
خبر عجیب و دور از انتظار تجاوز در آمبولانس و تعرض یک نیروی اورژانس به یک بیمار زن در مسیر انتقال به بیمارستان، این روزها واکنشهای زیادی را درپی داشته است.
دیدارنیوز: تجاوز در آمبولانس و تعرض یک نیروی اورژانس به یک بیمار زن در مسیر انتقال به بیمارستان، خبری است که چند روز پیش منتشر شد و به دنبال آن چند روایت دیگر نیز در رسانهها و شبکههای اجتماعی انعکاس پیدا کرد.
سال ۱۳۹۶ در پی وخامت حال یک زن، خانوادهی او با ۱۱۵ تماس میگیرند و مامور اورژانس به خواهر بیمار اجازه نمیدهد سوار آمبولانس شود.
به گزارش روزنامه شرق و به نقل از پدر بیمار، مامور اورژانس در طول مسیر از طریق دهان به زن تجاوز میکند. راننده که از این تصمیم خبر داشته است، مسیر را تغییر میدهد و دیرتر به بیمارستان میرسد، اما زن بیمار موضوع را به خانوادهاش اطلاع میدهد و از این مرد شکایت میشود.
شرایط استخدام اورژانس در ایران و جهان
شرایط شرکت در آزمون استخدامی اورژانس پیشبیمارستانی غیر از شروط عمومی، چند شرط خاص نیز دارد:
نداشتن سوابق محکومیت جزائی
مصرف نکردن سیگار و مواد مخدر و الکل و روانگردانها حتی یک بار.
سلامت جسمانی و روانی و سایر موارد مربوط توسط مراکز تعیین شده از سوی مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی پس از قبولی در آزمون و به هنگام مصاحبه در دانشگاه صورت میگیرد. با توجه به ماهیت عملیاتی رشته شغلی امور فوریتهای پزشکی و اهمیت سلامت جسمی و روحی و روانی کارکنان اورژانس پیشبیمارستانی، از ۳ برابر ظرفیت پذیرفتهشدگان در آزمون علمی، مصاحبه جامع به عمل خواهد آمد.
این شرایط و ضوابطها به منظور ایجاد شرایط ایدهآل برای جذب نیروی انسانی متخصص و پایبن در حوزه اورژانس پیش بیمارستانی تعیین شده است. اجرای صحیح این معیارها به بهبود کیفیت خدمات اورژانسی و مراقبت از سلامت جامعه کمک میکند.
در کشورهای آمریکا، کانادا، انگلستان و فرانسه نیز همین موارد برای استخدام در اورژانس لازم است:
- نداشتن سوءپیشینه
- سلامت روان و نداشتن بیماری روان
- نداشتن سابقه سوءمصرف مواد و الکل
- توانایی کنترل و مدیرت استرس
به نظر میرسد شرایط استخدام برای این شغل در ایران با کشورهای دیگر تفاوت عمدهای ندارد و حداقل پیش از شروع به کار یکسان است. اما تفاوت یا نقص میتواند در شیوهی سنجش، آزمایشهای مرتبط، تستهای سلامت روان و مراحلب عبور افراد از مراحل مختلف گزینشهای علمی و سلامتی باشد.
همینطور در کشورهای کانادا، انگلستان و فرانسه، سلامت روانی و ذهنی افراد در طول مدت اشتغال هم دنبال میشود، بهویژه آنکه افراد زیر فشار دائم روانی هستند و این کار میتواند به پایش دوباره منجر شود.
بازدارنده نبودن قانون
آن طور که در خبرها منتشر شده است، مامور متجاوز اورژانس کرج پس از شکایت و پیگیریهای خانوادهی بیمار به شلاق و ۲ سال محرومیت از شغل به عنوان نیروی اورژانس و راننده آمبولانس هم به دلیل اطلاع داشتن و همدستی، به شلاق محکوم شده است.
بر اساس گزارش شرق و مطالبی که در شبکههای اجتماعی منتشر شده، فرد متخلف اخراج نشده است و در واحد دیگری مشغول به کار بوده است تا پس از ۲ سال دوباره به اورژانس برگردد.
این مسئله میتواند یک زنگ خطر جدی باشد، چون میزان مجازات در حدی نیست که مانع تکرار این نوع جرائم شود و از طرف دیگر، نگرانی و بیاعتمادی مردم به نیروهای اورژانس و سیستم قضایی را به دنبال دارد.
نظارت و کنترل بیشتر با دوربین مداربسته
تخلف و جرم در تمامی مشاغل و گروههای تحصیلی ممکن است و حتی با وجود شرایط سخت استخدامی امکان خطا به صفر نمیسد. از سوی دیگر در بعضی حوزهها مانند بهداشت و درمان، حساسیت و نیاز به امنیت و اعتماد خیلی بیشتر و مهمتر است. بیماران و خانوادههای آنها باید بتوانند با اعتماد کامل خود را به کادر درمانی بسپرند و نگرانی از هیچ نوع آسیب عمدی نداشته باشند، به ویژه آنکه فرد توانایی محافظت از خود را ندارد.
یکی از روشهای سادهی کنترل و نظارت بر درستی کار و رفتار نیروهای اورژانس، استفاده از دوربین روی لباس و درون آمبولانس است. تجهیز لباس نیروهای اورژانس به دوربین، اما و اگرهایی دارد. چون این افراد ممکن است بیمار را در شرایط غیرعادی ببینند یا حمل کنند؛ بنابراین محافظت از تصاویر و حفظ حریم خصوصی بیماران هم باید در نظر گرفته شود و احتمالا به قوانین و دستورالعملها و تجهیزات بیشتری نیاز دارد.
اما مجهز کردن آمبولانسها به دوربین مدار بسته، زمان و هزینهی زیادی نیاز ندارد و میتواند اطمینانی برای بیماران و خانوادههایشان ایجاد کند. با توجه به خبرهای منتشر شده بهتر است وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی سریعتر در این مورد اقدام کنند.