
حجتالاسلام احمد مازنی نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر در مجلس دهم و نامزد دوره دوازدهم در برنامه رکن سه دیدارنیوز به پرسشهای ما پاسخ داد.
دیدارنیوز ـ اسفندیار عبداللهی: چهل پنج سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی و ۴۴ سال پس از استقرار نظام جمهوری اسلامی ایران و دو روز مانده به برگزاری انتخابات دوره دوازدهم مجلس شورای اسلامی و همزمان ششمین دوره از انتخابات خبرگان رهبری، من اسفندیار عبداللهی در برنامه رکن سه دیدارنیوز، میزبان حجتالاسلام احمد مازنی، نماینده سابق مجلس و نامزد این دوره از انتخابات مجلس شورای اسلامی بودم و درباره تاریخ انقلاب و نتایجی که بعد از ۴۵ سال به دست آمده و همچنین دلایل و اهداف او از نامزد شدن در این کارزار سیاسی، به گفتوگو نشستیم.
ویدیوی کامل این گفتوگو را اینجا، در یوتیوب و آپارات و دیگر حسابهای دیدار درشبکههای اجتماعی ببینید و بشنوید
یک انتخابات دیگر در جمهوری اسلامی در روز جمعه ۱۱ اسفند ۱۴۰۲ برگزار میشود و در آن ۲۹۰ نماینده مجلس دوازدهم و اعضای خبرگان رهبری (دوره ششم)، انتخاب میشوند.
مثل همیشه از یک سال پیش بحثها و نظرات زیادی در مورد انتخابات مجلس دوازدهم آغاز شد و هر گروه و دسته سیاسی از زاویه و منظری به نحوه برگزاری این دوره از انتخابات نگاه میکردند. یکی از اقدامات و مصوبات مجلس یازدهم تدوین و نصویب قانون جدید انتخابات بود که مهترین تفاوتش با قانون قبلی، اضافه شدن پیش ثبت نام به مراحل نامزد شدن بود. استدلال هم این بود که با افزودن این مرحله هیاتهای اجرایی فرصت بیشتری برای بررسی پرونده داوطلب خواهند داشت. اما انتقادات زیادی حول این موضوع شکل گرفت و هنوز هم نسبت به این بند از قانون جدید انتخابات حرف و نقد وجود دارد.
انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در ۱۱ اسفند ۱۴۰۲ برای تعیین نمایندگان دوازدهمین دوره مجلس (۲۹۰ نماینده برای یک دوره چهار ساله) برگزار خواهد شد. پس از موافقت شورای نگهبان با یکی از تاریخهای پیشنهادی وزارت کشور، تصمیم بر این شد که این انتخابات همزمان با انتخابات ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری در روز جمعه ۱۱ اسفند برپا شود.
در بین جناحهای سیاسی، جناح اصولگرایان فعالیت انتخاباتی خود را در قالب دو تشکل اصلی خود یعنی شورای ائتلاف و شورای وحدت دنبال میکنند. همچنین سومین ائتلاف اصولگرایان به نام ائتلاف امنا، اعلام موجودیت کرد. ائتلاف صدای ملت به سرفهرستی علی مطهری (حوزه انتخابیه تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس) در ۵ اسفند اعلام موجودیت کرد. برخی این فهرست را نخستین ائتلاف بی حضور یک چهره روحانی در انتخابات ادوار مجلس میدانند.
مهمان برنامه ما حجتالاسلام احمد مازنی میتوانست تنها مععم این فهرست باشد، اما نه احزاب سه گانه اصلاحطلب حاضر در این لیست، نه اعتدال و توسعه و نه مطهری زیر بار او نرفتند. آنگونه که از فحوای کلام آقای مازنی بر میآید آنها نظرات هویت طلبانه او نسبت به اصل مهم اصلاحطلبی و دفاع از این خط و مشی را بر نتافتند.
اما باز به انتخابات برگردیم، جبهه اصلاحات به عنوان مهمترین و رسمیترین نهاد این جریان بارها اعلام کردند که با توجه رد صلاحیتهای گسترده وشرایط ناامید کننده نهاد انتخابات، توصیهای برای شرکت یا عدم مشارکت ندارند و بخصوص اعلام کرده اند که در تهران اساسا نیرویی ندارند که بتوانند فهرستی تهیه کنند و یا شخصی را در عرصه ندارند که به او رای دهند. سید محمد خاتمی به عنوان پدر معنوی جریان اصلاحات نیز کم و بیش همین نظر را دارد. بخش عمدهای از کاندیداها از جمله برخی از نمایندگان فعلی مجلس توسط شورای نگهبان رد صلاحیت شدند، رد صلاحیتهای گسترده انتقادات زیادی حول محور خالصسازی یا یک دست سازی نهادهای اجرایی و نظارتی را در پی داشت.
مهمترین بخش ماجرا که اتفاقا از دلایل دعوت ما از احمد مازنی هم هست، قصه «روزنه گشایی» است. ماجرا از آنجا شروع شد که ۱۱۰ اصلاحطلب، میانه رو، اصولگرای میانه و چند تن از اعضای حزب اعتدال و توسعه بیانیهای را در حمایت از اصل انتخابات و مشارکت امضا کردند که در آن تاکید کردند نباید هیچ فرصت انتخاباتی را برای اصلاح از دست داد و این صندوق است که مانع مسدود شدن روزنههای امید میشود. آنها گفتند که پا به عرصه انتخابات میگذارند که روزنه گشایی کنند برای اصلاح و توسعه. مهمان ما یکی از این ۱۱۰ نفر است.
این دوره از چند نظر با گذشته متفاوت است. در تاریخ ۱۲ مرداد ۱۴۰۲ میلیونها پیامک دعوت به کاندیداتوری انتخابات مجلس شورای اسلامی ۱۴۰۲ از طرف وزارت کشور برای بسیاری از مردم ایران فرستاده شد که اقدامی بیسابقه بودهاست.
ثبت نام اولیه داوطلبان انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی طی مدت یک هفته در ۲۷ مهر تا ۳ آبان ۱۴۰۲ انجام شد. در این دوره ۲۴٫۸۲۹ داوطلب نامنویسی کردند که ۱۲ درصد آنها زن بودند.
سخنگوی ستاد انتخابات کشور در ۲ بهمن ۱۴۰۲ اعلام کرد که صلاحیت ۱٫۰۱۴ نمایندهای که در هیئتهای اجرایی احراز نشده بودند، تأیید و مجموعاً ۱۲٫۰۳۳ نفر تأیید صلاحیت شدند.
ستاد انتخابات کشور در روز جمعه ۱۹ آبان از پایان بررسی صلاحیت داوطلبان این انتخابات در هیئتهای اجرایی خبر داد. رد صلاحیت منتقدان دولت سید ابراهیم رئیسی، چهرههای میانهرو و تعداد معدود اصلاحطلبان و چندین نماینده وقت مجلس ایران در رسانهها و روزنامههای این کشور واکنشهای گستردهای پیدا کرد. بسیاری این مسئله را ادامه روند خالصسازی خواندند.
طبق اعلام سخنگوی شورای نگهبان ۲۷۵ نماینده فعلی مجلس برای انتخابات مجلس دوازدهم ثبت نام کرده بودند، از این میان ۲۶ نماینده صلاحیتشان تأیید نشدهاست، اسامی این افراد به شرح زیر است. مهدی عیسیزاده، جلال محمودزاده، سید علی موسوی، احمد علیرضابیگی، سید کاظم موسوی، سید غنی نظری، جلیل رحیمی جهانآبادی، احسان ارکانی، علی جدی، سید مجتبی محفوظی، سید لفته احمدنژاد، قاسم ساعدی، کمال علیپور خنکداری، احمد دنیامالی، رضا حاجیپور، شهریار حیدری، محسن فتحی، سیدمهدی فرشادان، معینالدین سعیدی، اسماعیل حسینزهی، جلال رشیدی کوچی، مجید انصاری، رجب رحمانی، محمد خدابخشی، محمود احمدیبیغش و اسفندیار اختیاری.
گزارش عکس