
روزنامه آفتاب یزد با کنایه به قطار پیشرفت دولت ابراهیم رئیسی نوشت: آنقدر مسئولان کاری برای مشکلات مردم نکردند که صدای همه درآمده است حتی روزنامه کیهان!
دیدارنیوز: «قطار پیشرفت»، کلید واژهای است که ابراهیم رئیسی از زمانی که رئیس جمهور شد تا همین الان؛ آن را مدام در گوش مردم خوانده است.
روزنامه آفتاب یزد نوشت: «قطاری که قرار بود بر مدار خوشبختی مردم با بهبود اوضاع اقتصادی و معیشتیشان حرکت کند، اما مثل اینکه این قطار ایستاده یا آنقدر کند در حال حرکت است که همه چیز بهم ریخته است یعنی وضعیت اقتصادی و متناسب با آن حال مردم افتضاح شده است به طوری که مردم نانی برای خوردن ندارند و وضعیت مسکنشان در نامعلومترین حالت ممکن قرار دارد و بدتر از آن بنا به گفته عضو مجمع تشخیص حدود ۱۹ میلیون نفر از مردم ایران فاقد امکانات اولیه هستند.
خلاصه آنقدر مسئولان کاری برای مشکلات مردم نکردند که صدای همه درآمده است حتی روزنامه کیهان. در این باره کیهان نوشت: «وضع اقتصادی مردم در دولت جدید علیرغم اقدامات شایستهای که بخشی از آن را برشمردیم، بهبود پیدا نکرده است. وضعیت مسکن از ادامه روند گرانتر شدن حکایت میکند، کالاهای اساسی مردم زیر فشار افزایش بیشتر قیمتها قرار دارند و هنوز کم و بیش آشفتگی در قیمت کالاها به چشم میخورد؛ بنابراین درست است که دولت آقای رئیسی توانسته بسیاری از قفلهای اقتصادی دوره آقای روحانی را باز کند، اما در همان حال این اقدامات که برای تحرکبخشی به اقتصاد کشور ضرورت داشته، کمک ملموسی به حل مسائلی که شهروندان به صورت روزانه با آن مواجه هستند، نکرده است.
در این میان دو نظریه اقتصادی در میان منتقدان به چشم میخورد؛ یک نظریه مبتنی بر این است که بهبود وضع اقتصادی کشور، یک «بسته سیاستی» است و دولت سرگرم اجرای آن است و شاخصهای بهبود در آن مشخص میباشد؛ بنابراین تردید در این نیست که روند امور اقتصادی به سمت اصلاح پیش میرود، هر چند شروع اصلاح تا رویت آن در سفره شهروندان زمانبر میباشد. نسخه این گروه این است که این مسیر را ادامه بدهید و تردیدی در تأثیر مثبت آن بر معیشت عمومی و سفره مردم در آینده نداشته باشید. اما عدهای از منتقدین معتقدند مسیر فعلی اقتصادی کشور اشکال دارد و ادامه این روند به افزایش مشکلات اقتصادی تودههای مردم منجر میشود. این دسته معتقدند، دو رویکرد در کشور قابل تصور است؛ یک رویکرد «توسعه»ای است که شاخص ارزیابی در آن، خوب یا بد بودن اتفاقی است که در صادرات و واردات کشور میافتد و یک رویکرد «ملی» است؛ به این معنا که شاخص ارزیابی خوب یا بد بودن وضع اقتصادی کشور را در افزایش یا کاهش توان خرید مردم میداند. براساس نگاه اول، وضع اقتصادی تودههای مردم رو به خوب شدن است، چرا که آمارها از مثبت شدن اکثر شاخصهای اقتصادی کشور خبر میدهند. اما براساس نگاه دوم، وضع و روند اقتصادی کشور خوب نیستند؛ چرا که آمارها از ادامه کاهش قدرت خرید مردم حکایت میکنند.»
فروش مو به دلیل فقر
اما نماینده مردم جغتای، جوین و سبزوار در مجلس شورای اسلامی از زندگی ۳میلیون خانوار زیر خط فقر مطلق خبر داد. بهگزارش ایلنا، بهروز محبی گفت: تعداد خانوارهایی که دارای توانمندی بالا هستند نیز در کشور زیاد داریم و ضریب جینی در کشور نشان میدهد با این اختلافی که ایجاد شده، عدهای واقعا توانمند هستند، به طوری که چندین میلیون کارت در ایران داریم که تراکنش مالی آنها بیش از یک و نیم میلیارد تومان است. محبی نجمآبادی نماینده مردم جغتای، جوین و سبزوار در مجلس شورای اسلامی در واکنش به خبر منتشره در روزهای اخیر مبنی بر فروش مو به دلیل فقر، گفت: یکی از مباحثی را که در دوران نمایندگیام به عنوان کلیدواژه مطرح میکنم و اثرات منفی آن را در کشور میبینم و متاسفانه موضوعی که چهره نورانی و مشعشع نظام اسلامی را به صورت جدی مخدوش کرده «فقر مطلق» است. دهه اخیر به دلیل رشد اقتصادی صفر و در واقع فضای خاصی که در کشور به وجود آمد، متاسفانه با درصد قابل توجهی از فقر مطلق مواجه هستیم. محبی با اشاره به حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی گفت: قطعا آن چیزی که امروز به عنوان حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی مطرح است، زمانی برای ما موضوعیت خواهد داشت که بتوانیم کارت تامین کالای اساسی که شامل ۲۵ کالای اساسی مورد استفاده اکثریت خانوادهها است را طراحی کرده و به این خانوارها کمک کنیم تا از حداقلها برخوردار باشند. من معتقدم نهادهای انقلابی مانند ستاد اجرایی، بنیاد مستضعفان و کمیته امداد با تمام توان کار کردهاند، اما با توان بیشتر و همت مضاعفتری باید وارد میدان شوند.
این نماینده معتقد است کمک کالایی میتواند به خانوارها کمک کند. به عقیده محبی با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی بیش از ۴۰۰هزار میلیارد تومان به نفع دولت خواهد شد: «من فکر میکنم این یک فرصتی است که مبلغ قابل توجهی از این پول را برای نیازمندان اختصاص دهیم، چراکه شاید در حال حاضر دولت حدود ۳۰ درصد این مبلغ را برای کمک به اقشار آسیبپذیر و کمک عمومی بین مردم اختصاص میدهد. از همینرو معتقدم مجلس باید این مبلغ را افزایش دهد و فضایی ایجاد کند که افراد در تامین کالاهای اساسیشان دچار مشکل نشوند.»
وی ادامه داد: امیدواریم کارتهای تامین کالاهای اساسی در سال آینده توزیع شود. نهادهای انقلابی نیز باید به صورت جدیتر و منسجمتر وارد شوند. برخی از خانوادهها از چند نقطه حمایت میشوند و برخی از خانوادهها از هیچجا حمایت نمیشوند. همین سامانه رفاه ایرانیان که در وزارت رفاه طراحی شده است میتواند این موضوع را کنترل کند و همه اقشار آسیبپذیر کد داشته باشند. من معتقدم نمایندگان باید در شهرستانهای حوزه انتخابیه خود «ستاد مبارزه با فقر مطلق» تشکیل دهند و تمام شهر را بین همه خیریهها و نهادهای حمایتی تقسیم کنیم تا مبالغ و کمکها براساس کد ملی به خانوادهها داده شود تا همه خانوادههای نیازمند از آن بهرهمند شوند. نماینده مردم جغتای، جوین و سبزوار در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: بحث اشتغال نیز بسیار مهم است و باید مباحثی که به تولید داخل کمک میکند را به صورت جدی پیگیری کنیم، چراکه این کار میتواند توانمندی خانوادهها را بالا ببرد. درست است که باید این کمکها را انجام دهیم، اما آن چیزی که در نهایت مشکل ملت را حل میکند، موضوع اشتغال، تولید و صادرات است.
محبی گفت: متاسفانه قریب به ۲۰ میلیون نفر در کشور در شرایط مساعدی نیستند که حدود ۳ میلیون خانوار بوده و دچار فقر مطلق هستند که این آمار در سامانه رفاه نیز مشخص است و باید به این افراد کمک جدی و اساسی شود، اما تعداد خانوارهایی که دارای توانمندی بالا هستند نیز در کشور زیاد داریم و ضریب جینی در کشور نشان میدهد با این اختلافی که ایجاد شده، عدهای واقعا توانمند هستند، به طوری که یعنی چندین میلیون کارت در ایران داریم که تراکنش مالی آنها بیش از یک و نیم میلیارد تومان است.»