جامعه پلاس در یکی دیگر از برنامههای خود میزبان مصطفی مهرآیین، جامعه شناس بود؛ این گفتوگو به شکل متفاوت و با موضوع جامعه شناسی فلسفی انجام شد که میبینید و میخوانید.
دیدارنیوزـ نسرین نیکنام: مصطفی مهرآیین، جامعه شناس مهمان یکی دیگر از برنامههای جامعه پلاس بود، این گفتگو شکل متفاوتی با برنامههای پیشین داشت. او آنچه از گذشتههای دور تاکنون جامعه تجربه کرده است را به صورت جامعه شناسی فلسفی بیان کرد.
حاصل این گفتوگو را میتوانید به صورت ویدیوی اینجا، یوتیوب و آپارات ببینید.
مهرآیین در ابتدا اشارهای به موضوع دین و آنچه در دوران پهلوی اول و دوم اتفاق افتاد دارد و میگوید: پهلوی وجه دینی را استثمار کرده بود، هر چند در پهلوی دوم با برگزاری مراسمهای دینی برخورد جدی نشد، اما در پهلوی اول ماجرا برعکس بود.
اینطور که این جامعه شناس میگوید: در حال حاضر حاکمیت با برگزاری مراسمهای دینی و مذهبی چه به شکل مراسمهای عزا و شادی به مردم القا کند که دین در همه جا اولویت دارد، اما اینطور نیست که همه جامعه با این القای دینی همراه شود.
مهرآیین ادامه میدهد: این تفکر دائم به دنبال این است که به جامعه بگوید چه چیزی را ببینید چه چیزی را نبیند، چه چیزی را بشنود چه چیزی را نشنود، چه اموری مرئی و چه اموری نامرئی است.
این جامعه شناس میافزاید: اما جامعه فکر میکند با تامل درباره همه چیز تصمیم میگیرد، نکته قابل تامل اینجاست که ادامه این روند جامعه را یک جامعه فرودست تبدیل میکند.
او معتقد است که جامعه معتدل جامعهای است که هم مراسم تولد برگزار میکند هم عروسی و در ماههای خاص مراسم عزاداری و مذهبی برگزار کند، اما اگر حاکمیت بخواهد مدام مناسک دینی را پررنگتر کند، جامعه آن را نمیپذیرد.
مهرآیین ادامه میدهد: جامعه ایران از گذشته تاریخی و انباشت، فرهنگی، عاطفی، احساسی و ... تغذیه میکند و اتفاقی که افتاده این است که این منابع در حال تخلیه شدن هستند مانند همین شرایطی که در محیط زیست داریم، جامعه به نوعی در حال تخلیه شدن است و موضوع مهم اینکه جامعه تسلیم این شرایط نخواهد شد و برای خود راهی پیدا میکند.
متآسفانه ، تکرار بدیهیات جامعه است که هیچ نکته ای جاذب توجه در آن نیست . تند تند و بریده بریده صحبت کردن هم که مزید سر درد است !