تیتر امروز

صادق زیباکلام: تندروها به سرمایه‌گذاران گفتند گول لبخند روحانی و ظریف را نخورید/ برجام قبل از خروج ترامپ مرده بود/ می‌شد زودتر مذاکره کرد اما ...
گفت‌وگوی دیدار در برنامه ایرانشهر با یک تحلیلگر مسایل سیاسی

صادق زیباکلام: تندروها به سرمایه‌گذاران گفتند گول لبخند روحانی و ظریف را نخورید/ برجام قبل از خروج ترامپ مرده بود/ می‌شد زودتر مذاکره کرد اما ...

دیدارنیوز در روزی که سومین دور از مذاکرات تهران و واشنگتن در شهر مسقط برگزار شد، میزبان صادق زیباکلام استاد دانشگاه و تحلیلگر مسایل سیاسی در برنامه ایرانشهر بود.
بهرام امیر احمدیان: ما تجربیات کارسازی از گفت‌و‌گو نداریم/سیامک کاکایی: نوروز، جوهره و مایه گفتمان ملی در ایران است به دیپلماسی نوروز بیندیشیم!
در اولین نشست «صلح و وحدت ملی در ایران» مطرح شد:

بهرام امیر احمدیان: ما تجربیات کارسازی از گفت‌و‌گو نداریم/سیامک کاکایی: نوروز، جوهره و مایه گفتمان ملی در ایران است به دیپلماسی نوروز بیندیشیم!

گروه صلح و وحدت ملی انجمن مطالعات صلح ایران، عصر چهارشنبه، سوم اردیبهشت ماه، اولین نشست خود را با موضوع «صلح و وحدت ملی در ایران» با همکاری خانه اندیشمندان علوم انسانی در سالن حافظِ خانه اندیشمندان...
فوتی‌های بندر شهید رجایی به ۲۸ نفر رسید/ وزارت دفاع: هیچ محموله سوخت یا نظامی در حادثه نبوده است/ آتش دوباره شعله گرفت
حادثه تلخ و دردناک در جنوب کشور (بروزرسانی می‌شود)

فوتی‌های بندر شهید رجایی به ۲۸ نفر رسید/ وزارت دفاع: هیچ محموله سوخت یا نظامی در حادثه نبوده است/ آتش دوباره شعله گرفت

در حادثه انفجار روز (شنبه) در بندر شهید رجایی بندرعباس در هرمزگان، متاسفانه طبق آمار‌ها تا ساعت ۱۰:۰۰ صبح امروز یکشنبه، ۲۸ نفر جان خود را از دست دادند و بیش از ۸۰۰ نفر مصدوم شدند.

گردوغبار؛ تهدیدی جدی برای شهر‌های ایران

شعبانی عراقی، یکی از محققان کشورمان گفت: ایران در منطقه خشک و نیمه‌خشک جهان واقع شده است که حدود ۹۱ درصد از مساحت کشور نیز در منطقه خشک قرار دارد. روشن است که بیابان‌زایی و به دنبال آن وقوع پدیده گردوغبار، تهدیدی جدی برای اکثر شهر‌های ایران محسوب می‌شود.

کد خبر: ۱۵۶۱۴۹
۱۳:۵۰ - ۰۱ مهر ۱۴۰۲

گردوغبار؛ تهدیدی جدی برای شهر‌های ایران

دیدارنیوز: یکی از محققان ایرانی با بررسی علت گردوغبار در مناطق مختلف ایران تاکید کرد: حدود ۹۱ درصد از مساحت کشور در منطقه خشک قرار دارد و بیابان‌زایی و به دنبال آن وقوع پدیده گردوغبار، تهدیدی جدی برای بیشتر شهر‌های ایران محسوب می‌شود.

بررسی محیط زیست و تلاش برای حل مشکلات آن، همواره در اولویت تحقیقاتی پژوهشگران بوده است. بازیابی قلمرو دریاچه‌های پلوویال ایران طی هولوسن و پتانسیل آن در تولید گردوغبار عنوان طرح عارفه شعبانی عراقی است که در قالب رساله دکتری با راهنمایی مجتبی یمانی به پایان رسانده و از حمایت‌های بنیاد ملی علم ایران هم در انجام این طرح بهره برده است.

براساس اعلام بنیاد ملی علم ایران، شعبانی عراقی از کارشناسی تا دکتری تخصصی خود را در رشته جغرافیا در دانشگاه تهران گذرانده است.

او درباره علت انجام این طرح گفت: یکی از مهم‌ترین رخداد‌های طبیعی که در نواحی خشک و نیمه‌خشک همواره مشکلاتی را ایجاد می‌کند؛ گردوغبار است. مسلماً شناخت کافی از منشأ شکل‌گیری و زمان وقوع گردوغبار می‌تواند خسارات ناشی از آن را کاهش دهد.

این محقق افزود: از جمله عوامل تعیین‌کننده در تولید گردوغبار، فرایند تغییر اقلیم و پدیده بیابان‌زایی در سطح جهان است که متأسفانه روند روبه‌رشدی دارد. بااین‌وجود بر اساس تحقیقات به نظر می‌رسد بهترین محیط‌های ژئومورفیک برای ایجاد گردوغبار آن‌هایی هستند که پیشینه نسبتاً جدید خشکی دارند یا در مناطقی واقع شده‌اند که فرایند‌های رودخانه‌ای در آن‌ها فعال باقی‌مانده‌اند.

شعبانی عراقی همچنین گفت: گردوغبار در مناطق خشک و نیمه‌خشک از پدیده‌های شایع اقلیمی است. در سال‌های اخیر هم محققان شناسایی مناطق گردوغبار را در تحقیقات خود موردتوجه قرار داده‌اند و نواحی مختلفی را در سرتاسر جهان به‌عنوان منبع اصلی گردوغبار معرفی کرده‌اند. اکثر منابع گردوغبار و به‌ویژه بزرگ‌ترین منابع آن در نیمکره شمالی واقع شده‌اند. می‌توان گفت که این مراکز همچون کمربندی از گردوغبار، از سواحل شمال غربی آفریقا آغاز شده و با عبور از خاورمیانه، به آسیای مرکزی و جنوبی و چین رسیده است.

وی خاطرنشان کرد: ایران نیز در منطقه خشک و نیمه‌خشک جهان واقع شده است که حدود ۹۱ درصد از مساحت کشور نیز در منطقه خشک قرار دارد. روشن است که بیابان‌زایی و به دنبال آن وقوع پدیده گردوغبار، تهدیدی جدی برای اکثر شهر‌های ایران محسوب می‌شود. ایران کشور پهناوری است که به علت موقعیت خاص و ویژگی‌های توپوگرافی، از آب‌وهوای گوناگونی برخوردار است.

این پژوهشگر یادآور شد: در ایران بیشتر تحقیقات انجام شده در این زمینه در بعد منطقه‌ای به منشأ‌های خارجی و نحوه ورود طوفان‌های گردوغبار کشور توجه شده است. اما این پژوهش با بررسی بستر‌های ظرفیت تولید گردوغبار در مناطق بیابانی امروز که همان دریاچه‌های پلوویال گذشته؛ یعنی پلایا جازموریان و دامغان هستند؛ انجام می‌شود.

شعبانی عراقی تصریح کرد: بررسی ظرفیت رسوبی حواشی پلایا و پادگانه‌های دریاچه‌ای در تولید ذرات گردوغبار، مشاهده تأثیرات جوی در توزیع گردوغبار در قلمرو چاله‌های جازموریان و دامغان و همچنین دامنه تأثیرات آن‌ها در مخاطره سکونت‌گاه‌های اطراف و دستیابی به تفاوت‌ها و تشابهات عملکردی عوامل گوناگون و تأثیر عوامل اقلیمی در عرض‌های مختلف ایران طی دوره هولوسن و تعمیم آن به تغییرات قلمرو‌های مورفوژنتیک، از اهداف انجام این طرح بوده است.

وی ادامه داد: یکی از چالش‌های مهم به وجود آمده در انجام این طرح، دسترسی به امکانات و تجهیزات بود که فرایند آنالیز را سخت می‌کرد. همچنین ما برای انجام این طرح، نیاز به بازدید میدانی داشتیم که این بازدید، عملاً هم هزینه زیادی داشت و هم سخت و مشقت‌بار بود. اما ازآنجاکه این تحقیق برای اولین‌بار برای ۲ منطقه انجام می‌شد، بسیار از نتیجه کار راضی هستم.

منبع: سیناپرس

ارسال نظرات
امروز يکشنبه ۰۷ ارديبهشت
امروز يکشنبه ۰۷ ارديبهشت
امروز يکشنبه ۰۷ ارديبهشت
امروز يکشنبه ۰۷ ارديبهشت
پرطرفدارترین ها