
دیدارنیوز - بنابر اعلام ماکسیم، در پی اقدامات یک شرکت تاکسی اینترنتی در محدودکردن کاربران راننده خود در نصب اپلیکیشنهای حملونقل مسافر و رد شکایت اپلیکیشنهای دیگر در این زمینه توسط شورای رقابت، این بار این شرکت تاکسی اینترنتی همین محدودیت را برای رانندگان خود در بخش حملونقل بار را هم اعمال کرده است. در همین رابطه شرکتهای تپسی، ماکسیم و الوپیک با ارسال نامهای رسمی به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، وزیر صنعت، معدن و تجارت، معاون علمی و فناوری ریاستجمهوری و معاون حقوقی ریاستجمهوری، خواستار پیگیری موضوع و برخورد با انحصارطلبی این شرکت شدهاند.
متن کامل نامه ارسال شده به همراه تصویر آن آورده شده است:
باسلام؛
احتراما همانگونه که مستحضرید یک شرکت تاکسی اینترنتی در حوزه ارائه خدمات نرمافزاری در زمینه حملونقل مسافر و بار فعالیت میکند، چندی است که با هدف ایجاد انحصار و خارج کردن رقبا از دور رقابت، نصب نرمافزارهای رقیب را در تلفن همراه کاربران راننده خود بررسی میکند و در صورت شناسایی نرمافزار رقیب بر بستر تلفن همراه ایشان، کاربر را برای ادامه استفاده از خدمات خود، ملزم به حذف نرمافزارهای رقیب میکند. این در حالی است که رانندگان هیچگونه رابطه استخدامی با این شرکتها نداشته و تنها کاربر این نرمافزارها هستند، بنابراین تحمیل چنین محدودیتی بر کاربران راننده، ابدا توجیهی ندارد. نکته جالب توجه آن است که این شرکت تاکسی اینترنتی در قرارداد خود با رانندگان بر عدم وجود هرگونه رابطه کاری و استخدامی فی مابین تاکید و رانندگان را تنها کاربر نرمافزار معرفی کرده است و بر همین اساس و به درستی در مراجع بیمه و مالیات همواره از همین موضع سخن میگوید لیکن جای تعجب است که در خصوص وضع محدودیت بر کاربران راننده، به ناگاه تغییر موضع میدهد.
قوانین مفصل حقوق رقابت در سراسر دنیا همواره وضع چنین محدودیتی را منع کرده و از این رو شاهدیم علاوهبر کشورهای توسعه یافته، حتی در کشورهای کمتر توسعه یافته نظیر پاکستان، عربستان و مصر نیز هیچ یک از شرکتهای فعال در حوزه حملونقل هوشمند نتوانستهاند چنین محدودیتی را به رقبای خود تحمیل کنند. اثرات سو چنین اقدامی به اندازهای روشن است که حتی فروشگاههای نرمافزاری نظیر گوگلپلی و اپاستور نرمافزارهایی را که چنین محدودیتی بر رقبای خویش تحمیل کنند، ارائه نمیدهند.
در بدو امر که این شرکت تاکسی اینترنتی محدودیت مذکور را تنها بر شرکت تپسی وضع کرد، پرونده با شکایت تپسی به شورای رقابت ارجاع شد، لیکن در نهایت شگفتی، شورای رقابت بدون توجه به تاثیر سو این عمل بر رقابت فیمابین، رای به رد شکایت مطروحه صادر کرد.
عدم اتخاذ برخوردی قاطع از سوی شورای رقابت در طول رسیدگی به شکایت مذکور و متعاقبا صدور رای به رد شکایت، سبب شد، این شرکت جسورتر از قبل، دامنه کنترل خود را افزایش و تمام نرمافزارهای رقیب از جمله شرکتهای ماکسیم، دینگ را هدف قرار دهد. در این راه حتی شرکتهای محلی نظیر قونقا در آذربایجان یا شرکتهای کوچکتر نظیر نتسی از وضع محدودیت مذکور در امان نمانند.
در گام آخر این شرکت تاکسی اینترنتی وضع محدودیت موصوف را که تا پیش از این به کاربران راننده در حوزه حملونقل مسافر محدود بود، به کاربران راننده در حوزه حملونقل بار گسترش داد تا رقبای خود در این حوزه نظیر شرکت الوپیک را نیز محدود کند.
تصاویری از اخطارهایی نرمافزارهای این شرکت تاکسی اینترنتی به کاربران راننده موجود است که نشان دهنده وسعت اقدامات محدودکننده این شرکت تاکسی اینترنتی برای شرکتهای رقیب است. (اصل تصاویر نزد شکات محفوظ است)
شکات در ادامه مدعی شدند که اگر اقدامی موثر و جدی از سوی مسئولان برای توقف محدودیت مذکور انجام نشود، روند فعلی که منجر به تضعیف رقبا شده، به زودی به حذف سایر رقبا و ایجاد انحصار به این شرکت تاکسی اینترنتی منتج میشود. امری که بدون شک به کاهش کیفیت خدمات، کاهش حق انتخاب رانندگان و در نتیجه کاهش درآمد ایشان و نهایتا افزایش قیمت برای مسافران در نبود یک شرایط رقابتی منجر میشود. بدین وصف، اقدام فوری برای توقف اقدام این شرکت تاکسی اینترنتی از ادامه تحمیل چنین محدودیتی مورد تقاضا است.