قیمت بالای مسکن در ایران به ویژه در کلانشهرها، باعث ایجاد نگرانی در میان جوانان و اقشار آسیبپذیر جامعه شده است.
دیدارنیوز - سرویس خوزستان: به گزارش دیدارنیوز، شاخصهای خرید، فروش و اجاره بهای مسکن در ایران به ویژه کلانشهرها سالیان سال است از مرز هشدار عبور کرده و این بحران به یکی از دغدغههای اصلی مردم به ویژه جوانان و اقشار آسیب پذیر جامعه تبدیل شده است.
قیمت مسکن به قدری بالاست که حتی برای خانوارهای با درآمد متوسط قابل خرید نیست؛ مثلا در اطراف تهران قیمت مسکن در مناطق فاز یک و چهار به ترتیب متری ۴۱ و ۲۸ میلیون تومان است یا در شهرستان اهواز (کیانپارس) قیمت مسکن از قیمت متری ۴۵ تا ۱۱۰ میلیون تومان است.
این قیمت مکسن در حاشیه شهرستان اهواز از ۲۵ تا ۳۵ میلیون تومان متغیر است، همچنین در محدوده متوسط اهواز، قیمتها از متری ۴۰ تا ۶۰ میلیون تومان در بافت شهری و خارج از بافت شهری متفاوت است.
همچنین در شهر اهواز تفاوت قیمت در محلات مختلف اشارهای به توان خرید مردم این شهرستان دارد. بر اساس آماری که اتحادیه املاکیهای اهواز میتوان به این نتیجه رسید که قیمت متر مربع در محلات مختلف اهواز وابسته به وضعیت جغرافیایی است.
قیمت مسکن در اهواز از سال گذشته تا کنون از ۷۰ تا حدودا ۱۰۰ درصد در مناطق مختلف افزایش یافته و افزایش ناپایدار این قیمتها نشان دهنده نبود توان خرید مردم اهواز برای مسکن است؛ این امر سبب شده تا شهروندان به حاشیه شهر رجوع کنند.
در اصل سی و یکم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران آمده است: «داشتن مسکن متناسب با نیاز، حق هر فرد و خانواده ایرانی است و دولت موظف است با رعایت اولویت برای آنها که نیازمندترند به خصوص روستانشینان و کارگران، زمینه اجرای این اصل را فراهم کند».
در همین راستا در دولت سیزدهم طرح نهضت ملی مسکن برای تامین مسکن اقشار کم درآمد و با وعده دولت برای تحویل چهار میلیون واحد مسکونی تا سال ۱۴۰۴ به متقاضیان و با مشارکت بانکهای ارائه دهنده وام تا سقف ۴۰۰ میلیون تومان به متقاضیان آغاز شد.
طبق اعلام «پیمان رحمتی» معاون مسکن و شهرسازی خوزستان، ۲۴۶ هزار نفر در طرح ملی مسکن ثبت نام انجام دادند که از این تعداد بیش از ۱۷۷ هزار دارای شرایط هستند.
همچنین «محمد حسین پناهی» مدیرکل راه و شهرسازی خوزستان در گفت و گویی رسانهای از تایید نهایی ۴۴هزار متقاضی در طرح نهضت ملی مسکن استان خبر داد.
اگرچه این اقدامات بخشی از مشکلات مسکن را برطرف میکند، اما هنوز مشکل از ریشه کن نشده و سوال این است که دولت برای مسکن جوانان چه تدابیری اندیشیده است؟ چرا که وامهای مسکن از سال ۱۴۰۲ افزایش نیافته و با توجه به تورم ممکن است برای بسیاری از خریداران کافی نباشد.
اگرچه وام مسکن برای افراد با درآمد مناسب در دسترس است، اما با توجه به قیمت بالای مسکن به ویژه در برخی استانها مانند خوزستان باید راه حلهای دیگری برای خریداران بالقوه با درآمد کمتر و جوانان در نظر گرفته تا برای آنها امکان پذیرتر شود و بر این اساس اقدامات نظارتی بیشتری برای کنترل قیمتها از طرف دولت لازم است.
همچنین برای کمک به دهکهای پایین و ایجاد فرصتهای بیشتر برای خرید و رهن و اجاره آپارتمان، دولت باید نسبت به فراهمسازی وام و برنامههای تمویلی مناسب اقدام کند؛ این اقدامات از جمله راهکارهای لازم هستند تا شایعههای ناصحیح و افزایش قیمتها در بازار مسکن کاهش یابند و خرید مناسبتر برای دسته بندی کم درآمد جامعه فراهم شود. به این ترتیب، افزایش و توسعه وامهای تسهیلات مسکن و برنامههای تمویلی میتواند از روحیه ریشهای تحول در بازار مسکن منطقه پیروی کند.
به قلم: حدیث شیخی نیا