تیتر امروز

رضا نامجو: جامعه احساس می‌کند دو طرف ترازو تعادل ندارد/ با توقیف ماشین حق شهروندی تضییع می‌شود/ اگر طرح نور خواست مردم است، اثبات شود
گفت و گوی ویژه جامعه پلاس با یک وکیل پایه یک درباره طرح نور

رضا نامجو: جامعه احساس می‌کند دو طرف ترازو تعادل ندارد/ با توقیف ماشین حق شهروندی تضییع می‌شود/ اگر طرح نور خواست مردم است، اثبات شود

جامعه پلاس در یک گفت و گوی ویژه به سراغ موضوع طرح نور رفته و سوالاتی را با دکتر رضا نامجو، وکیل پایه یک دادگستری مطرح کرده که می‌خوانید.
محمد حسن موحدی ساوجی:حکومتی که رضایت اکثریت را ندارد اسلامی نیست/خداوند به پیامبرش هم‌حق تحمیل حکومت را نداد
در دهمین برنامه دیدار اندیشه گفت‌وگو با یک استاد دانشگاه و حوزه مطرح شد:

محمد حسن موحدی ساوجی:حکومتی که رضایت اکثریت را ندارد اسلامی نیست/خداوند به پیامبرش هم‌حق تحمیل حکومت را نداد

دیدار اندیشه در دهمین برنامه خود میزبان محمد حسن موحدی ساوجی، استاد دانشگاه و حوزه بود، او معتقد است: از کافران نیز نمی‌توان حق حیات، حق آزادی اندیشه، حق تعیین سرنوشت، حق مالکیت و تحصیل را سلب...
المپیک پاریس؛ ناکامی هانیه رستمیان و شمشیربازان/ شروع عالی جوکر و کارلیتوس
این گزارش بروز رسانی می‌شود

المپیک پاریس؛ ناکامی هانیه رستمیان و شمشیربازان/ شروع عالی جوکر و کارلیتوس

بازی‌های المپیک پاریس ۲۰۲۴ از امروز (شنبه) رسما آغاز شده و نمایندگان پرامید ایران در چند رشته از جمله قایقرانی، شمشیربازی، ژیمناستیک و تنیس روی میز به میدان خواهند رفت و در تیراندازی هم هانیه...

چهارشنبه سوری، نماد همبستگی ملی

جشن چهارشنبه سوری همانند دیگر آیین‌های ملی اثر مثبت و سازنده‌ای در ایجاد نشاط اجتماعی دارد، اما آنچه که باعث می‌شود این جشن زیبا به کابوسی اجتماعی تبدیل شود رها شده‌گی و به رسمیت نشناختن این مناسبت از سوی نظام اجتماعی است.

کد خبر: ۱۶۲۵۷۱
۱۱:۴۲ - ۲۲ اسفند ۱۴۰۲

چهارشنبه سوری، نماد همبستگی ملی

دیدارنیوزـ *مصطفی آب روشن: جشن چهارشنبه سوری همانند دیگر آیین‌های ملی اثر مثبت و سازنده‌ای در ایجاد نشاط اجتماعی دارد، اما آنچه که باعث می‌شود این جشن زیبا به کابوسی اجتماعی تبدیل شود رها شده‌گی و به رسمیت نشناختن این مناسبت از سوی نظام اجتماعی است.

وقتی این پتانسیل و سرمایه اجتماعی که می‌تواند شادی و نشاط همگانی را در بطن جامعه تزریق و هیجانات اجتماعی را تخلیه کند از سوی مسئولان فرهنگی کشور نادیده گرفته می‌شود خواهیم دید که این هیجانات در شکل مخرب و اسیب زننده‌ای خود را نشان می‌دهد این یک خطای فاحش تاریخی است که ما تلاش کنیم مناسبت‌هایی که شادی و نشاط را برای شهروندان به ارمغان می‌اورد را با توجیه فقدان مبنای منطقی سرکوب کنیم.

ما بایستی بپذیریم که چهارشنبه سوری یکی از جشن‌های باستانی به شمار می‌آید که بطور بالقوه می‌تواند نماد عالی همبستگی اجتماعی تلقی شود، اما امروزه بخاطر نگاه‌های امنیتی و بی تفاوتی ساختاری، به عاملی ضد اجتماعی تبدیل شده است با دقت در دیگر جوامع، در می‌یابیم که جشن‌های ملی را به عنوان آیین‌های پذیرفته، پاس می‌دارند و به نسل‌های آینده منتقل می‌کنند.

آنچه که باعث تاسف است اینکه شادی‌های کاذب و ناهنجاری که در قالب تخریب خود را نشان می‌دهد خود به عنوان سنتی نوظهور جایگزین جشن چهارشنبه سوری شده است، بطوریکه در سال‌های اخیر پیامدی جز غم و اندوه برای جامعه نداشته است در واقع چهارشنبه سوری در جامعه ما نمادی ضد اجتماعی و اعتراضی به خود گرفته است که انعکاس نادیده گرفتن این سنت پذیرفته شده‌ی اجتماعی است.

بنظر می‌رسد برای اینکه چهارشنبه سوری از یک معضل امنیتی به آیینی با شکوه و شادی‌آور تبدیل گردد بایستی سه گام اساسی از سوی نظام فرهنگی و اجتماعی برداشته شود اولین گام پذیرش و به رسمیت شناختن این ایین باستانی همانند دیگر اعیاد و مناسبت‌های رسمی بعنوان یک واقعیت اجتماعی است، دومین قدم، همدلی و همسویی فعالانه‌ی مسئولین و نهاد‌های فرهنگی در شادی و نشاط اجتماعی، و در گام سوم اتخاذ تدابیر عملی از سوی دولت، شهرداری ها، رسانه ملی، نیروی انتظامی است تا شادی و نشاط اجتماعی بخوبی محقق گردد.

بطور مثال: زمینه‌ی اجرای موسیقی زنده، نور افشانی در میدان‌های اصلی شهر و محلات بر قرار گردد از سوی دیگر اهدای فشفشه و یا وسایل آتش بازی استاندارد و بی خطر در محله‌ها در دستور کار خود قرار گیرد تا با تخلیه‌ی هیجانات منفی، نشاط و ارامش به جامعه باز گردد در واقع با مدیریت آیین چهارشنبه سوری، این سیل خروشان را می‌توان به نماد همبستگی ملی تبدیل کرد.

* جامعه شناس و استاد دانشگاه 

ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
نظر:
بنر شرکت هفت الماس صفحات خبر
رپورتاژ تریبون صفحه داخلی