
احتمالا تاکنون به این موضوع پی بردهاید که برخی افراد علیرغم داشتن سبک زندگی و تغذیه مناسب، مبتلا به سرطان شده و برخی افراد نیز با وجود عدم توجه به این موارد، هیچگاه به این بیماری دچار نمیشوند. یافتههای جدید پژوهشگران نشان میدهد خطر ابتلا به سرطان میتواند با دی انای بدن شما مرتبط باشد.
دیدارنیوز: محققان استرالیایی ارتباط قابل توجهی بین خطر ابتلا به سرطان در افراد و عملکرد RNAهای حلقوی (قطعات ژنتیکی دایره ای) موجود در سلولهای ما شناسایی کرده اند. یافتههای این تیم مطالعاتی نشان میدهد که RNAهای دایرهای خاص میتوانند به دی انای در سلولهای ما متصل شده و منجر به جهشهای ژنتیکی شوند که منجر به سرطان میشود.
این کشف بسیار مهم که با نام ER۳D آسیب دی انای هدایت شده با آر انای درون زا شناخته میشود، فصل جدیدی از تحقیقات پزشکی و زیست شناسی مولکولی را در برابر پژوهشگران گشوده است.
باید توجه داشت که این اولین نمونه از یک مولکول ژنتیکی است که در بسیاری از افراد وجود دارد که توانایی جهش در دی انای خود را داشته و نشان میدهد سرطان ریشه داخلی در فرد دارد.
پروفسور ونسا کان، سرپرست تیم مطالعات آر ان ایهای دایرهای در آزمایشگاه سرطان در موسسه تحقیقات بهداشتی و پزشکی فلیندرز، در باره یافته فوق توضیح میدهد که این پیشرفت درها را برای استفاده از این مولکولها به عنوان اهداف درمانی و نشانگرهای بیماری در مراحل اولیه و زمانی که شانس درمان موفقیت آمیز بالاتر است، باز میکند.
برای کشف ارتباط بین آر ان ایهای حلقوی و سرطان، محققان آزمایشهای خون نوزادانی را که به لوسمی حاد مبتلا شده بودند با آنهایی که هیچ گونه اختلال خونی نداشتند مقایسه کردند. پژوهشگران طی این مطالعه کشف کردند که نوعی آر انای دایرهای خاص در سطوح بسیار بالاتری در نوزادانی که به سرطان خون مبتلا شده بودند، حتی قبل از شروع علائم وجود دارد.
این یافتهها نشان میدهد: فراوانی مولکولهای دایرهای فوق در سلولهای افراد خاص، یک عامل تعیین کننده اصلی برای شناسایی این موضوع است که چرا بدن برخی از افراد ژنها یا انکوژنهای سرطان زا ایجاد میکنند، در حالی که برخی دیگر این عمل را انجام نمیدهد.
باید توجه داشت که آر ان ایهای دایرهای توانایی اتصال به دی انای در مکانهای مختلف در سلولهای مختلف را دارند. آنها با اتصال به مکانهای خاصی روی دی ان ای، تغییراتی را آغاز میکنند که منجر به شکستن دی انای میشود که سلول برای زنده ماندن باید آن را ترمیم کند. با این حال، این روند تعمیر همیشه بی عیب نیست و میتواند منجر به جهشهای کوچک، شبیه به غلطهای املایی در یک کتاب، یا موارد شدیدتر شامل جهشهای مهم و ویرانگر شود.
علاوه بر این، آر ان ایهای دایرهای همچنین میتوانند ساختار فیزیکی دی انای شکسته شده را در هسته سلول تغییر داده و باعث شوند که دو ناحیه مجزا از دی انای در طول فرآیند ترمیم ادغام شوند. این شرایط مانند چسباندن متن دو بخش مختلف از صفحات یک کتاب است که به هم ارتباطی نداشته و نامفهوم میشوند.
پروفسور کان در این رابطه خاطرنشان میکند که بر اساس مطالعات انجام شده به نظر میرسد چندین آر انای دایرهای با هم عمل کرده و باعث شکستگی در چندین بخش دی انای میشوند. این فرآیند که جابجایی کروموزومی نامیده میشود، چالش مهمی برای سلولها ایجاد میکند، زیرا جابجایی کروموزومی به طور طبیعی منجر به همجوشی ژنی میشود که میتواند سلولهای طبیعی را به سلولهای سرطانی تبدیل کند. محققان این پدیده را در دو نوع سلول مختلف نشان داده و نقش آن را در شروع سریع لوسمی تهاجمی مشاهده کردند.
محققان همچنین دریافتند: ادغام ژن حاصل از عمل آر ان ایهای حلقوی در بخشهای اصلی این جهش شناخته شده در لوسمی رخ میدهد. در این میان دکتر کان تاکید میکند که ER۳D منحصر به سرطان خون نبوده و به انواع دیگر سرطان و بیماریهای انسانی گسترش مییابد.
هم اکنون پژوهشگران در حال بررسی بیشتر نقش آر ان ایهای حلقوی در سرطان و سایر بیماریها بوده و تلاش میکنند راه را برای درک بهتر و پیشرفتهای بالقوه درمانی سرطان هموار کنند.
شرح کامل این مطالعه در آخرین شماره مجله Cancer Cell منتشر شده است.
منبع: سیناپرس