
این پنجاه و دومین برنامه مجله خبری تحلیلی دیدارنیوز است که با اجرای محمدرضا حیاتی و با حضور کارشناسان و صاحب نظران تقدیم مخاطبان گرامی میشود.
دیدارنیوز _ اتاق خبر: درود بر شما بینندگان گرامی و همراهان عزیز دیدارنیوز. اینجا، استودیوی تلویزیونی دیدارنیوز و من، محمدرضا حیاتی با یک برنامه مجله خبری، تحلیلی دیگر در خدمت شما هستم.
در این برنامه میبینید و میشنوید:
۱. پیشروی نیروهای مخالف اسد در مناطق مختلف سوریه
۲. سقوط دولت فرانسه برای نخستین بار در تاریخ
۳. افزایش روزافزون نرخ ارز در کشور
۴. تداوم انتقادات به اجرای قانون موسوم به حجاب
ویدیوی این مجله خبری را میتوانید اینجا، یوتیوب و آپارات ببینید
نبرد برای تسلط بر حماه، پیشروی مخالفان به سمت این شهر
نیروهای مخالف حکومت سوریه به دروازههای شهر کلیدی حماه رسیدهاند. یک نهاد ناظر جنگ سوریه گفت: این درگیریها «موج گسترده آوارگان» را پدید آورده است.
گزارشها حاکی از پیشروی گروههای مسلح مخالف بشار اسد به سمت چهارمین شهر بزرگ سوریه است، عملیاتی که در ادامه تصرف سریع و برقآسای بخشهایی از شمال این کشور انجام شده است. این تحولات به چهار سال آرامش نسبی در سوریه پایان داده است.
همچنین، گزارشهای میدانی از قرار گرفتن فرودگاه حماه در آستانه سقوط خبر میدهند.
فرستاده سازمان ملل: تحولات سوریه، هشدار ظاهر شدن داعش را میدهد
گییر پدرسن، فرستاده سازمان ملل به سوریه اعلام کرد که اوضاع در سوریه پایدار نبوده و تحولات در این کشور هشدار ظاهر شدن داعش را میدهد.
وی افزود: تشدید تنشها باید کاهش پیدا کرده و آرامش در سوریه برقرار شود. تشدید تنش در سوریه میتواند روند آوارگی شهروندان سوری را شدت بخشد.
پدرسن همچنین، گفت: ما تمامی طرفها را ترغیب میکنیم تا به حل و فصل درگیری جاری در سوریه بپیوندند. راه حل نظامی برای درگیری در سوریه وجود ندارد و ما نسبت به عمیقتر شدن بحران در صورت عدم آغاز یک روند سیاسی با هدف دستیابی به راه حل، نگران هستیم.
بلینکن: دلیل پیشرویهای مخالفان بشار اسد در سوریه، متمرکز نبودن حامیان دمشق است
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا میگوید: پیشرویهای اخیر نیروهای هیأت تحریر الشام در سوریه نشان میدهد که تهران و مسکو به عنوان حامیان «بشار اسد» رئیسجمهور این کشور، متمرکز نیستند.
بلینکن گفت: خودداری اسد از مشارکت در فرآیندی برای حل بحران سیاسی چند ساله کشور جنگ زده سوریه نیز همان چیزی است که در را به روی فشارهای اخیر نیروهای شورشی باز کرد.
در خصوص این تحولات، گفتگو میکنم با ابراهیم فراهانی، تحلیلگر ارشد مسائل منطقه. آقای فراهانی! به نظر شما، تاثیر و تبعات تحولات اخیر سوریه در آینده میانمدت و کوتاهمدت این کشور چیست و نقش بازیگران منطقهای و بینالمللی را در آن چگونه میبینید؟
حکومت نظامی کوتاه مدت، دامنگیر رییس جمهور کره جنوبی شد
پارلمان کرهجنوبی طرح استیضاح رئیسجمهور را ارائه و حزب حاکم با آن، مخالفت کرد.
حزب حاکم کره جنوبی با استیضاح «یون سوک یول»، رئیس جمهور این کشور، پس از تلاش کوتاه مدت وی برای اعلام حکومت نظامی مخالفت کرده است.
رئیس جمهور کره جنوبی با متهم کردن مخالفان این کشور به «فعالیتهای ضددولتی»، فرمان برقراری حکومت نظامی اضطراری صادر کرد، اما ساعاتی بعد، ۱۹۰ قانونگذار پارلمان رأی به لغو حکومت نظامی دادند.
ارتش کره جنوبی اعلام کرد که حکومت نظامی تا دستور رئیس جمهور به قوت خود باقی خواهد ماند. اما «لی جائه میونگ» رهبر حزب دموکراتیک که اصلیترین حزب مخالف در این کشور محسوب میشود، فرمان حکومت نظامی را «مغایر قانون اساسی» خوانده و از ارتش و پلیس خواست تا به فعالیتهای عادی خود بازگردند
ناآرامی و هرج و مرج در کره جنوبی پس از آن رخ داد که حزب دموکراتیک هفته گذشته لایحه بودجه ۲۰۲۵ رئیس جمهور کره جنوبی را رد کرده و خواستار تحقیقات درباره چندین فقره فساد مرتبط با همسر یون سوک یول و برخی مقامات ارشد دولت این کشور شد.
دولت فرانسه سقوط کرد؛ قانونگذاران فرانسوی دولت را با رای عدم اعتماد برکنار کردند
به گزارش خبرگزاری فرانسه، دولت فرانسه با رأی عدم اعتماد سقوط کرد و بحران سیاسی در این کشور عمیقتر شد. نمایندگان مخالف دولت فرانسه دولت این کشور را سرنگون کرده و دومین قدرت اقتصادی اتحادیه اروپایی را در بحرانی سیاسی فرو بردند که توانایی این کشور را در قانونگذاری و مهار کسری بودجه عظیم تهدید میکند.
نمایندگان جناح راست افراطی و چپگرا با یکدیگر متحد شده و از طرح رأی عدم اعتماد علیه نخستوزیر میشل بارنیه و دولت او حمایت کردند.
به همین بهانه، گفتگو دارم با ابوالقاسم دلفی، سفیر پیشین کشورمان در فرانسه. آقای دلفی! به نظر میرسد که این اتفاق در ساختار سیاسی فرانسه بیسابقه بوده. تحلیل شما از چرایی وقوع این اتفاق و پیامدهای آن در فرانسه چیست؟
موضوع افزایش قیمت بنزین، هنوز مورد بحث و مجادله است
معاون پارلمانی رییس جمهور: دادن کارت سوخت به کسی که ۵ - ۶ خودرو داشته باشد عادلانه نیست. میخواهیم آن را اصلاح کنیم و کارت سوخت باید به شخص داده شود نه خودرو.
شهرام دبیری گفت: بحث تغییر قیمت بنزین مطرح نبوده و دولت، موافق دادن سهمیه بنزین به کد ملی است.
وی در ادامه گفت: اگر کسی بخواهد مقدار زیادی سوختگیری کرده و یا بنزین سوپر بزند، باید قیمت واقعی آن را بپردازد.
میرحسین موسوی از بیمارستان ترخیص شد
زهرا موسوی، دختر میرحسین موسوی در صفحه شخصی خود با اعلام این خبر نوشت: با تشکر از توجه و پیگیریها بعد از چند روز سخت، پدرم با بهبود وضعیت، رفع مشکل و رضایت پزشکان از بیمارستان مرخص شده است.
معاون حقوقی رئیسجمهور: بخشی از قانون حجاب قطعا قابلیت اجرا ندارد؛ تقاضا میکنم فرصتی برای اصلاح این قانون ایجاد شود
حجت الاسلام مجید انصاری، معاون حقوقی رئیس جمهور در گفتگویی بر عدم امکان اجرای بخشی از قانون حجاب و عفاف تاکید کرد.
وی افزود: همانگونه که تاکنون در تاخیر ابلاغ این قانون تدبیر شده، باید باز هم تدبیری برای فرصتی برای اصلاحیه ایجاد شود.
معاون رئیس جمهور، همچنین گفت: مجریان میگویند که نمیتوانند این قانون را اجرا کنند. مردم نگران هستند و نیروی انتظامی ممکن است رو در روی جامعه قرار بگیرد.
انصاری، تصریح کرد: رئیس جمهور در این باره دستور داده، کمیتهای نیز تشکیل شده و روی این موضوع کار میکنیم. من، یکی دو راه قانونی پیشنهاد کردم که از این راهها بتوانیم قبل از ابلاغ از آن مسیر پیش برویم تا فرصت اصلاح فراهم شود.
در همین رابطه، گفتگویی دارم با حمید قاسمی فیضآبادی، تحلیلگر مسائل سیاسی. آفای فیضآبادی به استودیوی دیدار خوشآمدید! به نظر شما، این قانون و اجرای آن، چه تبعاتی میتواند در جامعه امروز ایران به دنبال داشته باشد؟
قطر به بزرگترین تولید کننده "LNG" در دنیا تبدیل شده، ولی ما در زمستان ۳۰ درصد کسری گاز داریم!
حجتالله میرزایی، رئیس مرکز پژوهشهای اتاق بازرگانی میگوید: برای سومین دارنده مخازن گاز جهان، قطعی گاز و نگرانی مردم و تولید کنندگان در این زمینه نشان دهنده حکمرانی بد است.
وی در ادامه گفت: فرصت بهره برداری از مخازن گازی مشترک با قطر، کویت و عربستان را از دست دادیم. ۶۰ میلیون مترمکعب گاز را فقط از طریق "فلرها" هدر میدهیم.
قدرتمندترین پاسپورتهای جهان در سال ۲۰۲۴ معرفی شدند؛ سنگاپور در صدر جهان
تازهترین ردهبندی پرقدرتترین گذرنامههای جهان که توسط شرکت ویزاگاید (VisaGuide) انجام شده، نشان میدهد که پاسپورت سنگاپور با کسب امتیاز ۹۱.۲۷ در دسامبر ۲۰۲۴ صدرنشین شده است. پس از آن، به ترتیب گذرنامههای فنلاندی، اسپانیایی، دانمارکی، ایتالیایی، مالتی، فرانسوی، ژاپنی، اتریشی و مجارستانی قرار دارند.
این شرکت، پاسپورت ۱۹۹ کشور را بر اساس عواملی از جمله دسترسی بدون ویزا، با ویزای الکترونیکی و بدون گذرنامه به کشورهای دیگر، رتبهبندی کرده است.
بر پایه این رتبهبندی گذرنامه سنگاپور از حداکثر امتیاز ۱۰۰ را کسب کرده است.
در میان ۲۰ پاسپورت برتر، فقط دو پاسپورت غیر اروپایی وجود دارد که گذرنامههای سنگاپور و ژاپن هستند. در میان کشورهای خاورمیانه، گذرنامه امارات عربی متحده با کسب رتبه جهانی ۳۳ صدرنشین است و بالاتر از پاسپورت بریتانیا و ایالات متحده آمریکا قرار دارد.
پاسپورت ترکیه همسایه ایران در رتبه ۹۳ قرار گرفته و گذرنامه ایران در جایگاه ۱۷۱ قرار دارد. همچنین در این ردهبندی گذرنامه سومالی با کسب ۸.۱۵ امتیاز در رتبه آخر قرار گرفت.
ایلان ماسک: آمریکا به سوی ورشکستگی واقعی پیش میرود
ایلان ماسک، ثروتمند مشهور آمریکایی که گفته میشود در کابینه دولت ترامپ نیز حضور خواهد داشت، نسبت به مشکلات مالی فزاینده ایالات متحده هشدار داده و اعلام کرده که آمریکا به سرعت در حال حرکت به سمت وضعیت ورشکستگی واقعی است.
ماسک به همراه ویوِک راماسوامی، قرار است رهبری «دپارتمان کارایی دولت» جدید را در دولت دونالد ترامپ بر عهده بگیرد. بدهی ملی آمریکا در ۱۵ نوامبر برای نخستین بار در تاریخ این کشور از ۳۶ تریلیون دلار فراتر رفت.
قیمت دلار در بازار آزاد رکوردی تاریخی زد؛ هر دلار ۷۲ هزار تومان
قیمت دلار در بازار ایران به حدود ۷۲ هزار تومان رسیده است. عبدالناصر همتی، وزیرامور اقتصادی و دارایی در واکنش به افزایش بیسابقه قیمت دلار گفت «دلار بازار آزاد که ارتباطی به دولت ندارد و به دلیل تنشهای منطقهای و شرایط منطقه و انتظارات روانی جامعه دلار بازار آزاد افزایش پیدا کرده است.»
برخی از کارشناسان اقتصادی معتقدند که بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران بطور مستقیم در بازار آزاد و بازار نیما مداخله دارد و با دستکاری عرضه و تقاضا قیمتها را افزایش داده یا تلاش میکند از افزایش قیمتها جلوگیری کند.
در همین رابطه، گفتگویی دارم با سید مرتضی افقه، اقتصاددان و استاد دانشگاه. آقای افقه با توجه به افزایش روزمره نرخ ارز به نظر شما، چه آینده کوتاه مدت و میان مدتی، انتظار اقتصاد ایران را میکشد؟
عوامل برنامه:
تهیه کننده و کاگردان: سهیل محمدیان
فیلمبردار: حسین بابازاده
اجرا: محمدرضا حیاتی
تدوین: نیکو مجدی
سردبیر: محمد جعفری
با تشکر از: سیدمرتضی افقه، ابوالقاسم دلفی، حمید قاسمی فیضآبادی و ابراهیم فراهانی کارشناسان این برنامه