تازهترین برنامه بافرهنگ به میزبانی حسین قنواتی با موضوع «جشنهای فراموش شده و فرهنگ» به گفتوگو با دکتر میثم حسینخانی، دکترای ادبیات و پژوهشگر جشنها و آبینهای ایرانی اختصاص یافته است.
دیدارنیوز ـ حسین قنواتی: در دوازدهمین برنامه «با فرهنگ» از دیدار نیوز، میزبان دکتر میثم حسینخانی، دکترای ادبیات و پژوهشگر جشنها و آبینهای فراموش شدهی ایرانی بودم و در موضوع «فرهنگها و جشنهای فراموش شده» به گفتوگو نشستیم.
این گفتوگو با توجه به واکنشها به نامگذاری اخیر برای شب یلدا در گاهشمار ایران، با اشاره به این رویداد آغاز میشود. دکتر حسینخانی در این رابطه معتقد است که اگر خِرَدورز باشیم، جشنهای ملی مانند آیین شب یلدا میتواند سبب وفاق و همدلی و اتحاد میان مردم باشد.
این پژوهشگر متون کهن و ادبی پیرامون جشنهای فراموش شده سپس به جشنهای «گلافشان» و «شادگلی» میپردازد که از فرهنگ ایران به اطراف کشور به ویژه فرهنگ اعراب راه یافتهاند.
وی همچنین به جشنها و مسابقات رایج در فرهنگ ایران میگوید که مردم کمتر از آن با خبرند. «شاطران» و «آبپاشان» از جملهی این جشنها هستند که حسینخانی به تشریح آنها میپردازد.
ویدیو این گفتوگو را در اینجا و کانال آپارات و یوتیوب دیدار ببینید
او در مورد آیینهای سوگواری که امروز رایج است نیز توضیح میدهد که مراسمهای سوم و هفتم، سپس ماه (چهلم در فرهنگ امروز) و سال، جزو واردات فرهنگی است که از آن به عنوان «اسراییلیات» یاد میشود و از فرهنگ دینی یهودی به رسوم اسلامی و امروزی ما آمدهاند.
حسینخانی توقف در سوگواری در آیین فرهنگی و دینی زرتشتی ما را از مواردی میداند که دین باستانی ایرانیان نادرست میدانسته است.