهای ملت خودمان را در هستهای دنبال میکنیم»؛ و مورد سوم که دو تای قبلی را متاثر از خود میکند، مذاکرات میان ایران و آمریکا بود: «مذاکره مستقیم نخواهیم کرد، اما مذاکره غیرمستقیم ایرادی ندارد، چراکه ایران راه را نمیبندد و راه مذاکره غیرمستقیم را باز میگذارد تا اگر صادقانه حرکت کنید بشود مذاکره کرد.»
چنین موضعی درباره مذاکرات، از سوی دولت چهاردهم هم مطرح میشود و آنان هم بر مذاکرات غیر مستقیم تاکید دارند. آنچنان که عباس عراقچی ساعاتی قبل از شروع مذاکرات غیرمستقیم بین دو کشور در عمان از روز شنبه خبر داد.
اما در مقابل برخی از مخالفان مذاکره اظهارات تندی را مطرح کردند که با مخالفتهای زیادی همراه شده است. مانند حسین شریعتمداری، مدیر مسئول روزنامه کیهان که از طرح ترور دونالد ترامپ سخن گفت.
در این میان، علی مطهری، نایب رئیس پیشین مجلس و فعال سیاسی، در گفتوگویی با خبرآنلاین، درباره اظهارات مخالفان مذاکره با آمریکا بیان کرد: «می خواهند به دنیا نشان بدهند که در ایران افرادی هستند که درخواستهای خیلی بالاتری دارند. در واقع، اقدامات خودشان را یک نوع پشتوانه برای مذاکره میدانند و میخواهند بگویند ما در ایران چنین گروهها و رفتارهایی داریم که خواستههای بالایی دارند. البته، این موضوع میتواند در پیشرفت مذاکرات موثر باشد.»
او با اشاره به اظهارات سرلشکر باقری گفت: «معلوم شد که تصمیم نظام بوده و کل نظام خواستار رفع تحریمها است. در این موضوع دولت و همه نهادهای حکومتی همصدا و متحد هستند.»
مشروح گفتوگوی علی مطهری، نماینده ادوار مجلس و فعال سیاسی را در ادامه میخوانید؛
* آقای مطهری! این روزها بحث مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا مطرح شده است؛ نظر شما چیست و آیا با پالسهایی که داده میشود میتوان به سمت مذاکرات مستقیم رفت؟
از نظر من مذاکرات مستقیم بهتر و موثرتر خواهد بود؛ الآن که تصمیم نظام بر مذاکرات غیر مستقیم است، دخالتی نخواهیم کرد. ایران بر مذاکرات غیر مستقیم تاکید دارد و آمریکا باید پاسخ خود را بدهد. طبق اخباری که ما شنیده ایم، آمریکاییها مذاکرات مستقیم را ترجیح میدهند؛ اما مذاکرات غیر مستقیم هم مخالفتی ندارند. باید دید چه پیش میآید.
اکثر مردم ایران خواهان یک توافق بین ایران و آمریکا هستند
* چقدر فضای فعلی کشور شبیه فضای قبل از تصویب برجام است و میتواند تاثیر گذاری برای یک توافق جدید داشته باشد؟
اکثر مردم خواهان یک توافق هستند که تحریمها برطرف شود. طبیعی است که یک فضای اجتماعی در موفق بودن مذاکره، موثر است.
علامت تندروها به آمریکا این است که کسانی خواهان ترور ترامپ هستند
* مخالفان مذاکره و تندروها اظهارات عجیبی را مانند ترور ترامپ مطرح میکنند. این اظهارات چقدر بر روند مذاکره تاثیرگذار است و آیا میتوانند مانع مذاکرات شوند؟
میخواهند به دنیا نشان بدهند که در ایران افرادی هستند که درخواستهای خیلی بالاتری دارند. در واقع، اقدامات خودشان را یک نوع پشتوانه برای مذاکره میدانند و میخواهند بگویند ما در ایران چنین گروهها و رفتارهایی داریم که خواستههای بالایی دارند. البته، این موضوع میتواند در پیشرفت مذاکرات موثر باشد.
من فکر میکنم افرادی که این روزها این اظهارات را مطرح کردند؛ میخواهند به آمریکا علامت بدهند که کسانی هستند خواهان ترور ترامپ هستند. خودشان فکر میکنند که این موضوع میتواند برای مذاکره با مفید باشد و باید دید چه تاثیری در مذاکرات دارد. در آمریکا هم افرادی هستند که با مذاکره مخالف بوده و طرفدار حمله به ایران هستند. در هر دو کشور این گروهها وجود دارند.
تصمیم مذاکره غیر مستقیم، تصمیم نظام است
* دولت در مواجه با تندروها و کاسبان تحریم چه راهکاری رو باید در نظر گرفت؟
دولت باید راه مذاکره را ادامه بدهد و انشاءالله که به نتیجه خواهد رسید؛ فکر میکنم که کاری از دست مخالفان مذاکره بر نمیآید و نمیتوانند مانع تراشی کنند. زیرا تصمیم مذاکره غیر مستقیم، تصمیم نظام و خواسته مردم است. البته بخشی از مردم خواهان مذاکره مستقیم هستند، اما همین مقدار را هم قبول دارند.
* با توجه به اظهارات رئیس ستاد کل نیروهای مسلح میتوان گفت که حاکمیت برای رفع تحریمها در کنار دولت قرار گرفته است؟
بله، معلوم شد که تصمیم نظام بوده و کل نظام خواستار رفع تحریمها است. در این موضوع دولت و همه نهادهای حکومتی همصدا و متحد هستند.