جامعه پلاس در یکی دیگر از برنامه های خود به سراغ موضوع تحولات تاریخی جامعه ایران قبل و بعد از انقلاب رفته و این موضوع را با شایان هوشیار، پژوهشگر تاریخی و سیاسی و نویسنده رفت، به بحث گذاشت.
دیدارنیوزـ نسرین نیکنام: جامعه پلاس در برنامه های پیشین خوب بیشتر با جامعه شناسان درباره تاثیر تحولات اجتماعی و تاثیر آن در آینده کشور پرداخت اما در این برنامه و در گفت و گو با شایان هوشیار پژوهشگر تاریخی،سیاسی و نویسنده تحولات تاریخی جامعه ایران قبل و بعد از انقلاب را به بحث و بررسی گذاشت.
ویدیوی این گفت و گو را می توانید اینجا، یوتیوب و آپارات ببینید.
او در این گفتگو دلایل وقوع انقلاب ۵۷ را نارضایتی جامعه، حق انتخابات و مجلس آزاد و آزادی زندانیهای سیاسی میداند و میگوید: این خواستههای جامعه که خیلی پررنگ و ادامه دار بود روی هم انباشت شد و بی توجهی رضا شاه در دهه ده و بیست و ادامه همین روند توسط محمدرضا شاه و در نهایت رفتن او در دی ماه منجر به انقلاب شد.
او ادامه میدهد: هر چند که در همان زمان و شلوغیهای سال ۵۷ شاه گفت که من صدای انقلاب شما را شنیدم، اما شاید دلیل اصلی روند تحولات آن سال حضور گروهها و احزاب سیاسی پویا بود، یعنی به طور قطع میتوان گفت که جامعه ایران پیش از انقلاب پویاتر از جامعه امروز ایران بود.
هوشیار میافزاید: من فکر میکنم مسایل جامعه به فرهنگ مردمی ما و کف جامعه ربط دارد و اصلا بحث با حکومت و نظام نیست و طرح این موضوع از دید مردم شناسانه است، من معتقدم ما در فرهنگمان خیلی بهایی به تعلیم و تربیت ندادیم، از این رو صحبت از تغییر و انقلاب هر پنجاه سال یکبار بیان نمیشد.
این پژوهشگر به مقایسه جامعه ایران و کشورهای دیگر میپردازد و میگوید: در هیچ کجای دنیا نمیبینید که هر چند سال یکبار مردم آن بیان کنند که میخواهند حکومت عوض کنند، آنها نمیگویند این حکومت را میخواهیم یا نمیخواهیم، نمیگویند رضا شاه برود یا محمدرضا شاه برود همه چیز درست میشود.