تیم مشترک باستانشناسی ترکیه و آمریکا که مشغول بررسی سایت زمینشناسی واقع در کوه آرارات در سه کیلومتری مرز ایران و ترکیه هستند، اعلام کردند که سازه شناسایی شده در عراق به احتمال بسیار زیاد متعلق به کشتی نوح است.
دیدارنیوز: باستانشناسان در موزه بریتانیا با رمزگشایی از کهنترین نقشه جهان که ۳ هزار سال قبل در عراق کشف شده و برجای مانده از تمدن بابل و به خط میخی است، توانستند مکان فعلی کشتی نوح را مشخص کنند.
این گروه از باستانشناسان که بخشی از تیم تحقیقاتی کوه آرارات و کشتی نوح هستند، یک سازند زمینشناسی در نزدیکی مرز ایران و ترکیه حفاری کردند که گمان میرود حاوی بقایایی شبیه به کشتی نوح باشد.
روزنامه ترکیهای حریت در گزارشی از کشف جدید باستانشناسی در مرز ایران و ترکیه اعلام کرد: اگرچه هنوز قطعیت این بررسیها اعلام نشده است، اما این یافته نتیجه کاوشهای گستردهای بود که توسط تیم تحقیقاتی کوه آرارات و کشتی نوح با همکاری سه دانشگاه ترکیه و آمریکا انجام شد.
پروژه تحقیقاتی یافتن کشتی نوح در کوه آرارات در مرز ایران و ترکیه از سال ۲۰۲۱ با هدف کاوش سازندهای زمینشناسی در این منطقه و آشکارسازی تمدن باستانی واقع در یک تپه ۵ هزار ساله آغاز شد.
این منطقه باستانی در سازند زمین شناختی «دوروپینار» در شهر دوبایزید در استان آغری ترکیه و در کمتر از ۳ کیلومتری مرز ایران و ترکیه قرار گرفته است.
سازند «دوروپینار» یک ویژگی جغرافیایی حدود دو کیلومتری است که عمدتاً از سنگ لیمونیت تشکیل شده است. با این حال برخی کارشناسان معتقدند با کشف جدید کشتی نوح است که در روایات مذهبی و افسانهای جاودانه شده است در مرز ایران و ترکیه بر تپهای از کوه آرارات نشسته است.
کشتی نوح داستانی شناخته شده است که در کتابهای مقدس ادیان مختلف تکرار شده. براساس روایات مندرج در کتابهای مقدس، نوح با راهنمایی الهی، یک کشتی عظیم ساخت تا دو گونه از هر گونه حیوانی را از سیل فاجعه باری که زمین را زیر آب فرو برد، نجات دهد.
در کتاب پیدایش آفرینش گزارش شده است که کشتی در کوههای آرارات در شرق ترکیه قرار دارد. باستانشناسها حالا توانستهاند در ساختار بررسی شده «موادی از خاک رس، مواد دریایی و غذاهای دریایی» را در سازند زمینشناسی این منطقه از کوه آرارات کشف کنند.
این اکتشافات حاکی از فعالیتهای انسانی در این منطقه به دوره کالکولیتیک است که از ۵۵۰۰ تا ۳۰۰۰ قبل از میلاد را شامل میشود.
پروفسور فاروق کایا از اعضای تیم محقق یافتن کشتی نوح با اشاره به همسویی وقایع تاریخی درباره اهمیت سافتههای مرتبط با وجود کشتی نوح در مرز ایران و ترکیه به روزنامه حریت چاپ ترکیه گفت: سیل مرتبط با داستان نوح در کتاب مقدس تقریباً ۵۰۰۰ سال پیش رخ داد. نتایج تاریخگذاری باستانشناسها نیز در این منطقه قانع کننده است. البته باید اذعان کرد که وجود خود کشتی را نمیتوان تنها از طریق تاریخگذاری تأیید کرد بلکه برای آشکار ساختن شواهد قطعی نیاز به تحقیقات و تحلیلهای گسترده بیشتری است.
داستان کشتی نوح در سه دین اصلی مسیحیت، یهودیت و اسلام اهمیت بسیار زیادی دارد و کشف بقایای باستانشناسی بالقوه شبیه به کشتی نوح در کوه آرارات در مرز ایران و ترکیه فرصتیی منحصر به فرد برای پل زدن روایات تاریخی با کاوشهای علمی است.
سال ۱۸۷۶ به نوشته نشنال جئوگرافیک، جیمز برایس، وکیل و سیاستمدار بریتانیایی از کوه آرارات، جایی که براساس روایت مذهبی گفته میشد که کشتی نوح در آن آرام گرفته است، صعود کرد. او ادعا کرد یک تکه چوب که «با تمام الزامات پرونده مطابقت دارد» دراین نقطه یافته است که در واقع قطعهای از کشتی نوح است.
سال ۱۹۴۰ نیز یک اپتومتریست ادعا کرده بود کشتی نوح را در بالای صخرهای در ترکیه دیده است. پس از آن نیز کشیشهای مسیحی در جستجوی کشتی نوح در کوه آرارات در سالهای ۲۰۰۰ میلادی برآمدند و ادعا کردند چوبهای سنگشدهای در قله کوه آرارات پیدا کردهاند.
جودی مگنس، پژوهشگر نشنال جئوگرافیک و باستانشناس دانشگاه کارولینای شمالی در پاسخ به این دعاوی گفته است: هیچ باستانشناس قانونی در جستجوی کشتی نوح نیست و ادعاها درباره یافتن این کشتی قابل تایید نیست. چون باستانشناسی علمی است که در آن با سؤالات تحقیقاتی روبرو میشویم و باید با حفاری باستان شناختی به آنها پاسخ دهیم.
اریک کلین، باستانشناس دانشگاه جرج واشنگتن نیز دو سال قبل به نشنال جئوگرافیک گفته بود: شواهد زمینشناسی وجود دارد که نشان میدهد سیل بزرگی در منطقه دریای سیاه حدود ۷۵۰۰ سال پیش رخ داده است. اما دانشمندان در مورد گستردگی آن رویداد اختلاف نظر دارند.
در کتابهای دینی، کشتی نوح «بر روی کوههای آرارات» واقع در پادشاهی باستانی اورارتو، منطقهای که اکنون شامل ارمنستان و بخشهایی از شرق ترکیه و ایران است و نه قلهای نمادین که نام آن را یدک میکشد، قرار دارد.
باستانشناسهای آمریکایی در حالی درباره وجود کشتی نوح در کوه آرارات در مرز ایران و ترکیه اختلاف نظر دارند که باستانشناسان و محققین موزه بریتانیا در روزهای گذشته و پس از یکماه رمزگشایی از قدیمیترین نقشه جهان که بر یک لوح گلی حک شده بود، اعلام کردهاند که مکان احتمالی وجود کشتی نوح همان نقطه مورد نظر در مرز ایران و ترکیه یعنی در کوه آرارات است.
براساس این لوح بابلی به خط میخی که ۳ هزار سال قبل پخته شده و «ایماگو موندی» نام دارد و سال ۱۸۸۲ در عراق کشف شد و به آفرینش زمین مرتبط است، پژوهشگران موزه بریتانیا با رمزگشایی این قدیمیترین نقشه جهان و ارجاع به کتابهای مقدس اعلام کردند که کشتی نوح در منطقه اورارتو در کوه آرارات به گل نشسته است.