دیدارنیوز - حسین معماریان (رئیس کرسی یونسکو در آموزشی مهندسی) درباره وضعیت مهندسان کشور به خبرنگار ایلنا گفت: اخیرا در ایران موسسهای ایجاد شده که افرادی از اساتید ایرانی در آن حضور دارند. در واقع این سازمان معادل سازمان PNG ( perfessional engineering) خارجی است. رویکرد این سازمان به این صورت است که افرادی که در صنعت هستند بعد از دو تا سه سال کار مداوم مدرک و حق امضا در امور مهندسی پیشرفته به دست میآورند.
معماریان ادامه داد: هنوز در کشور ما سازمانی به صورت PNG شکل نگرفته و دنبال این هستیم که مشابه آن را در کشورمان داشته باشیم. ضمن اینکه برای PNG یک سری امتحانات ویژه وجود دارد که توسط مهندسان باید گذرانده شود. البته در ایران نیز چنین سازمانی درست شده ولی برای همه مهندسان آن هم در سطح ملی هنوز به نتیجه خوبی نرسیده است.
وی در پاسخ به این سوال که آیا آمار دقیقی از مهندسین فارغ التحصیل بیکار موجود است یا نه گفت: خیر، اما انجمن آموزش مهندسی در نظر دارد به صورت سالیانه در این زمینه تحقیق و آمار و ارقام ارائه کند، اما فعلا کسی این را درست نمیداند و آمارها خیلی متناقض است، زیرا از بیکاری تعاریف مختلفی میشود.
رئیس کرسی یونسکو در آموزشی مهندسی اظهار داشت: ما در بخش آموزش عالی دقیقا میدانیم که چه تعداد وارد و چه تعداد خارج شدهاند، اما آینده فارغالتحصیلان مهندسی پیگیری نمیشود. بهتر است بعد از فارغ التحصیلی توسط ایمیل از افراد پیگیری شود که چه شرایطی دارند؟ بعد از چند سال کار پیدا کردهاند؟ آیا متناسب با رشته تحصیلیشان کار پیدا کردهاند یا نه؟ از این طریق میتوان به اطلاعات و آمار خوبی دست یافت.
همچنین محمدرضا حائری یزدی (رئیس مؤسسه ارزشیابی آموزش مهندسی ایران) در گفتوگو با خبرنگار ایلنا با اشاره به بهرههایی که این موسسه از وزارت علوم برده است، گفت: موسسه ارزشیابی آموزش مهندسی ایران یک موسسه کاملا مستقل است، ولی وزارت علوم به صورت غیرمستقیم نهاد اثرگذار و مهمی در کل مجموعه آموزش عالی در کشور است و انجمنهای مهندسی به نوعی زیر نظر وزارت علوم هستند.
وی در خصوص فعالیت موسسه ارزشیابی آموزش مهندسی ایران توضیح داد: موسسه ارزشیابی آموزش مهندسی ایران درحقیقت با مشارکت انجمن آموزش مهندسی ایجاد شده است. در طول سالهای گذشته چند نهاد برای ارتقا و اعتلای آموزش مهندسی ایجاد شدند که از جمله آنها انجمن مهندسی ایران، کرسی یونسکو در آموزش مهندسی و موسسه ارزشیابی آموزش مهندسی ایران هستند.
حائری یزدی اضافه کرد: با انعقاد تفاهم نامه با وزارت علوم در حقیقت میخواهیم اعتبار موسسه را به عنوان یک نهاد مستقل تثبیت کنیم و سعی داریم به دانشگاهها بگوییم چنین موسسهای میتواند در اعتبارسنجی و دادن سرتیفیکیتهای لازم به آنها کمک کند تا برنامهای آموزشی مهندسانشان مطابق با استاندارد بینالمللی فعالیت پیش برود.
رئیس مؤسسه ارزشیابی آموزش مهندسی ایران ادامه داد: خروجیهای هر دانشکده مهندسی، مهندسان هستند. این مهندسان باید برنامههای آموزشی را مطابق با استانداردهای بین المللی بگذرانند تا کیفیت لازم برای خدمت به جامعه را داشته باشند. استانداردهای بین المللی در حال حاضر میگوید که ما دیگر نباید دانشگاهها را بر اساس ورودیهایشان اعتبارسنجی کنیم بلکه این کار باید بر اساس خروجیها صورت بگیرد.
او اضافه کرد: به عنوان مثال ارزیابیها دیگر نباید بر اساس متربع ساختمان، تعداد کلاسها و تعداد اساتید صورت بگیرد گرچه اینها عوامل مهمی هستند اما خروجیها مهمتر است، البته باید در نظر بگیریم خروجیهایی که از دانشگاه مهندسی بیرون میآید چه کیفیتی دارد؟ آیا مهندسان فارغ التحصیل موارد و اِلمانهای لازم را فرا گرفتهاند تا بتوانند توانایی خود را به عنوان یک مهندس به جامعه عرضه کنند؟
او افزود: قرار است از امسال یک سری برنامه آموزشی مهندسی در دانشگاهها جهت ارزیابی مهندسان ابلاغ شود. ما این برنامهها را با همکاری وزارت علوم انتخاب کردیم و اینطور نبوده که خودمان برنامه بدهیم. به عنوان مثال دانشگاه تهران برای دانشکده فنی و مکانیک یک برنامه آموزشی خاص دارد و کسی که وارد آنجا میشود باید آن برنامه آموزشی که ۱۴۲ واحد است را بگذراند تا اینکه به عنوان یک مهندس فارغ التحصیل شود ما نیز کل این برنامه آموزشی را مورد ارزیابی قرار میدهیم.